В България няма заразени зеленчуци с опасната бактерия

"В България няма регистрирано наличие на бактерията Ешерихия коли." Това заяви в предаването на БНР "Неделя 150" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщи Агенция Фокус.

Според него хипотезите за заразените краставици в Европа са различни. Първата хипотеза е, че краставиците са поливани или торени с естествени торове и оттам е станало заразяването.

Другата хипотеза е, че при самото транспортиране фирмата превозвач не е осигурила необходимите хигиенни условия на транспорт на тези партиди.

Министърът заяви, че по системата за бърз обмен на информация много бързо се е локализира произходът на тези зеленчуци. Испания, страната-производител, е дала гаранция, че няма да тръгват от тези партиди към страни от Европейския съюз. След обстойна проверка в България е установено, че няма наличност в страната от тези партиди.

Министър Мирослав Найденов посъветва добре и обилно да бъдат измивани всички плодове и зеленчуци не само заради бактерията Ешерихия коли, но и заради третирането с пестициди за растителна защита.

"Независимо от икономическата криза и песимизма за развитието на стопанството, аграрният сектор в България бележи ръст", каза при откриването на ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци в Пазарджик Мирослав Найденов.

"За първите три месеца на 2011 година има 41% ръст на експорта на храни от страната. С над 30% са се увеличили и инвестициите в аграрния сектор и това на фона на положителното външно търговско салдо, което през миналата година е близо 3 пъти по-голямо от това през 2009 година. България е обречена да произвежда храни и всяка разумна инвестиция в този сектор ще успее", заяви министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини