Община Чепеларе с бронз за алтернативна енергия в Европа

Чепеларе е на трето място сред Европейските първенци в легата за алтернативна енергия

Родопската община получи приз Европейски шампион от сезон 2011 г. и трето място от ВЕИ Шампионската лига.

В катеторията Чепеларе се нареди на трето място след италианския фаворит Брунико и полския град Szczawnica, който е сред основните туристически центрове на страната. В групата „Малки населени места и градове”  участват общини с население от 5 000 до 20 000.

Проектът ВЕИ Шампионска лига е мрежа от национални ВЕИ лиги, която има за цел създаването на положителна конкуренция между европейските градове в това състезание.

Всяка от страните членки на лигата излъчват национални победители, които се класират по критерий - инсталирана мощност (или площ) на жител
Състезанието е за два вида енергия- слънчева (фотоволтаична и топлинна) и дървесина (за отопление) .

Към момента в Европейската лига, освен България, са регистрирани Италия, Чехия,Франция, Германия, Унгария и Полша.

В края на проекта най- малко 6 национални ВЕИ лиги ще се сътезават за призовото място. В асоциираната мрежа ще бъдат включени около 6000 общини. Общините първенци ще бъдат наградени и за тях ще бъдат заснети документални филми. Резултатите от надпреварата и най- добрите практики ще бъдат представени в уеб сайт. 

В Българската ВЕИ Шампионска лига, категория Биомаса,  Община Чепеларе се класира на второ място и заслужено получи Специална награда за последователна политика за устойчиво енергийно развитие - първи член на клуба „100% ВЕИ за отопление”. 

Родопският град е на път да стане напълно независим от потреблението на изкопаеми горива за отопление на обществени сгради –  до края на 2011г. сто процента от необходимата енергия за отопление на обществените сгради в гр. Чепеларе ще бъде  получавана от възобновяеми енергийни източници – дървесен чипс и пелети.”

Към момента общо 7 обществени сгради се отопляват на биомаса, а  делът на енергията от възобновяеми енергийни източници в общото потребление на енергия в обществените сгради се е повишил от 0 на 49% спрямо базовата 2006 год.


Екологичният ефект се измерва с 49% намаляване на емисиите СО2 и 21% свиване на общата енергийна консумация.

Кмет на Община Чепеларе Георги Поповприсъства на Европейската церемонията за излъчване на победителите от проект ВЕИ Шампионската лига, в качеството на

 представител на община- национален победител.

Церемонията се състоя на 2 юни 2011г в гр. Прага, в рамките на ВЕИ конференция, организирана от Лигата за Алтернативна Енергия (LEA).

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини