Минималната работна заплата спасявала правителството на ГЕРБ

С увеличаването на минималната работна заплата на 270лв. от 1 юли, както и вдигането на пенсиите, няма да има условия за вот на недоверие към правителството по отношение на социалната сфера, заяви в Златоград министър на труда и социалната политика Тотю Младенов.

С колко ще се увеличат пенсиите обаче, щяло да стане ясно до 10 дни, защото още се мисли от къде ще се вземат парите за повишението на разходите по най-тежкото перо на социалното ведомство. Правят се разчети от МФ и НОИ, а увеличението ще струва на бюджета

19.9 млн. лв. за шестте месеца до края на годината. Министърът очаква процентно увеличение и на останалите заплати.

Центъра за обществена подкрепа, който социалният министър откри днес в Златоград ще има капацитет за работа от около 25 души в риск.

В новото социално звено ще се работи по превенция срещу изоставянето на деца, ще се подкрепят с консултации и родителите. Другият акцент в работата на 6-те  социални работници в центъра, е връщането в училище на деца, отпаднали от образователната система.

Центърът е изграден по проект “Партньорства на децата и семействата от област Смолян”, който стартира на 1 януари т. г. на териториите на общините Златоград и Доспат.

Финансирането е със средства по Оперативната програма “Развитие на човешки ресурси” от над 236 хил. лв.

Министърът коментира, че Община Златоград е типичен пример за реализацията на проекти по тази програма, която създава и нови работни места. Община Златоград е сред първите общини, които са се възползвали от схема „Развитие” по ОП „Развитие на човешките ресурси” за осигуряването на заетост след придобиване и повишаване на професионалната квалификация на безработни.

Към момента по нея са наети 195 лица, като общо ангажираните по програмата са 290, съобщи министър Младенов. Той уточни, че това е довело до спад на безработицата в общината на 11,4 % към днешна дата в сравнение с юни 2010 година, когато тя е била 20%.

През май месец, за първи път от няколко години безработицата в страната била под 9 %  и през следващите няколко месеца ще продължи да спада, прогнозира министърът.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини