Комисията на ЕП за Шенген: Готови сте за присъединяване!

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент прие днес с голямо мнозинство доклада на евродепутата Карлуш Коелю, който отбелязва готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

Предстои докладът да бъде гласуван на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в началото на юни.

2011 година остава като пожелателен срок за влизането на България и Румъния в Шенген, след като мнозинството евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласуваха против предложението годината да не бъде упоменавана.

Не беше прието и друго предложение на трима евродепутати от групата на либералите, влизането ни в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията.

Иначе комисията подкрепи с голямо мнозинство доклада така, както беше предложен от португалския евродепутат от Европейската народна партия Карлуш Коелю със заключението, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.

За България има и препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на имигрантски натиск по границите с Гърция и Турция.

Докладът на Карлуш Коелю трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала на Европейския парламент в началото на юни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини