Незаконно строителство и безработица морят смолянчани

Върволица от недоволни смолянчани се изреди в приемната на ГЕРБ, за да се жалват от проблеми и несгоди.

Три часа депутатът от ГЕРБ Николай Мелемов и общинските съветници от местния парламент си записваха оплакванията на местните.

В края на приемния ден стана ясно, че най-често хората се оплакват от незаконно строителство и крещяща нужда от работа, за да оцелеят.

Фрапиращ случай на бездействие разкри мъж от смолянския квартал „Райково”, който писал жалби до всички институции за незаконното строителство на масивен обект без строителни книжа. Обратните води се изливали директно в реката, но въпреки потвърждението от РДНСК, ДНСК, ВиК и Басейнова дирекция, че строежът е незаконен, не последвали никакви  мерки.

Аналогичен проблем поставил и жител на смолянското село Момчиловци, който имал съдебно решение от ВАС за премахване на незаконна постройка от имота му.

Според него обаче от ДНСК не му оказали съдействие въпреки, че срокът за изпълнение на съдебното решение бил изтекъл.

Предимно наболели социални въпроси поставяха гражданите пред представителите на управляващата партия.

Проблемът на „майките-крадци” също не беше изключение.Млада жена поиска съвет как със заплатата си от 300 лв. да се справи с дълга от 800лв. и натрупаните лихви за още толкова, за това ,че вземала майчинство докато детето й било на детска градина. Лихвите се трупали 4 години преди от НОИ да уведомят жената, че получавала майчинство без правно основание, но пък от Осигурителния институт отказали разсрочване на дълга.

Подобен проблем имат още 10 майки, на които президентът отказал опрощаване на задълженията.

Обществена трапезария за бедните пенсионери пък поиска 79 годишен вдовец, който живее със 160лв. пенсия. Човекът помолил чрез кметството да се организира кухня за бедни към детската градина или ресторантът в селото.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини