Говорителят на Меркел обърка Осама с Обама, снимка хит се оказа фалшива

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел - Щефан Зайберт, объркал имената на Осама Бин Ладен и на американския президент Барак Обама. Същевременно видяна от цял свят снимка на лицето на убития Осама се оказа фалшива.

Зайберт пратил чрез Туитър съобщение, че Обама бил виновен за смъртта на хиляди хора, предаде ДПА, на която се позова и БТА. Макар неволната грешка на говорителя да била поправена, съобщението му бързо било препредадено в Германия и в чужбина.
А то гласяло: "Обама е отговорен за смъртта на хиляди невинни хора, той се подигра с основни ценности на исляма и на всички религии".

Зайберт използва Туитър, за да общува директно с обществеността. Съобщението му било пуснато с водещи думи "канцлерството".

Бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отнели живота на 3000 души. Терорист номер едно е бил убит при ръководена от САЩ специална операция недалеч от пакистанската столица Исламабад вчера.  

След новината за ликвидирането на лидера на Ал Кайда, фотомонтаж, претендиращ, че показва окървавеното и подпухнало лице на убития Осама бин Ладен, е бил излъчен от пакистански телевизии и впоследствие разпространен по цял свят, както и по интернет. 

Агенция Франс прес проверила снимката със специален софтуер, с който било доказано, че става дума за монтаж, използващ брадата и долната част от лицето от по-ранна фотография на Бин Ладен. Брадата на изображението е мътна, ясно се вижда, че това е монтаж, заяви главният редактор на фотографския отдел на АФП Младен Антонов.
Първоначално френската агенция не разпространила снимката, но после го направила, като уточнила, че става въпрос за монтаж и огласила обстоятелствата на фалшификацията.

На сайта си американската телевизия Ем Ес Ен Би Си посочи, че двама американски представители предупредили "Ен Би Си Нюз", че изображението е подправено. Нито един американски и пакистански официален източник не е потвърдил автентичността й, допълва телевизията. До момента не е публикувана официална снимка на Бин Ладен след смъртта му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини