Осъдиха МОСВ заради жертвата на стръвница

Смолянският окръжен съд осъди МОСВ заради зверски убития от стръвница  Никола Шиков от смолянското село Кутела.

Общо 130хил.лв.обезщетение за близките на 65 годишния родопчанин да се изплатят на наследниците, решиха магистратите. Съпругата на убития от мечката през май 2010г. Недялка Шикова е инвалид и трябва да получи кръвнина от 40хил.лв.  Дъщеря му и възрастните родители, за които Никола също се грижел, трябва да бъдат обезвъзмездени от екоминистерството с по 30хил.лв.

Според експертизата на съдебният лекар, извършил аутопсията, човекът е починал в страшни мъки. Тялото е било неузнаваемо от множеството разкъсни и прободни рани по главата, тила, шията и тялото.

Общо 200 хил.лв. поискаха като обезщетение от МОСВ роднините на разкъсания от стръвницата пенсионер. Според тях институциите не са взели необходимите мерки за намаляване на популацията от мечки в района, въпреки честите набези върху стопанствата на защитения от закона хищник.

МОСВ е трябвало да действа адекватно спрямо популацията от мечки в района, за да се сведат вредите и риска до минимум, посочва в мотивите си съдът.

При средно 20 мечи нападения върху животни и кошери годишно, не може да се приеме за случайно събитие и са били нужни радикални мерки като  отстрел на проблемните екземпляри, разселване или  захранване.

В 14 дневен срок решението на съда може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Второто дело в Смолян заради нападение от стръвница е заведено от 65 годишната Галина Димитрова. Жената беше разкъсана от мечка месец по-късно след смъртта на Шиков и оцеля на косъм. Искът й срещу МОСВ е за 50хил.лв.неимуществени вреди.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини