60 от 600 си мериха тютюневия дъх, само 6 искат да спрат

61 смолянчани, от 600 получили информация за вредите от тютюна, пожелаха да си направят изследване в рамките на кампанията на РЗИ в Смолян за спиране на цигарите.

Със специален апарат беше измерено нивото на въглеродния оксид в издишвания от пушачи въздух.

Доброволното изследване показало, че повече от половината имат проблем с дишането. При 33 апаратът отчел типичните изменения в дишането и стойности на вредния газ характерни за пучач.

Четирима пък показали пълна физическа зависимост от тютюневия дим.

Особен интерес предизвика сред смолянчани, възможността да замерят вредите от пасивното пушене, което търпят близките им.

Едва 6 души обаче са заявили готовност да се откажат от наркотичната си никотинова зависимост и се консултирали в специалния кабинет в здравната инспекция.

На 18 май от 10 до 16 часа екипът на РЗИ, реализиращ кампанията          ” Спри и спечели здраве”, ще направи измервания в района на Новия център, а на19 май в района на  Стария център.

Всеки пожелал да се откаже от вредния навик ще бъде консултиран в Кабинета за отказване от тютюнопушене в РЗИ след предварително записване  на телефон : 0301/ 5 89 30..

Хората с най-силна зависимост от никотина ще получат безплатно медикамента „Табекс”, осигурен от компанията „Софарма”, неотменен партньор на РЗИ в усилията за насърчаване на гражданите на област Смолян за отказване на цигарите през последните три години.

Кампанията е посветена на 31 май - Световния ден за борба с тютюнопушенето и ще се реализира в дните от 10 май до 10 юни.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини