Влюбени се врекоха в пещера под земята

Стотната сватба в пещерата е била точно преди 4 годин

Влюбена двойка от Стара Загора избра големия празник Гергьовден, за да се врече във вярност за цял живот. Ритуалът обаче не бил в традиционната гражданска зала, а в уникалната родопска пещера край село Ягодина, на около 20 км. от Девин.

Петнайсетина гости, близки и роднини на младоженците, се „престрашили" да участват в нестандартната церемония под земята в най-дългата пещера в Родопите, от която само част е оборудвана за посещения, а постоянната въздушна влажност е над 90%.

Сред прилепи и сталактити, пещерни перли

и древни образувания, при 6 градуса над нулата, двойката казала своето заветно”да”, а близките останали силно изненадани от перфектната организация и най-вече от красотата и акустиката на природното образувание.

Още през май 2007г. в Ягодинската пещера беше организирана стотната сватба на двойка от Варна. От въвеждането на подобна нестандартна екстра за граждански брак в пещера, в родопското подземие са се оженили стотици двойки от България и чужбина. Някои избират дати с пълно съвпадение на цифрите, други деня на Влюбените 14 февруари. Най-много са тези, които предпочитат специалния ден да бъде на голям християнски празник.

Повечето младоженци не подготвят гостите си за екстравагантната за българския вкус и традиция атмосфера, в която ще се женят. Някои дори до последно крият мястото на ритуала, за да бъде изненадата пълна.

Уредникът на пещерата Сергей Генчев обаче споделя, че след церемонията с „Менделсон” и родопска гайда в едно, близките излизат от скалното подземие  по-развълнувани дори от главните герои на празника.

До края на месеца в пещерата са планирани още две сватби.

Там, в дъното на Триградското ждрело, е скрит входа за красивото подземие на "Ягодинската пещера".

Само по Гергьовден една от най- красивите пещери в България, Ягодинската и легендарното „Дяволското гърло” край Триград, са посетени от над 700 гости от страната и чужбина.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини