„Труд": Уикилийкс: Назначенията в армията - нов щаб, стар светоглед. Преглед на националния печат

„Труд": Уикилийкс: Назначенията в армията - нов щаб, стар светоглед

Сайтът "Уикилийкс" разпространи за пореден път грама на американски дипломат в София до Държавния департамент. Документът е писан от бившата посланичка на САЩ в България Нанси Макълдауни на 7 юли 2009 г. Ето най-любопитното от него.
- Номинацията на ген. Симеон Симеонов за шеф на Генщаба е доказателство за липсата на желание за сериозни реформи. По време на предишния си пост като командир на ВВС модернизацията на въздушните сили изостана далеч след тази на другите войски. Класически късоглед бюрократ, той задушаваше иновациите, пропусна да осигури средства пилотите му да достигнат стандартите на НАТО за летателни часове. Редовно беше наказван от военния министър за лоша работа.

„Стандарт": Бойко иска Костов и Доган на избори

Бойко Борисов хвърли ръкавицата към Костов и Доган за изборите. Премиерът призова в битката за президентския пост да влязат лидерите на партиите у нас. "Съвсем нормално е всяка партия да излъчи своя лидер за президент. Това е точно битката на лидерите. Затова съм учуден, че останалите не го правят, а тикат разни други хора пред себе си. Само в ГЕРБ имаме оправдание да не изпратим лидера, защото все пак е премиер", коментира номинацията си за "Дондуков" 2 Борисов. Преди броени дни зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че именно премиерът е един от тримата избраници за президентския пост. Опозицията обаче веднага го нападна, че номинацията му за президент е бягство от отговорност.

„Дума": Фармацевти искат поне 500 м между две аптеки

Да се съдаде аптечна карта с георграфска и популационна квота. Това е едно от предложенията на Националната аптечна камара. Сред основните изисквания на картата е ограничението от минимум 500 м отстояние между съществуваща и новоразкриваща се аптека, както и ограничение в населено място да съществува не повече от 1 аптека на всеки 10 000 души население, а в населените места под 10 000 души да може да се разкрива поне една аптека. От камарата предлагат и налагане на мораториум върху разкриването на нови аптеки в населени места, където квотата вече е надхвърлена.
От камарата предлагат право да разкрива аптека да има само фирма с минимум 51% дялово участие на физическо лице с квалификация магистър-фармацевт, а дяловете от 49 на сто да не могат да се продават без съгласието на мажоритарния собственик. Предлага се и запазване на ограничението една фирма да има право да разкрие до 4 аптеки в страната, като поне една от тях да е в населено място под 10 000 души или в курортно селище.

„Новинар": БСП: 2000 лева за място в детска градина в София

Паралелно с нарастването на недостига на места в яслите и градините расте и сумата „под масата" за настаняване на дете. Според БСП в момента тя е около 2000 лв. Това съобщиха Борис Цветков и Николай Белалов от Дискусионния клуб за социална местна политика в БСП. Според тях в момента извън детските градини в София остават 18 071 деца. Според Белалов проблемът с липсата на места е катастрофа, предизвестена за всички освен за Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и чиновниците от столичната администрация.
Той обяви, че новите детски градини, открити от ГЕРБ са само 6-7, а останалите са или козметично ремонтирани или са сгради, чиито частни наематели са напуснали. Според него на общината са й били необходими три години, за да разбере, че раждаемостта в столицата се увеличава с 1500 деца на година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини