Св. Валентин - за невлюбени

Като се замисли човек, че легендата за възникването на празника Св. Валентин е свързана с драматични събития, невъзможна любов и още по-ужасяващи средновековни порядки, то нищо чудно да се разплачеш от подобна тъжна история.

Припомняме една от легендите – император Клавдий решил да забрани браковете, за да може да има повече доброволци за армията му. Казал си, че когато нямаш жена и деца, по-лесно влизаш в бой.

Напук на императорската заповед обаче, един свещеник на име Валентин, продължил да бракосъчетава християнските двойки.

Екзекутирали го, както може да се предполага, точно на 14 февруари, но понеже бил закрилник на любовта, този ден става ден на любовта.

В случая съдбата на светеца Валентин не е била с щастлив край и затова най-вероятно американската индустрия е измислила обичая с подаряването на валентинки и друг вид любовни жестове като компенсация за неосъществения хепиенд.

Тривиалните са вечеря в скъп ресторант с резервация отпреди месец, подаряване на плюшено сърце, пеещо мече, червено дантелено бельо, бонбони на сърца, балони на сърца, билборд с любовно послание и т.н.

Колкото и да е хубаво, че Свети Валентин предоставя още един повод човек да празнува, без значение, чии празник е това, понякога розовото по улиците и тротоарите идва в повече и прави невъзможно човек да отиде на вечеря спонтанно, без да бъде поставен под общия знаменател на тази тривиалност.

Така че за всички, които предпочитат дискретното празнуване, което не включва гореизброените неща, за всички, които миналата година са играли за „другия отбор“, но тази по-скоро ще празнуват свободата си и за онези, които се насочват към романтиката във взаимоотношенията не само на този ден, споделете вашата идея за алтернативен Св.Валентин.

В моята лична класация топ 3 би изглеждал така:

Пътешествие до Венеция, документирано с фотоапарат из най-малките, затънтени улички на града. Дълги разходки с още по-дълга гондола, направлявана от лодкар на име Марко.

Приготвяне на Бьоф Бургиньон (или иначе казано задушено говеждо по бургундски) по оригиналната рецепта на Джулия Чайлд. Разбира се задължително трябва да е нещо френско и много трудно за произнасяне на фона на френска музика – за предпочитане Едит Пиаф.

Филмов маратон с Джони Деп, който по-вероятно ще протече на стоп кадър, така че само един филм или даже трейлър също ще бъде достатъчен.

В крайна сметка на този ден винаги ще има рекорди по продажба на ароматни свещи, розови балони с думите „Обичам те“ (задължително на английски) и нефункционално дантелено бельо във всеки магазин.

Какъвто и да е "вашият начин", прекарайте си добре. От самосъжаление няма никакъв смисъл.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини