Брюксел налага таван на цените заради спекула. Преглед на националния печат

„24 часа": Пада таксата за кредит, върнат по-рано

Всеки, който върне предсрочно кредита си, вече няма да плаща такса на банката.

Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, внесени вчера от депутатите от ГЕРБ Евгени Стоев, Стефан Господинов и Диан Червенкондев. Облекчението е за ипотечни, бизнес и останалите кредити извън потребителския, за който таксата вече падна.

Ако депутатите гласуват проекта, банката няма да има право да иска такса за предсрочно връщане на парите в 4 случая: ако лихвата по договора не е фиксирана, кредитът се изплаща на равни анюитетни вноски, погасяването е въз основа на плащане по застрахователен договор, чиято цел е била да гарантира връщането на кредита, както и ако става въпрос за овърдрафт.

 

„24 часа": „Кушлев" прибира имущество за 3,5 млн. лв.

Комисията „Кушлев" (КУИППД) спечели дело в Окръжния съд в Търговище, с което се отнема имущество на стойност 3 438 375.31 лева. Това е най-големият спечелен от комисията иск до настоящия момент. Ответник по делото е Мустафа Алиев от Търговище.

Териториалната дирекция на комисията във Велико Търново започна проверка срещу Мустафа Алиев от 23 януари 2006 г., след получено уведомление от Окръжна прокуратура-Търговище. След проверката се взе решение за образуване на производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Алиев.

Мустафа Алиев е с влязла в сила присъда за извършено престъпление, което попада в предметния обхват от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Търговищкият окръжен съд се произнесе в полза на КУИППД, което бе потвърдено от Варненския апелативен съд и не бе допуснато за обжалване с определение на ВКС.

Искът засяга имуществото , придобито през проверявания период, за което липсват данни за законни източници както на Мустафа Алиев и неговото семейство, така и на контролираните от него юридически лица.

В полза на държавата се отнемат: кафе - аперитив в Търговище; ветеринарна лечебница; жилищна сграда на 4 етажа; ½ ид.ч. от 3 апартамента в Търговище; 2 гаража; лозе и пасище в с. Овчарово; 3 ниви; право на строеж за построяване на 4 броя сгради; 2 леки автомобила; автобус; товарен автомобил; ремарке; сумата от 7 547,9 лв. - получена от продажбата на движимо и недвижимо имущество; сумата от 78 000 лв. - стойността на дарение на лек автомобил модел „Мерцедес"; 500 дружествени дяла от капитала на „Евроферм" ЕООД; 5 000 дружествени дяла от капитала на „Търговищка заложна къща" ЕООД; 170 дружествени дяла от капитала на „Екоелит" ООД; 170 дружествени дяла от капитала на „СМТ - Комерс" ООД.

Съдът осъди ответната страна да заплати на КУИППД и сумата от 14 237,20 лв.

 

„Труд": Аналгинът е № 1 вече 10 години

Аналгинът е най-продаваният медикамент в аптеките през изминалото десетилетие. И през 2010 г. той отново бе № 1 по продажби, показват последните данни на IMS (световния доставчик на информация за фармацевтичния пазар).

М. г. българинът е пил по-малко успокоителни, но повече болкоуспокояващи като например паракофдал и спазмалгон. Купили сме си повече лекарства срещу повръщане и разстройство, но по-малко противозачатъчни препарати, срещу запек и гъбички. Заради настъплението на свинския грип ръст в продажбите бележат антивирусните препарати. А ето и кои медикаменти влязоха в топ 10 за 2010 г.:

- Аналгинът е познат от десетки години на българина и всеки ден го спасява от болки. Той е аналгетик от групата на пиразолоните, който води и до понижаване на температурата. Доказано е и противовъзпалителното му действие. Производител на препарата е "Софарма".

"За нас 2011-а ще е година на експанзия. Започнахме с купуването на верига аптеки в Беларус. Може да се очакват още новини в тази посока", коментира бъдещето на фармацевтичната компания изпълнителният й директор Огнян Донев. Предстояло "Софарма" да "осъществи придобивания както в страната, така и в чужбина". Донев, който е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, е категоричен, че в условията на криза силните играчи "изяждат" слабите. В този смисъл 2011-а щяла да е силна за "Софарма".

 

„Труд": ГЕРБ се разцепи за лекарите в Горна Оряховица

Мнозинството от ГЕРБ и "Атака" отхвърли предложението на "Синята коалиция" анкетна комисия да разследва случая в Горна Оряховица, при който бяха арестувани лекари, обвинени, че умишлено са умъртвили новородено.

При гласуването 61 депутати бяха "за", 90 - "против", а 18 се въздържаха. Групата на ГЕРБ се разцепи - 75 депутати бяха твърдо против спецкомисията, но 16 се въздържаха. От "Атака" желязно гласуваха "против". Червените и ДПС подкрепиха идеята на десните. Сред ГЕРБ-ерите, които гласуваха с "въздържал се" са Моника Панайотова, Йоана Кирова, Александър Ненков, Таня Димитрова. Важно е истината да излезе наяве, да се сложи точка, за да няма спекулации, аргументира пред "Труд" вота си Йоана Кирова. А Моника Панайотова обясни: "Позицията ми е солидарна с начина на работа, който СДС показа в парламента. Например при гласуването на вота на доверие към правителството, когато сините се въздържаха."

 

„Стандарт": Бойко командва по iPad

Държавата мина на iPad управление. Заръките за управленските политики вече ще се пращат от специално устройство. Министрите от кабинета и депутатите от ГЕРБ получиха неочакван подарък вчера - последния писък на модата сред HiTech джаджите - таблетния компютър. Устройствата са платени с пари от държавната субсидия на партия ГЕРБ. Това обяви военният министър Аню Ангелов след края на вчерашното правителствено заседание. В момента се инсталира операционна система, така че те да бъдат свързани със сървъра на Министерския съвет, допълни земеделският шеф Мирослав Найденов. Идеята е така министрите да спестят огромните количества хартия, които отиват за едно правителствено заседание. Те ще обсъждат новите законопроекти оттук нататък в електронен вид. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев призна, че останал изненадан от подаръка. "Подписал съм протокол, без да съм го получил. Твърдят, че ще го програмират, прошнуроват, подготвят", обясни строителният шеф. Той допълни, че лично не пише писма, а вика хората, от които очаква конкретни решения. "Побеля ми косата от това. Не вярвам, че този компютър ще ми помогне много от тази гледна точка, защото освен да се активизирам малко повече какво пишат медиите или какво не пишат, останалото очевидно считам, че ще си го свърша по този типично консервативен и традиционен начин - контрол, ясни ангажименти и както се казва: бой по каската, за да се върви напред", заключи Плевнелиев. Здравният министър д-р Стефан Константинов обясни, че в момента ползва лаптоп. "С операционна система на Apple не съм работил досега, но мисля, че ще се справим и ще помогнем да не се изсичат гори", каза здравният шеф.

„Стандарт": Таван на цените

Таван на цените е оправдан, когато трябва да се озапти спекулата. До това решение стигна Брюксел след драстичното поскъпване на основните храни и суровини. Европейската комисия призна за първи път, че игрите с цените на борсите са причина за необуздания скок на кафе, жито и олио. Затова Брюксел ще следи под лупа какво се случва на пазарите на едро, за да пази от неоправдано поскъпване потребителите. Управляващите в Кипър първи въведоха таван на цените. Специален закон ще пази хората от драстично поскъпване на хляба, млякото и водата. Властите на острова смятат, че това не противоречи на европейските правила, и се позовават на "мълчаливото съгласие" на евроцентралата. Родни депутати също призоваха кабинета да вземе мерки срещу спекулата. Засега управляващото мнозинство няма становище по въпроса.

„Монитор": България забрани ГМО царевица

България задейства предпазна клауза на производството и вноса у нас на ГМО царевица. Макар скандалният сорт МОН 810 да е разрешен в Европейския съюз, всяка страна членка може едностранно да наложи забрана върху разпространяването му. Това обясни вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той използва правото си на инициатива съгласно новия закон за ГМО, който беше приет у нас през миналата година. Останалите министри одобриха неговото предложение и затова на цялата българска територия ще бъде категорично забранено да се използва МОН 810.

„Монитор": Пускат Околовръстното предсрочно

Част от отсечката от Околовръстното шосе до столичния квартал „Младост" ще бъде пусната предсрочно заради големите инвестиционни проекти в района. До 15 септември, когато голям мебелен магазин ще отвори врати, пътят трябва да е завършен, обеща министър Росен Плевнелиев. По план отсечката трябваше да бъде завършена две седмици по-късно.

„Монитор": Готови сме за Шенген още днес

България е надеждна граница на ЕС и в момента може да бъде приета в Шенген още днес. Има една сграда да доизмажем, надявам се до края на февруари да я направят. Това увери вчера премиерът Бойко Борисов след срещата си с федералния канцлер на Австрия Вернер Файман. Двамата имаха разговор на "четири очи" в сградата на Министерския съвет. Според Борисов България почти е изпълнила техническите изисквания за влизане в зоната.

„Дневник": Без болнична реформа в изборната година

Обещаваната от 2006 г. Национална здравна карта, която трябва да определи къде, колко и какви болници има нужда в България, е готова. Тя развенчава мита, че в страната има много повече болници и легла в сравнение със световните стандарти. В същото време показва, че лечебните заведения са разпределени неравномерно, като сегашната политика на здравната каса ощетява засегнатите региони.

От здравната карта обаче няма да последва дългоочакваната реформа. Документът беше представен днес от министър д-р Стефан Константинов и лично той призна, че на този етап дава само полезна информация. Причината е, че Законът за лечебните заведения не позволява касата да отказва договори с болници и така да се съкращават излишни или да се регулират по региони.

Константинов, трети поред министър на здравеопазването в кабинета "Борисов", се оправда, че е заварил това положение, и обеща до няколко месеца да подготви промени в закона. Като причина за забавянето той изтъкна и необходимостта броят на леглата, който сега е единствен критерий за преструктурирането или закриването на лечебни заведения в даден регион, да се обвърже със съответните болници и техните компетенции.

 

„Сега": И ЕК се разтревожи от неграмотността на учениците

Спешни мерки за намаляване на неграмотността сред учениците в Европейския съюз обсъжда Европейската комисия. Причина за това е последното международно изследване за знанията на 15-годишните ученици PISA. В него българчетата се открояват с най-трагичните резултати - половината от деветокласниците у нас са на практика неграмотни, защото не притежават основни умения за четене и писане.

В Брюксел е създадена специална експертна група на високо равнище, чийто председател е холандската принцеса Лаурентин. Задачата й е да анализира научните данни и да прецени кои политики дават най-добри резултати в справянето с проблема, съобщи вчера пресцентърът на Еврокомисията.

На базата на работата на експертната група в средата на 2012 г. ЕК ще направи предложения на министрите на образованието във всички страни членки за политики за повишаване на грамотността на учениците. Още на първото заседание в понеделник обаче бяха очертани някои от исканията. Сред тях е премахване на възможността слабите ученици да повтарят класа, която според експертите демотивира децата и те отпадат рано от училище. Вместо това за по-зле представящите се ученици се препоръчват допълнителни часове и преподаватели на майчиния език. За пълнолетните пък трябва да се развиват вечерни училища.

 

„Дума": Чистят кадри на БСП в общинските съвети

Трима председатели на общински съвети от БСП в София-област паднаха в жертва на започналата вече предизборна война. Шефът на ОбС в Своге Александър Манолов бе отстранен от поста на последното заседание на съвета миналия четвъртък. Гласовете против него бяха странна комбинация от сини, жълти и съветници от ДПС. Новородената коалиция успя да събере нужните 11 гласа от 21 общинари за катурването на Манолов. Единственият мотив, с който съветниците поискаха оставката му, бе, че не се отчитал редовно като председател на ОбС. Искането за отстраняването му пък е входирано в общината броени часове преди сесията.

Това е трети опит за свалянето на Манолов, а на върха на атаката стои депутатът от ДПС Емил Иванов, бивш кмет на Своге, а след това и областен управител. Народният представител отдавна е известен с влиянието си в региона, а името му се свързва с незаконни сделки, заменки на гори и земи.

Сега се прегрупират силите и се създават нови партийни картели, а аз станах неудобен, коментира за ДУМА Александър Манолов.

С подобни процедурни хватки Емил Иванов е "убедил" и част от общинарите в Костинброд да отстранят тамошния председател на съвета, който също е от БСП. Същата съдба сполетя и червения шеф на ОбС в Горна Малина. Купуването на съветници и прегрупирането на политическите сили тепърва предстои, а войната ще е жестока, убедени са социалистите от областта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини