Нов нефтен разлив откриха в язовир „Доспат”

Новото нефтено петно е край язовирната стена

Второ нефтено петно, разлято на водна площ около 5 декара,  откриха тази вечер специалистите от РИОСВ Смолян при обход на язовира с катер.

Те се натъкнали на новото замърсяване в района на язовирната стена, доста далеч от първия разлив от вчера. Вероятно вятърът е придвижил водните пластове към язовирната стена, предполагат екоспециалистите.

Още не е ясно дали новият разлив е от същия източник, който на 28 април вдигна на крак спецекипи от екоинспекцията, полиция и пожарна.

Експертите предполагат, че двата разлива на нефтени продукти са свързани и имат общ източник, тъй като новооткритото петно не е толкова концентрирано и плътно.

Обектът замърсител на язовирните води обаче все още не е локализиран и проверки ще текат и утре.

В петък бяха проверени всички канализационни клонове във „Висока зона – Доспат”, както и обекти с котелни инсталации. Акцията по почистване на стария разлив на площ от около 70кв.м., както и изясняването на причините за възникването му продължава и тази вечер

 Разследването е затруднено заради постоянния отток на отпадни и дъждовни води по канализационните тръби, който отмива следите от нефтопродуктите.

 В събота на мястото отново ще има експертен екип на РИОСВ – Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини