„Монитор": Забраняват на енергото да реже тока за много високи сметки. Преглед на националния печат

„24 часа": Академия уволни чистачка за клетва

Чистачка в общежитие е била уволнена от шефовете на Стопанската академия в Свищов, защото проклела докторантка на ректора Величко Адамов, научи "24 часа".

През 2009 г. камериерката Марийка от общежитие "Академия", бл. 2 била изгонена от работа в деня, в който казала на докторантката Петя Василева "бял ден да не видиш".

Ден по-късно обаче, защото е вдовица с 3 деца, камериерката била преназначена по взаимно съгласие в друг корпус, а скандалната заповед - отменена, твърди зам.-ректорът доц. Георги Герганов.

Документи за куриозната случка ни бяха предоставени от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики.

"Оказва се, че цялата академична общност - от зам.-ректора до студентския съвет, е ангажирана в разследването на случай на упражняване на черна магия, като в крайна сметка академичните мъдреци вземат твърд курс в борбата срещу нечистите сили", каза председателят на сдружението Калин Костов.

В центъра на скандала е тогавашната докторантка Петя Василева от катедра "Финанси", която вече е главен асистент в Стопанската академия.

Недоволна от чистотата, докторантката, която от 3 г. обитавала стая в бл. 2, многократно правила забележки на Марийка Ангелова. Оплаква се и на ръководството на академията за мизерията по стълбището, обяснява тя в жалбата си.

На 27 януари 2009 г. чистачката не издържала и промърморила "бял ден да не видиш дано", докато минавала покрай нея в коридора.

„24 часа": СДС: Бойко да покаже доклада за далавери в "Белене"

Докладът с данни за корупция в проекта АЕЦ "Белене" на Тенчо Попов да бъде раздаден на депутатите. Този призив отправиха към премиера Бойко Борисов от СДС.

За наличието на такъв доклад се разбра в хода на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. В него подсъдим бе и бившият шеф в "Български енергиен холдинг" Тенчо Попов. Тогава от направени със специални разузнавателни средства записи се разбра, че Попов е предал на премиера доклад за нарушения в "Белене".

"Ако знаеш какво се случва там, бедна ти е фантазията. Стотици милиони нагло откраднати. Изправи ми се косата. Вследствие на това нищо няма да се случи", казва Попов.

Бойко Борисов потвърди, че е получил такъв доклад. Но го предал на прокуратурата. Обвинител №1 Борис Велчев пък обяви, че проверката ще отнеме време. Това се случи в края на миналата година.

"Оттогава ни вопъл, ни стон", възмути се вчера лидерът на СДС Мартин Димитров. Той косвено свърза разкритото полицейско насилие при ареста на Попов с доклада му.

„Труд": ДС хваща гората

Агенти на Държавна сигурност бяха назначени за директори на три от шестте нови окрупнени държавни горски предприятия.

Екскадрите на ДС превзеха горите в момент, в който външното ни министерство върна 13 посланици, за които бе установена принадлежност към бившите тайни служби. "Какво искате, тези хора да не могат да работят никъде ли? Не са нито министри, нито посланици. И горски ли да не могат да бъдат?", коментира премиерът Бойко Борисов пред "Труд".

Договорите на новите горски шефове бяха връчени от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Според комисията по досиетата тримата са работили за УБО и другите управления на ДС.

Пейчо Върбанов е бил агент Гора и съдържател на явочна квартира. Юри Миков - агент на ДС и УБО с псевдоним Румен, а Иван Недков - щатен служител и разузнавач.

Принадлежността на тримата към службите е установена при проверка на комисията по досиетата от 2008 г. в горската агенция.

„Труд": Червени в Бургас посочиха Жени Живкова за президент

Евгения Живкова, внучката на бившия Първи Тодор Живков, е била номинирана за кандидат-президент от червени в Бургас.

Очаква се да я издигнат и организации на БСП в Правец и Благоевград. Живкова бе депутатка от "Коалиция за България" в предишните парламенти.

На "Позитано" 20 вече има списък от над двайсет имена на номинирани за кандидат-президент. На най-голямо внимание се радвал бившият културен министър Стефан Данаилов, който присъствал в почти всеки списък, изпращан в соццентралата от общинските организации на БСП. Номинирани са и евродепутатите Илияна Йотова и Ивайло Калфин, депутатите Андрей Пантев, Корнелия Нинова, Меглена Плугчиева, Петър Курумбашев, Пламен Орешарски, Янаки Стоилов, кметът на Благоевград Костадин Паскалев и др. Първи бе издигнат преподавателят по право в СУ Георги Близнашки. Заседанието на 47-ия конгрес, което трябва да "подпечата" червената номинация, ще е на 23 юли. Седмица по-рано пък кандидатпрезидентската двойка от БСП ще бъде утвърдена от Националния съвет.

„Стандарт": Нова вноска за пенсия

Нова вноска за пенсия може да удари българина по джоба. С нея държавата иска да захрани фонд "Достойни старини", от който ще се покрива издръжката на възрастни и болни хора. Това предлага шефката на НОИ Христина Митрева. Всички работещи ще плащат малка месечна вноска - около 1%, за фонда, обясни Митрева в интервю за "Стандарт". Тя уточни, че осигурителният риск "Достойни старини" съществува в много европейски страни. С натрупаните пари може да се изградят санаториуми, в които болните стари хора да получават адекватни грижи. Според Митрева първо трябва да се повишат заплатите, после пенсиите. "Ако искаме да затягаме условията за пенсиониране, трябва да осигурим на хората повече работа, по-добри доходи и грижи за възрастните. В противен случай от системата излизат не просто пенсионери, а пълни инвалиди, които после разчитат изцяло на здравната система и на обществото", категорична е Митрева.

„Стандарт": 30 милионери от продаден бизнес

Богаташите разпродават бизнеса си в България и трупат милионите си в брой. Това е изводът от обработените досега данъчни декларации. В топ 30 на най-големите данъкоплатци всички са обявили годишни доходи над 6 млн. лв. за 2010 г. През пролетта на миналата година само 28 заможни българи бяха обявили доходи над 1 млн. лв. от предходната 2009 г. Високите доходи, обявени в данъчните декларации, обикновено не са от работна заплата, а от покупко-продажба на акции и дялове от фирми, предоставянето на финансови, консултантски и адвокатски услуги. В много от случаите милионерите са принудени от кризата да разпродават бизнеса и имотите си и в резултат обявяват големи лични доходи. Но за да се изчислят дължимите от тях данъци, първо трябва да се приспаднат разходите, които са направили за покупката на тези имоти и дялове от фирми. От статистическите данни не става ясно дали получените милиони от разпродажбата на бизнеса се изнасят от страната, или пък се търси друга сфера в България, където отново да бъдат инвестирани.

„Монитор": Забраняват на енергото да реже тока за много високи сметки

Енергото, топлофикациите и ВиК дружествата няма да могат да спират тока или да врътват кранчето на своите клиенти, ако последните получат необичайно висока за тях сметка и не я платят. Нещо повече, абонатите няма да са длъжни да я плащат, докато съответният монополист не направи проверка каква е причината за такава висока консумация. Освен това дружествата ще трябва сами да се сезират за такива фактури и да назначават ревизията им. Сега монополистите карат клиентите първо да си платят сметката, след което, ако последните се жалват, че е висока, те започват проверка. Тя често се проточва повече от година, особено ако е свързана с тестване на уреди като електромер, водомер и др.

Въпросната забрана към монополистите е едно от десетината предложения, които вчера бяха обсъдени между гражданското Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) и депутатите от икономическата и енергийната комисия в парламента.

„Монитор": Бизнесът развързва кесията за бонуси

Все повече фирми развързват кесията за различни бонуси към заплатата на своите служители. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал нейните членове например дават под формата на различни парични добавки и поощрения поне още 5% отгоре от общите си разходи за заплати. Екстри над трудовите договори получават към 15% от всички заети във фирмите на организацията. Само че парите, харчени за бонуси, и различни социални придобивки си остават фирмена тайна и не може да се направи точна справка. Това, което добре са знаели някои фабриканти още преди 1944 г., сегашните работодатели тепърва научават: всяка грижа за персонала се връща двойно и тройно като печалба, коментира Камен Колев от Българска стопанска камара. В момента у нас най-много грижи за хората си полагат предимно големите мултинационални компании. Според изследване на агенция „Алфа Рисърч" 72% от чуждите и 79% от големите компании в страната отделят различни суми за тази цел.

„Монитор": Външно спира роднинските назначения в чужбина

Министерството на външните работи ще сложи край на практиката за роднински назначения зад граница. Това ще стане с поправките в Закона за дипломатическата служба, в който ще бъде записано, че щатът на посолствата на България ще бъде твърд и фиксиран.

Външно е готово с проектозакона и в кратък срок ще ги внесе за междуведомствено съгласуване, увери говорителят на министерството Весела Чернева. Причината за промяната е, че в задграничните мисии са заварени служители, назначени на роднински и шуробаджанашки принцип.

Те са заемали най-вече технически бройки - като шофьори или секретарки например, защото при тях контролът при назначаването бил по-занижен.

„Дневник": Агенти на ДС ще управляват горите

Трима от шестимата назначени вчера директори на новите държавни горски предприятия са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, а друг от тях е бил проверяван от полицията за злоупотреби.

На тези хора е поверено ръководството на дружествата, които ще поемат цялата стопанска дейност в горите. Правителството ще им прехвърли за управление активи за над 83 млн. лв., а приходите на стопанствата само за миналата година надхвърлят 100 млн. лв.

От министерството на земеделието казаха пред "Дневник" само, че назначенията са станали след конкурс, и не коментираха миналото на новите шефове. Комисията по досиетата е огласила още през 2008 г., че Юри Миков, Иван Недков и Пейчо Върбанов (с псевдоним Гора) са били сътрудничили на ДС. Новият шеф на фирмата, която ще управлява горите в Югозападна България - Александър Йолев, пък е бил шеф на общинската фирма "Озеленяване" по времето на кмета Стефан Софиянски.

Той е бил уволнен и срещу него е подаден сигнал за злоупотреби. Не е имало изискване кандидатите за директори да са с чисто агентурно минало, а подборът е бил само по документи, показва обявлението за конкурса.

„Сега": ГЕРБ прилага царски номера за изборите

Партията на Бойко Борисов ще приложи изпитана тактика за печелене на подкрепа в малки населени места точно преди изборите. Въпреки че десетки важни общински проекти за канализация и водоснабдяване бяха спрени заради липса на пари и наполовина изградената инфраструктура се руши, екоминистерството щедро е отпуснало 1 250 000 лв. на определени общини, участвали в конкурс на тема "Обичам природата - и аз участвам".

От публикуваните данни става ясно, че основно са се класирали селища, където кметовете са от ГЕРБ или партията на Бойко Борисов има сериозен шанс да спечели.

Подобна схема за екопътеки и чешмички бе приложена сравнително успешно от правителството на НДСВ преди изборите през 2005 г.

Първоначално хората на Нона Караджова бяха заделили за целта на конкурса от бюджета на ПУДООС (държавния екофонд) 750 000 лв., но после Управителният съвет завиши сумата на 1 250 000 лв., тъй като постъпили много проекти на общини. Удължени бяха и сроковете за оценка и изпълнение на проектите. Вместо до 16 март оценките бяха направени до 10 април, а вместо да се завършат на 30 август, това ще стане до 31 октомври. Срокът съвпада с предложените дати за изборите.

„Дума": Пътищата в България три пъти по-опасни от Афганистан

Шофирането в България е три пъти по-опасно от воюването в Афганистан, коментира вчера шефът на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев. Той даде пример, че американските военни, които са на обучение у нас, не стрелят толкова, колкото карат по българските пътища, за да придобият умения за шофиране при военни условия.

Ген. Тонев призова, ако може да се реши този проблем, да се направи веднага. Според него обаче нещата опират най-вече до манталитет и липса на контрол. Шефът на ВМА е категоричен, че контролът не трябва да е само на пътя, а още от обучението на шофьорите. Ген. Тонев допълни, че дупките по пътищата също са един от основните фактори, които водят до немалко инциденти.

"На всеки му прави впечатление, като се прибира вечер от Македония и от Гърция, като влезеш в България даже и българин трудно се ориентира - няма табели, няма осветление", даде още един пример ген. Тонев.

Светлинно табло, показващо жертвите по пътищата на България, които ще се сравняват с жертвите при военните действия в Ирак и Афганистан, ще заработи днес на фасадата на ВМА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини