Категорично: Акцизът на горивата остава същия

Няма никаква възможност България да намали акциза на горивата - това е резултатът от приключилата преди малко в Брюксел среща на вицепремиера Симеон Дянков с еврокомисаря по данъчната политика Алгирдас Шемета. Тази среща беше поискана от българска страна в търсене на варианти за сваляне на цените на бензина и дизела, предаде БНР.

"Беше ни казано недвусмислено, че България, въобще никоя държава, не може да си помисля дори да намалява акциза под минимума, който вече ние сме го постигнали за бензина, а за дизела вървим по стъпките, така че до 2013 година да постигнем минимума за Европейския съюз. Така че разговорът беше твърде кратък, просто да не си помисляме, това не е възможно. Никоя държава не може да го направи", заяви Дянков.

При това положение варианти за намаляване на цените може да се търсят с евентуални промени в съдържанието на биокомпонент в горивата. Oтделно от това предстои и анализ как се формират производствените и пазарните цени у нас, съобщи още Дянков. Той обаче добави, че държавата няма големи възможности за намеса на пазара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини