В Златоград не искат калдъръми, а климатици и солари

Златоградчани скочиха срещу евентуалната забрана на климатици и слънчеви батерии,  която ще стане част от нов регламент за архитектурната визия на старинните части на града.

Екип специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство/НИНКН/, с ръководител арх. Галя Стоянова, представи идеен вариант за създаване на групови архитектурни ансамбли, в които ще има охранителни зони и строг регламент на градоустройствени показатели на застрояване.

Това стана на  обществено обсъждане, с което започна процедурата по определяне на груповите паметници на културата в Златоград. След това ще се определят и архитектурните зони, в които ще има строги правила за реконструкция на декларираните като паметници къщи или пък ново строителство.
По настояване на кмета на общината Мирослав Янчев, идеята беше подложена на публично разискване, въпреки че по Закона за културното наследство, подобна процедура не е задължителна.

Повечето златоградчани подкрепиха предложението на кмета, архитектурното наследство на Златоград  да бъде защитено, за да се избегне безогледно застрояване в атрактивните райони с възрожденски къщи.
Голяма част от жителите на Златоград обаче, които са собственици на старинни къщи,  скочиха срещу проекта.

Според тях липсва държавна и общинска политика, за подпомагане на стопаните на такива имоти.  За да се ремонтират и съхранят обектите като част от бъдещите архитектурни зони, са необходими подходящи материали, коментират собствениците им, но институциите не помагали с нищо.

Други възроптаха и срещу изискването, с което ще се забрани монтиране на климатици и слънчеви батерии. Те се обявиха против идеята,  основната улична настилка в тези зони да е  калдъръм.

 Общинска администрация Златоград обяви, че в едномесечен срок очаква заинтересованите страни да изразят конкретни писмени становища, относно предложените от  НИНКН предписания, чиято цел е опазване на групови недвижими паметници на културата и зоните около тях.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини