Порой потопи Чепеларе – обявено е бедствено положение

Районът около църквата е критична точка при всеки дъжд-свлачищата вече са обичайно явление

Продължителни проливни дъждове, паднали в късния следобед на 7 юни, потопиха родопския град и предизвикаха множество аварии, разрушени са десетки метри подпорни стени, активирани са поне 10 свлачища.

Повече от три часа продължи дъждовната стихия над града, а    падналите валежи са над  35 л./кв. м.

Кризисният щаб продължава работата по разчистването на щетите от природната стихия, вземат се превантивни мерки и срещу новите валежи, прогнозирани от метеоролозите.

 4 –те срутища по главния път към Пловдив са разчистени, но движението все още е затруднено заради пропадания по трасето. Скъсан главен водопровод остави половината град  без водоснабдяване.

Най-критично е положението около църквата „Св. Атанасий”, където късно снощи свлачище затрупало  два автомобила и по чудо няма жертви.

При наводненията през 2005г. на същото място под скално срутище  загина 35 годишният  свещеник Николай Стоянов.

Гражданска защита е реагирала на десетки сигнали за наводнени частни домове и обществени сгради.Сериозно наводнени са фабриката за ски, гатери, производствени предприятия, училища и банки, хотели.

От прелелите шахти са били залети улици, пострадали са всички производствени и административни сгради в долната част на Чепеларе, където е най –ниската градска  зона.

Продължава отводняването на засегнатите от дъждовете обекти, разчистването на рухналите подпорни стени и затлачени водостоци. Заради пороя, нивото на реките е значително повишено и в ниските зони водата е излязла от  коритото.

Много от постройките са наводнени и от протеклите  покриви.

Все още  в процес на оценка са щетите от пороя, специализирани групи обхождат всички пострадали зони на града, но предварителните данни сочат щети от над 1 млн.лв..

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини