Още търсят източника на нефтения разлив в яз.”Доспат”

Продължава издирването на източника на замърсяването с нафта на водата в родопския язовир. Експертите отварят наред шахтите на хотели и предприятия в града, за да открият от къде изтича нафтата. Проверяват се обектите, чиито канализации са заустени в малка пречиствателна станция на брега на язовира, от където всъщност е тръгнал петролния разлив. Контролните органи ще нищят не само причините за изпускането, а и дали пречиствателната станция работи.

За сега обаче все още не е ясно от къде е изтекло замърсяването. Локализирането му се затруднява и от значителното размиването на водата от падналия по същото време дъжд и голямото потребление на вода за битови нужди от местните домакинства.

Взети са дълбочинни проби от 25 метра под водата, както и от повърхността. Лабораторните резултати обаче ще станат ясни през следващата седмица. Няма измряла от замърсяването риба и не може да става дума за екологична катастрофа, твърдят специалистите.

По-голямата част от петролния разлив е изчистен механично, но продължава изпомпването на мръсната вода.

В акцията по премахване на разлива са се включиха и служители на Изпълнителна дирекция „Рибарство и аквакултури” в Смолян, които  оказаха помощ с лодка.

Нефтеният разлив от около 70 кв. плъзна по водите на язовир „Доспат” в четвъртък след обяд. Петното е било засечено  в североизточния край на язовира от местен човек, който веднага е сигнализирал институциите.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини