Италианския бизнес планира инвестиции в Смолян

В Деня на Европа община Смолян и местния бизнес посрещнаха представители на Конфиндустрия България, начело с директора й Федерико Каси.
 Конфиндустрия България обединява италианските предприятия в България и към момента се състои от 230 фирми, основно малки и микро предприятия.

Почти една трета от участниците в обединението са от средния бизнес, а 14% от фирмите са от големия инвеститорски бранш. То отчита по 2 милиарда евро преки инвестиции и оборот от 1,3 милиарда евро годишно, осигурявайки 20 000 работни места. Част от Конфиндустрия България са гигантите УниКредит Булбанк, Дженерали, Енел, Италчементи.

Бизнес визитата в Смолян е не само символична визитка на европейския ден 9 май, но и изключително полезна, защото ще открие мостове между италиански и смолянски фирми, обяви кметът домакин Дора Янкова.

Целта е за в бъдеще да се подпомогне развитието на местната икономика, затова италианските предприемачи се запознаха с възможностите за инвестиции в родопската община.

Янкова даде конкретни предложения за съвместен бизнес и посочи общински имоти, които са подходящи и могат да бъдат предоставени онези фирми и инвеститори, които проявят стратегически намерения.
Според Федерико Каси София и Пловдив вече са се утвърдили като центрове на италианските инвестиции в България. Има сериозни възможности  Смолян да бъде третия, защото италианската бизнес асоциация търси общини в България със сериозни намерения и конкретни предложения за съвместна работа.

Смолян дава такива заявки, а в града успешно работят две фирми, като целта е броят им да нарасне и да се разшири инвестиционната дейност в района.

Смолян ни е познат с туризма, с природните ресурси, с дърводобива и дървообработването, коментира шефът на италианските индустриалци.

 Ще започнем проучване на условията, които скоро ще превърнем в конкретни идеи в една или друга област и ще ги обсъдим с общината, за да влязат в срокове, които заедно ще отстояваме, допълни Каси.

Срещата, организирана по идея на кмета на община Смолян Дора Янкова, се проведе с активното съдействие на посланика на Италия Негово Превъзходителство Стефано Бенато, който преди по-малко от месец гостува в родопския град.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини