Стръвница разкъса 4 животни, други две изчезнаха

Четири животни са станали жертва на поредното нападение на стръвница късно вечерта в понеделник, съобщиха от РИОСВ Смолян. Звярът нападнал стадо в местността Лопуха, край чепеларското село Богутево и разкъсала овен, възрастна овца и две агнета.

След незабавния оглед на мястото на кървавия пир, екоекспертите са категорични, че оставените следи са от възрастна мечка. Изчезнали са още две животни, овца и магаре, които продължават да се издирват. Нападнатото стадо е собственост на единствения стопанин, чобанина бай Насо, който се престрашил да остане в злополучната местност. Миналата година в района стръвница унищожи 10 глави добитък на местни собственици.

След първото мече нападение за този  сезон от стадото на бай Насо са останали само половината животни. По предложение на РИОСВ Смолян, екоминистерството ще изплати обезщетен за убития добитък по пазарни цени. Освен край Богутево, мечки обикалят и в землищата на околните села Зорница, Павелско и Малево, твърдят местните хора.

След като мечки помляха два пчелина край Смолян, това е третото нападение върху стопанства  само за последните десетина дни.

При всеки от случаите, съвместно с представители от Регионална дирекция по горите – Смолян, е извършен незабавен оглед и са предприети необходимите мерки за обезщетяване на собствениците.


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини