„Труд": Бензинът въстана, боят не стана. Преглед на националния печат

„24 часа": Държавата е крадец, искам си джакпота!

Ако успее някак да изкопчи джакпота от тотализатора, Сергей Атанасов от Столипиново ще си отвори собствен автосервиз. Това е голямата му мечта, заради която всяка седмица по два пъти ходи до пункта на ул. "Кедър" да пусне фиш за 2,80 лв.

Хюсеин, както го знаят в махалата с турското му име, се прочу с исканията си за голямата печалба от първо теглене на играта "6 от 49" в 31-ия тираж на тото 2. Той претендира, че има фиш с шестте познати числа, и драпа за джакпота от 382 539, 67 лв.

Тотализаторът обаче отсече, че фишът, пуснат от Сергей Йорданов Атанасов, е подправен и не съответства изобщо на оригиналния отрязък "В", който се съхранява в трезорите.

Шефът Дамян Дамянов даже предупреди пловдивчанина да се кротне, защото иначе може да бъде съден за подправяне на ценен документ.

Не е вярно, че съм фалшифицирал, държавата е крадлива и се мъчи да ме измами, продължава обаче да държи на своето Сергей.

Той отказа да покаже пред "24 часа" печелившия според него фиш.

 

„24 часа": Как "героите" от прехода може да подготвят бодра смяна талибани

Призивът на президента Първанов политиците на прехода да подготвят оттеглянето си получи много бърза и ясна политическа реакция. Но не от всички действащи "политици на прехода", към които беше насочен.

Първо реагираха представителите на традиционното дясно - двамата лидери на Синята коалиция (единият - еднозначно политик на прехода, а другият - без съмнение след прехода). В техния отговор - общ, но "на два гласа" се съдържаше посланието: не ни прехвърляй своите проблеми, ние идваме от там, където ти отиваш. Още по-категоричен беше отговорът на Борисов - това не се отнася за мен.

Но патосът на Първанов бе насочен към съюзниците и съпартийците. И вероятно въпросът дали Сергей Станишев е "политик на прехода" тепърва ще буди страстни спорове.

Надявам се темата да породи дебат, който да е поне балансиран, ако не може да е безпристрастен.

Смяната на поколенията в ръководството на българските партии е изключително тежък проблем.

Има партии и организации, които просто не смеят да сменят своя лидер. Защото нагласата и усещането на всички - и на ръководството, и на активистите, а и дори на членската маса е, че ако се тръгне към смяна на лидера, това ще бъде катастрофа за организацията. Може да дадем за пример както последния конгрес на "Подкрепа", така и на ВМРО. Злободневна тема е ситуацията в ДПС. Но и "Атака" едва ли би оцеляла след смяна на лидера. Друг е въпросът кои от изброените по-горе ще оцелеят, ако не си сменят лидерите.

 

„Труд": Бензинът въстана, боят не стана

Драма с дъх на бензин, бунт, палки, порно и компромат заля България. От този сюжет единствено драматични се оказаха цените на горивата. Освободени след едномесечния мораториум, договорен между правителство, производител и търговци, те литнаха нагоре с 4-8 стотинки. Нарочените за най-масовите протести срещу поскъпването се оказаха, меко казано, вяли. В София и страната излязоха към хиляда коли. Бунтарите, организирали се през фейсбук, по-скоро се забавляваха - надуваха свирки и качваха на автостоп девойки, без да питат дали са фенки на протеста, или търсят превоз от покрайнините до центъра на столицата.

Полицията обаче взе насериозно заканите за масовост и излезе по улиците. За добавка изпълзя и компрометираща информация за един от лидерите на протеста - той е подсъдим, понеже снимал порно.

 

„Труд": Кабинетът изнерви Брюксел с мудността си

Правителството за пореден път си призна, че изостава драстично в прилагането на изискванията на Европейския съюз. Това става ясно от информация на Външното ни министерство към 31 март т. г., приета с решение на Министерския съвет.

Ведомството на Николай Младенов е обобщило как се справят министерствата в актуализирането на нормативните си актове съобразно европейските директиви. Според справката 43% от мерките, които трябва да се изпълнят до края на 2011 г., не са готови. Проблемът е обаче, че част от тях е трябвало да са факт още миналата година.

Според доклада Министерството на здравеопазването е изостанало с промените в Наредбата за физическата годност на водачите на моторни превозни средства. Документът става факт едва преди месец, а е трябвало да бъде готов до 14 септември м. г. Той транспонира нова евродиректива, затягаща медицинските изисквания към кандидатите за шофьорска книжка с диабет и очни заболявания. Хората, които са направили остра хипогликемична криза в последните 12 месеца например, трябва да бъдат оценявани с повишено внимание от лекарите, които подписват медицинското им за шофьор. Заради забавянето Брюксел е стартирал процедура за нарушение.

 

„Стандарт": Барети за оскар

Страховитите барети на МВР влизат в акция "Холивуд". Отрядът за борба с тероризма вади автомати в новия сериал на БНТ 1 "Под прикритие". "Когато се изсипаха в пълно бойно снаряжение, половината професионални актьори си забравиха репликите", разказаха от екипа на продуцентите.

Спецполицаите не свалят маските, докато са филмови герои. Серията с тяхното участие ще се завърти на 1 май. Лично МВР шефът Цветан Цветанов разрешил на отряда да излезе от поделението във "Врана" за снимките.

Бойците няма да вземат хонорар за филмовия си дебют. Остава им да се надяват да стигнат до оскари, шегуват се режисьорите. Имаме идея един от шефовете в МВР да се появи в някой от следващите епизоди, признаха още сценаристите.

 

„Стандарт": Мишка цепи сините

Гласуване онлайн е на път да разцепи за пореден път Синята коалиция. От ДСБ поискаха симпатизантите им да имат възможност с мишка по интернет да посочат кой да е кандидатът на десните за "Дондуков" 2. СДС обаче не са съгласни.

Идеята на хората на Иван Костов е това да стане на отворения вот, който сините ще правят. Тъмносините дори били в напреднали преговори с авторите на софтуера, направили националното преброяване през интернет, призна Иван Костов.

От СДС обаче никак не са съгласни на този вариант. "Има опасност от манипулации. От ДСБ могат да накарат куп народ да гласува онлайн, както впрочем и ние. Това е излишно!", отсякоха от "Раковски" 134. Във форумите вече се появиха коментари от сорта на: "Сега ще видим кой колко роми ще напазарува". "Всяка екстравагантна идея води до усложняване на процеса и прави резултата неясен и оспорим. Ние имаме правила за вътрешни избори, така че не виждам защо трябва да се утежняват", дипломатично отбеляза Борис Марков от предизборния щаб на СДС.

На отворените избори на Синята коалиция за кметове и президент ще могат да гласуват всички, които искат. А не само сини симпатизанти. Преди да се стигне до отворения вот, двамата кандидати - Румен Христов и Светослав Милинов - започват да обикалят и да агитират за себе си по села и паланки, казаха самите те. По думите на зам.-шефа на ДСБ Екатерина Михайлова секции ще бъдат правени там, където има не по-малко от 1000 избиратели. Гласуването ще става по адресна регистрация, за да няма каране на избиратели от един район в друг.

„Монитор": Каре катаджии глобява на пътя

КАТ започна групови проверки за скорост и алкохол от вчера. В новата акция екипи от 4-ма полицаи вече спират масово водачите в малките градове и междуселски пътища. Със затоплянето на времето се увеличава броят на младежите, които излизат с мотори без книжки или се качват пияни по колите на родителите си. Това съобщи вчера пред „Монитор" заместник-директорът на „Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев.

В новите екипи ще са включени по двама катаджии, един районен инспектор, който познава отлично местата за срещи на лудите глави зад волана, и още един полицай, който е специалист по битова престъпност.

„Монитор": Кандидатстваме за европроекти по интернет

До края на май ще започне електронен прием на документи за проекти за финансиране по европейски програми. Това съобщи вчера министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Първите програми, за които ще се кандидатства по интернет и няма да се харчат килограми принтирана хартия, ще са "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентоспособност". Според Дончев те засягали най-широк кръг от бенефициенти. Следващата програма, за която ще се дават документи в дигитален вид, е "Административен капацитет".

 

„Монитор": ДСБ и СДС се хванаха за гушите

СДС и ДСБ се хванаха пак за гушите, след като вчера пиарът на Командира Найо Тицин направи квалификации по адрес на Румен Христов, който е кандидатурата на СДС за президент. „Човекът е крайно неизвестен"- това е най-малкото, което можем да кажем за него, вие следите интернет форумите. Изкушените вдясно знаят за какво става дума", заяви Тицин пред Нова телевизия. Няколко минути по-късно лидерът на СДС Мартин Димитров отвърна на удара.

„Дневник": Бензинът поскъпна в деня за протест срещу високите цени

Пет дни след като изтече мораториумът за замразяване на цените на горивата на дребно между правителството и "Лукойл България", от четвъртък сутринта компанията повиши котировките на едро и на дребно. Повишението съвпадна с деня за национален протест срещу поскъпването на бензина и дизела, който протече вяло. Най-масовият тип бензин А 95 вече ще струва с 2.79% по-скъпо на едро - 2.34 лв. за литър.

Покачването на едро веднага предизвика и поскъпване на дребно - литър А 95 се продава за 2.41 лв. в ОМВ и "Лукойл България" и за 2.42 лв. в "Еко". Досега цената на горивото беше 2.37 лв. В отговор на запитване от "Дневник" от компаниите обясниха, че цените им се определят на пазарен принцип и мораториумът не се е отразил рязко върху пазара.

От "Лукойл България" не отговориха дали преговарят за нов мораториум, а от финансовото министерство казаха, че те не водят подобни разговори. В началото на седмицата източници на "Дневник" съобщиха, че споразумението може да бъде удължено.

 

„Сега": Глоба заплашва хиляди безработни за неподадена данъчна декларация

Хиляди българи, останали без работа през миналата година, са заплашени от глоба до 500 лв. за неподадена данъчна декларация. Съкратените работници, работодателите и счетоводителите масово не знаят, че от тази година за пръв път са длъжни да декларират доходите си, дори да са били само на трудов договор.

До миналата година съкратените не декларираха доходи, защото при трудови договори данъкът се удържа авансово от работодателя. "Тези групи имаха право да подадат по желание данъчна декларация, ако искат да установят дали не им е надвнесен данък, но нямаше задължително изискване", обясниха от пресцентъра на НАП.

С промени в закона, влезли в сила от януари 2010 г., загубилите работа в рамките на годината вече са длъжни да декларират доходите си, независимо от вида на договора, на който са били наети. Трябва да подават декларация и всички служители, които имат повече от един трудов договор към 31 декември, както и тези, които са сменяли работа в хода на годината, и чийто втори работодател не е преизчислил годишния размер на данъка, отчитайки удържаното от първия работодател.

 

„Дума": 40% са готови да работят без договор

Близо 40 процента от българите са готови да работят без трудов договор и без никакви гаранции за осигуровки и трупане на пенсионни точки. Близо 60 на сто пък търсят или работят на втора работа, защото първата не покрива разходите им за нормален живот. Особено при търсенето на допълнителни доходи българите са готови да се лишат от правата си на граждани и на работници.

Това показват данните от изследване на агенция АССА-М, представени вчера от социолога Михаил Мирчев и евродепутата Илияна Йотова. Проучването доказва, че кризата връща България в сивата икономика. Хората са в икономическа принуда. Те търсят каква да е работа, пренебрегвайки личните си интереси, работникът в тези условят е напълно безправен, коментира Мирчев.

Най-уязвими за сивата икономика са младите хора между 18 и 34 години. Най-голям процент от тях са склонни да работят без договор и без осигуровки. Това е така, защото младите нямат навик да защитават социалните си права, а и нямат самочувствието да искат от работодателя, добави Мирчев.

Българските евродепутати ще поставят въпроса за правата на работниците на ниво Еврокомисия, съобщи от своя страна Илияна Йотова. Тя е категорична, че е наложително ЕК да изготви общи правила, които да задължават работодателите да спазват социалните и гражданските права на тези, които наемат. В кризата ЕС още не е намерил начин да гарантира сигурността на най-уязвимите социални групи като жени, майки и младежи, допълни Йотова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини