"Труд": Бензин и дизел удариха 2,47 лв. Преглед на националния печат

"24 часа": Земетресение на 100 км от Белене

Земетресение със сила 4,7 по Рихтер разлюля планината Вранча в Румъния в 5,25 ч сутринта, съобщи Илияна Попова, дежурен сеизмолог от Геофизичния институт в БАН.

Епицентърът е на 410 км североизточно от София и на около 100 км от Белене. Дълбочината е била на 100-150 км под повърхността.

Някои сеизмологични центрове даваха оценка до 5,5-а степен по Рихтер на труса. Това е заради различните критерии при отчитането, обясни Попова. За БАН решаваща е продължителността на труса.

В крайдунавските градове - Силистра, Русе, Алфатар и Тутракан са усетили труса със сила около 3-а степен. От БАН не успели да се свържат с общината в Белене и нямат информация как е усетен той там.

"Труд": Бензин и дизел удариха 2,47 лв.

Бензинът А-95 и дизелът изравниха цените си на дребно и удариха 2,47 лв. за литър в чест на празника на труда 1 май.

Увеличението при бензина е с цели 14,35 процента в сравнение с януари 2011 г., когато струваше 2,16 лв. литъра. При дизела е с 10,31 процента (2,23 лв. към 1 януари).

На два пъти миналата седмица "Лукойл България" повиши цените на едро на горивата заради конюнктурата на световните пазари.

След Великден изтече мораториумът между кабинета и "Лукойл България" за пределни цени на дребно в бензиностанциите на компанията.

"Сега": "Уикилийкс": Липсата на кадри е ахилесовата пета на ГЕРБ

"Почти шест месеца от встъпването си в длъжност правителството на премиера Бойко Борисов започна да изпълнява своите обещания за върховенство на закона и за икономиката, печелейки слава( и средства) от Европейската комисия".

Това гласи грамата на дипломатката от посолството на САЩ у нас Сюзън Сътън до Държавния департавент на САЩ, цитирана от БГНЕС. Грамата е публикувана на сайта http://www.wikileaks.ch/- http://www.wikileaks.ch/cable/2010/01/10SOFIA47.html

Макар да изглеждаще, че отстъпва от първоначалната си антируска риторика в сферата на енергетиката, правителството следваше дългосрочен трансатлантически дневен ред, който включваше вероятно приемане на един задържан от Гуантанамо, увеличаване на подкрепата за Афганистан и голям интерес към приемането на елементи на противоракетна отбрана на българска територия. Борисов, когото делят пет места от парламентарното мнозинството, успя да постигне "плаващо мнозинство" чрез ловки действия и налагането на строга дисциплина сред парламентарната група на ГЕРБ. Без реална опозиция, която да тревожи и затруднява, най-голямото предизвикателство пред Борисов е липсата на опитни и квалифицирани кадри". Това гласи грамата на дипломатката от посолството на САЩ у нас Сюзън Сътън до Държавния департавент на САЩ.

"Стандарт": Кандидатът на ГЕРБ - млад, здрав и хубавец

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще е млад, здрав и хубавец. Това шеговито заяви премиерът Бойко Борисов по БНТ. На въпрос "като вас ли", Генерала отвърна с "естествено". Борисов подчерта, че изборите минават и политиците си отиват, но това, което той ще остави, се вижда и ще го има и след 30-40 години. "Ако хората изтърпят едно управление на Борисов или на премиера Х, ще видят резултатите от усилията", коментира още министър-председателят. Защото по думите му неговото управление оставя нещо след себе си, а не "мечти в сърцето и ентусиазъм в небето". За пореден път той разказа за магистралите и акцентира върху усвояването на еврофондовете. Премиерът сподели, че "спи като бебе" независимо от това, колко тежък е бил денят му, защото съвестта му е чиста.

"Монитор": Първанов пръснал 64 бона за два полета

Президентът Георги Първанов е похарчил близо 64 хил. лв. само за два полета зад граница с правителствения „Авиоотряд 28" от началото на тази година до април. Това показва справка за командировките на държавния глава, поискана от „Монитор". Дестинациите, до които е отскачал президентът, пък стават ясни от официалния му сайт, към който ни препратиха от администрацията на държавния глава. Според публикуваната там информация парите са отишли за пътувания до Хърватия и Австрия. За официалното посещение в Загреб Първанов заминал през март, като взел със себе си и съпругата си Зорка. В Австрия пък се разходил за два дни и отново бил придружаван от първата дама

По закон транспортните разходи се осигуряват от бюджета на президента, който общо за тази година възлиза на близо 4,2 млн. лв. От „Дондуков" 2 обясняват, че не са искали допълнителни средства за осъществяването на задграничните екскурзии на Първанов. Не е  уточнено обаче колко пари са глътнали всички пътувания в чужбина на президента през целия мандат.

"Новинар": Почина Иван Славков-Батето

Бившият президент на БФС Иван Славков е починал, съобщиха неговите близки. Смъртта е настила вследствие на проблеми с белите дробове.

Славков бе президент на БФС от 1995 до 2005 година, както и дългогодишен председател на БОК и член на МОК.
Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в София. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка, като студент в отбора на „Септември".

През 1966 г., едва на 25-годишна възраст остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова загива при катастрофата на самолет на БГА "Балкан", пътуващ за Братислава. По време на комунистическия режим в България сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. По-късно им се ражда син Тодор Славков.

"24 часа": „Ден на труда! Ден на гнева!"

Първомайски протестен митинг на левицата се проведе на различни места в страната. Митингът бе под мотото „Ден на труда! Ден на гнева!", съобщи "Фокус" .

Стотици хора се бяха събрали преди началото на първомайския протестен митинг на БСП на площад „Александър Батенберг" в София. Хората развяваха червени знамена с надпис БСП. Повечето от тях бяха възрастни. От издигнатата сцена звучеше музика, позната от проявите на БСП. Председателят на БСП Сергей Станишев се ръкува с хората, които изразиха радост от това. В началото на митинга стана ясно, че Станишев е станал баща. В 5.20 часа тази сутрин се е родила неговата дъщеря. Момиченцето се казва Дария, то тежи 3.30 кг и е 50 см. Момиченцето е родено в столична болница.

"Стандарт": Банкомат пуска злато

Ако искате да си купите злато, няма да се налага да ходите до банката. От лятото кюлчета може да се продават и през банкомати, научи "Стандарт". Такава практика отдавна има в Дубай и в някои европейски държави. Ако услугата се въведе и в България, купувачите няма да имат съмнения относно качеството и цената на инвестицията си. Вложенията в злато напоследък са особено актуални заради растящата цена на жълтия метал и прогнозите, че тройунцията може да стигне 2000 долара.
През банкомат ще може да се сменя и валута.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини