Газ за 300 години край Нови пазар. Вестниците в неделя

"24 часа": Газ за 300 години край Нови пазар

Залежи на шистов газ, които ще стигнат на България за 300 г., има в Североизточна България, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Проучване на терена край Нови пазар ще прави американската компания "Шеврон", която спечели конкурса и предстои подписване на договор. По нейна оценка на база на геоложки данни залежите на шистов газ в района са между 300 млрд. и 1 трилион куб. м.

Поставихме изискване държавата да получи минимум 200 000 евро за разрешението за проучване, но "Шеврон" предложи 30 млн. евро, допълни Трайков. Другият кандидат бил "Би Ен Кей петролеум".

Тече процедура за търсене на шистов газ на още два терена отново в Североизточна България, но на запад от Нови пазар. Правят се и допълнителни проучвания за газ в черноморския шелф. Целта е страната ни да си осигури независимост на доставките на синьо гориво от Русия.

"Стандарт": Пишем наново договора за "Белене"

Договорът между НЕК и "Атомстройекспорт" за проектиране и строителство на АЕЦ "Белене" ще трябва да бъде написан наново. Това обяви енергийният министър Трайчо Трайков. "Още когато консултантът HSBC видя сегашния вариант, каза, че така договори не се пишат", поясни той. Така през следващите месеци двете компании ще трябва да оформят контракта отново, което ще доведе до ново удължаване на преговорите. От подписаните досега допълнения най-проблемно е петото. С него е поръчан реакторът за I блок, а предишното правителство е заложило ескалационен индекс от 57%. Така руснаците искаха той да важи за цялото строителството, което води до спора за крайната цена, обясни още Трайков. У нас има залежи от 300 млрд. до 1 трлн. кубика шистов газ, което ще ни стигне за поне 100 г. Скоро американците от "Шеврон" започват сондиране в Черно море, за което България ще получи 30 млн. евро., каза още Трайков.

"Труд": САЩ ще остане инвеститор №1 в България, обеща Уорлик

Посланикът Джеймс Уорлик заяви, че няма какво повече да добави за публикациите в "Уикилийкс" след вчерашната ясно заявена подкрепа към министър-председателя Бойко Борисов в Народното събрание, съобщи БНР.

"Изразих пълната си увереност в българския премиер. Предстоят избори в България, които съм убеден, че ще бъдат проведени по честен и открит начин и че българите ще имат възможността да изберат най-подходящия президент, който да ги води напред в добра посока", каза Уорлик по повод предстоящите избори.

Посланикът изрази увереност, че и през тази година, както и през 2010-та, Съединените щати ще са инвеститор №1 в България. За повече инвестиции в страната ни обаче, трябва да бъдат взети различни мерки. „Може би най-важните мерки, които трябва да продължат да бъдат взимани, са в областта на укрепване върховенството на закона в България, тъй като американските фирми, идвайки в България, трябва да са сигурни, че техните инвестиции са защитени", каза още американският посланик.

"Стандарт": Бойко: Връщам за 3 г. българите от чужбина

"За три години ще върна българите от чужбина, след като приключат всички проекти и оправя пътищата в страната". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с тютюнопроизводители в Гоце Делчев. Така той отговори на упрека, че когато построи магистралите, няма да има кой да пътува по тях, защото българите масово напускали страната. След като разказа за всички пътни проекти, премиерът обеща, че пътищата в Гацеделчевско ще влязат в програмата за 2014-2020 г. "През юни месец ще започне изграждането на последните два лота на АМ "Марица" и тогава от София до Истанбул ще се ходи по магистрала", каза още Борисов. За Гоцеделчевския регион ще бъде изграден четирилентов път и тогава от Симитли до Гоце Делчев ще се стига за 40 мин, допълни премиерът. Козарят Мехмед Янузов похвали Борисов, че е единственият, който е обърнал внимание и на животновъди, и на земеделци. "Не съм доволен от ДПС, от ГЕРБ са хубави, златни политици", изрецитира дядото и подари по буца домашно сирене на премиера, земеделския министър Мирослав Найденов и шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

"24 часа": НАТО кани България да оправя Либия

България ще изпрати скоро свой представител в Бенгази по настояване на НАТО. Според оценката на алианса страната ни има доста добри контакти с Либия и може да помогне във възстановяването й след падането от власт на Кадафи. Това съобщи външният министър Николай Младенов по време на Парламентарната асамблея на пакта във Варна.

"България ще участва в изграждането на системата за противоракетна отбрана. Но е много рано да се каже какви елементи от нея къде ще бъдат разположени на наша територия", заяви Младенов по повод на публикациите, че ще приемем отказания от Турция радар на връх Ботев. Според министъра обаче системата за ПРО ще се развива в сътрудничество с Русия и други страни, тъй като нейната цел е защита от външни заплахи. Младенов се опасява националистически формации у нас да не опорочат приетата стратегия за противоракетна защита.

"Стандарт": Алексей напъден от родното МВР школо

В шоу и скандал прерасна празникът за 40-годишнината от основаването на полицейското училище в Пазарджик. Бившият възпитаник Алексей Петров не бе допуснат и твърдеше, че имало устна заповед от вътрешния министър Цветан Цветанов, който дойде за церемонията. Бившата барета бе събрал отпред стари съкурсисти от набор 1981. До тях пък се появи патриотичен оркестър, който редеше марш след марш и химна на България.
Сами разбирате, че хора, които са били в училището, но са прекрачили от другата страна на барикадата, не трябва да са тук вътре, каза министър Цветанов. Не може хора, които са разследвани и предстои да им бъде внесен обвинителен акт, да присъстват на церемонията, отсече министърът. Той изрази съжаление, че малката част от десетките хиляди, завършили полицейското училище в Пазарджик, са минали от другата страна на барикадата, но остават честните полицаи, които заслужават признание.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини