Жена пропадна с асансьор от 5-ия етаж

Чистачка се отърва само с уплаха при пропадане на асансьор от петия етаж на общинската сграда в Шумен.
Инцидентът станал на ул. "Цар Иван Александър" 81 в града, където се помещава художествената галерия "Елена Карамихайлова" и още десетина институции, предаде БГНЕС.

Малко след 7.00 ч. тази сутрин Христина Василева влязла в асансьора и натиснала бутона за петия етаж. Кабината се качила дотам, след което без да спре тръгнала надолу и спряла с трясък в мазето. По неофициална информация се е задействала аварийната спирачка и затова ударът не бил особено силен.

Заради ранния час в сградата е имало малко хора. Виковете на заключената в кабината чистачка чул служител на фитнес залата от третия етаж, който заедно с пазача успял да я извади.
Беше много уплашена и се оплакваше от болки в кръста, разказаха нейни колеги от Общинското предприятие "Паркинги, гаражи и благоустрояване".
"Сега съм добре, разминах се само с уплаха", каза самата пострадала.

Екип на фирма "Лифтком", която отскоро поддържа съоръжението, открили, че е строшен магнитен датчик, от който зависи спирането на асансьора на определен етаж. Според механиците не е имало реална опасност кабината да се разбие долу, но те признаха, че не могат да си обяснят как датчикът се е счупил по такъв начин.
"Време е хората да започнат да ремонтират, обновяват и модернизират асансьорите си. Този е на повече от 30 години и откакто е произведен нито веднъж не му е правен капитален ремонт, какъвто трябва да се извършва на всеки 8 години", каза управителят на "Лифтком" Владислав Кипров.

"От вас научаваме за случая. При такива инциденти, собственикът ползвател е длъжен да ни уведоми, както и фирмата, осъществяваща сервизната дейност", каза Георги Георгиев, началник на регионалния отдел в Инспекция "Държавен технически надзор". Той увери, че до края на деня ще се извърши проверка.
"Това е инцидент, редно е да се състави акт за авария и да се видят причините. Асансьорите са сред съоръженията с висока рискова опасност", допълни той.

През май миналата година 59-годишна чистачка загина, след като падна в асансьорна шахта от 6-ия етаж на сградата на общината в Разград.

Два месеца по-рано асансьор с 12 души, сред които няколко бременни жени, пропадна в "Майчин дом" в София. Някои от пострадалите бяха със счупвания и други контузии на крайниците, а една от родилките роди преждевременно.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини