Обличат в носии гостите на музея в Смолян

В нощта на 14 май Историческият музей в родопския град Смолян няма да „спи”, а ще посреща с атрактивни изненади и емоционални срещи с миналото.

Със сигурност най-вълнуващо, за смолянчани и гостите на града, ще бъде „модното преобразяване”. Накипрени  в одежди от преди 2 века, посетителите ще се преобразят в одежди от различни исторически епохи.

 Всеки ще може да си направи снимки с колоритните автентични облекла от архива на музейната институция.

Фото за личния албум с уникалните облекла обаче, ще са възможни само на 14 май, когато Регионалния исторически музей ще извади строго пазените автентични одежди. Те ще бъдат предоставени за етнографския макиаж, заедно със старинни аксесоари и предмети на старовремските професии. Музейните образци ще допълват образите на родопския кехая или тежък райковски чорбаджия.

 

Организаторите на „историческото парти” в музея са убедени, че най-сериозен ще бъде интереса сред дамите.

Те  ще се „състезават”, за успеят да се доберат до тежките сватбени носии на родопските моми и невести. Женските облекла в Родопите са известни със солидна украса,  изкусна везба и характерен дизайн.

Старите градски облекла със солидни фусти и ръчни дантели, също ще бъдат част от реквизита за модното дефиле в музея.

Всички посетители ще могат да се убедят в правотата на френски пътешественик, който някога възкликнал:

"Носията на българите е забележителна!"

Атракцията е част от програмата за „Нощта на музеите”, която под патронажа на Съвета на Европа, се провежда за шеста поредна година в цялата страна.

В рамките на националната кампания, посветена на музейната традиция, историческият музей в родопския град е организирал и богата културна програма на 14 май.

 

В 19.00 часа започва Концерт на самодейните състави при читалище “Христо Ботев” в Смолян. Повече от час в атрактивното пространство на музея, сред старинни предмети и ценни находки ще свири гайдарският оркестър «101 каба гайди» с ръководител Костадин Илчев. Танцовата програма е поверена на формация «Зареница» с художествен  ръководител Мариана

Йосифова и репетитор Р. Шишкова.

Докато се наслаждават на фолклорните изпълнения, гостите на музея ще могат да разгледат и постоянната експозиция „Културно-историческо богатство на Родопите от древността до наши дни”.

Щиляна Чакърова

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини