Съкращават военни от Алпийският батальон в Смолян

55 военнослужещи от Алпийския батальон в Смолян ще бъдат заменени с 34 души от резерва

До 2013 година батальонът ще бъде преструктуриран – 55 военнослужещи ще бъдат заместени с 34 резервисти, заяви в Смолян военният министър Аню Ангелов, който направи инспекция на военното поделение в града.

 101 Алпийски батальон няма да бъде преместен в друг гарнизон, каквото е била  първоначалната стратегия на министерството, защото притежава уникална отбранителна способност за справяне в тежки планински терени .

След огледа военен №1 се увери в добрата поддръжка на нужната база и сграден фонд. Създадени са добри условия както за служба и специализирана подготовка, така и за живот на военнослужещите.

За запазване на поделението в Смолян особено много настояваха общинската и областната управа, които изключително добре си сътрудничат с военното подразделение при бедствия и организирането на обществени събития. Оставането на батальона е много важно и заради голямата безработица в региона, който отново оглавява националната класация по брой безработни. Специализираното военно поделение на връх Перелик обаче няма да се преструктурира, обяви още военният министър.

 Там дори ще се инвестира в ремонти, за да се създадат по-добри условия за живот и работа.  Първо ще се смени дървената дограма на сградата, която е на 2хил. метра надморска височина и през зимата е кучешки студ.

От месец април пък ще отвори врати и ремонтираният Почивен дом на армията в Пампорово. Той ще приема гости целогодишно, като ще се свалят цените, за да стане почивната станция атрактивна и за гражданите, не само за военнослужещите, каза министър Ангелов.

По програмата залегнала в Бялата книга, за да се намалят разходите по издръжката на Българската армия, до 2014 година 5 700 военнослужещи ще бъдат заменени с резервисти. Военните от резерва ще получават по 1 месечна заплата годишно за това, че са на разположение.

За времето на обучение или включване във военни акции, ще им се заплаща като на редовните военнослужещи.

Съкратените кадри от армията ще могат да кандидатстват за обявените в момента 2 000 вакантни длъжности по съответните регистри.

Те ще получат обезщетение от по една работна заплата за всяка прослужена в армията година. Ще им бъде заплатен и част от квалификационен курс за цивилна специалност, ако пожелаят да се преквалифицират.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини