Проверяват за радиация набраните в гората гъби

Затегнат контрол на диворастящите гъби, набрани в България и подготвени за износ, ще има тази година. Здравните инспектори ще държат под микроскоп деликатеса през цялото лято. Причината са засечените наскоро по-високи нива на радиация в гъбите във Великобритания. Хора от бранша вече се тревожат, че бизнесът им може да замре заради аварията в японската АЕЦ Фукушима. Контролните органи ще излязат с предупреждения най-вече към самите гъбари, а не към търговците, за да не пострадат техните домакинства. В земеделското министерство обмислят откриването на специални безплатни пунктове за проба, за да може хората спокойно да консервират събраният от тях деликатес.
Около 1 000 тона диворастящи гъби изнася България всяка година. Най-предпочитани са манатарката, жълтатата рогачка, златистият пачи крак, сърнелата и горската печурка. Между 45 и 80 евро излиза килограм сушени гъби в зависимост от вида им. Най-евтини са печурките, а най-скъпи манатарките.
Едни от най-големите находища на диворастящи гъби са в Родопите. Брането и продаването им е единствената засега алтернатива за стотиците безработни в региона.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини