Бенедикт XVI провъзгласи за блажен папа Йоан Павел II

Покойният папа Йоан Павел Втори официално бе обявен за блажен на церемония на площад "Св. Петър".

Папа Бенедкит Шестнайсети прочете формулата на латински, с която обяви предшественика си за блажен - последното стъпало преди обявяването му за светец на Римокатолическата църква, предаде Ройтерс.

Пред тълпа от над един милион вярващи и любопитни, дошли в Рим от целия свят, на площад Свети Петър във Ватикана започна церемонията по беатификацията.

Процедурата започна веднага след смъртта му през 2005 г. Над 86 официални делегации, включително 22 държавни и правителствени ръководители, присъстват на събитието.

Месата отслужват 800 свещеници, които ще дадат причастие на тълпата от милион поклонници, някои заели позиция около базиликата още от снощи.

За онези, които не могат да проследят отблизо церемонията, в Рим са поставени 14 огромни екрана, които излъчват случващото се на площад Свети Петър. Събитието се предава от телевизиите в цял свят.

Йоан Павел Втори и неговият понтификат

Архиепископът на Краков кардинал Карол Войтила бе избран папа Йоан Павел Втори на 16 октомври 1978 г. На 22 октомври 1978 г. се възкачи на Престола на Свети Петър, който оваканти с кончината си на 2 април 2005 г. в навечерието на обявения от него Ден на Божието милосърдие.

Йоан Павел Втори предприе 104 апостолически визити по света, между които и тази в България от 23 до 26 май 2002 г. В качеството си на епископ на Рим посети 317 от общо 332 римски енории. Направи и 146 пастирски визити в Италия. Сред издадените от него официални документи на Католическата църква фигурират 14 енциклики, 15 апостолически призива, 11 апостолически конституции и 45 апостолически писма. Автор е на 5 книги, издадени в периода 1994-2005 г.

Историческо значение за славянството и за България има апостолическото писмо от 31 декември 1980 г., с което Йоан Павел Втори обяви за съпокровители на Европа (редом с дотогавашния единствен покровител Свети Бенедикт) Светите братя Кирил и Методий, както и неговата енциклика "Апостоли на славяните" от 2 юни 1985 г., посветена на техния живот и дело.

Папа Йоан Павел Втори предстоятелства 147 беатификации, чрез които обявява 1338 блажени, както и 51 канонизации, чрез които прогласява 482 светци. Ръкоположил е общо 232 кардинали, от които един се пази в тайна, тъй като съществува опасност за живота му в страна, характеризираща се с безмилостни религиозни преследвания.

Нито един понтифекс не се е срещал с толкова много хора, колкото Карол Войтила. Традиционните общи аудиенции в сряда във Ватикана или в лятната резиденция Кастел Гандолфо, които той е провел, са 1160 с участието на 17 милиона и 600 хиляди поклонници. Те не включват другите специални аудиенции и религиозни церемонии. Само през юбилейната 2000 г. той се е срещнал с над 8 милиона поклонници. Имал е също 738 срещи с държавни глави и 246 срещи с премиери.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини