Днес: масови протести срещу високата цена на горивата

Протести срещу високите цени на горивата ще се проведат в цялата страна, съобщи агенция Фокус. В София протестът се организира на две места. Предвижда се протестиращите да се съберат при Кино „Арена”- Запад и на бул. „Г.М. Димитров” в 13.00 часа. Протестът ще премине в шествие по бул. „Тодор Александров” и бул. „Константин Величков”. Организацията на протеста се провежда единствено в социалната мрежа Фейсбук, като групата не е свързана с политическа партия, синдикална или друга организация. По същото време днес ще се проведат протести и в други градове на страната.
В Пловдив от 12.00 часа, от магазин „Метро” в район „Тракия” ще тръгне мирно протестно авто шествие срещу увеличените цени на горивата. Очаква се в протеста да се включат около 300 автомобила. Те ще карат бавно с включени аварийни светлини и залепени стикери по следния маршрут: Магазин Метро, бул. „Съединение”, бул. „Найчо Цанов”, бул. „Христо Ботев”, ул. „Копривщица”, бул. „6-ти септември”, ул. „Васил Априлов”, бул. „България”, мост Адата, бул. „Източен”, бул. „Княгиня Мария-Луиза”, бул. „Цариградско шосе”. Организатор на шествието е „Протест - Пловдив” с представители Николай Гаргов и Илиян Минков.
Българският съюз на товарните превозвачи подкрепя гражданския протест. Представителите на организацията ще се включат в акцията като ще заредят личните си автомобили с минимални количества гориво. От понеделник – 14 февруари, товарните превозвачи планират ефективни действия. От 9 до 15 часа протестиращите ще правят минимални зареждания на целия наличен автопарк от товарни автомобили и ще изискват данъчни фактури за това. Целта е да се обхванат максимално повече бензиностанции в големите градове. За 21 март превозвачите планират преустановяване на транспортните услуги на територията на страната. „Блокиране на пътища и осуетяване свободното движение на гражданите по републиканската пътна мрежа ще бъде третирано като провокация”, подчертават превозвачите.
Междувременно правителството оповести, че ще търси възможности за намаляване цените на горивата. Правителството възложи на трима министри – на финансите, на икономиката, енергетиката и туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да извършат пълен анализ на възможните варианти и да предложат необходимите действия, които да сведат до минимум негативното влияние, оказано от увеличението на цените на горивата.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини