Рожденичка на век: плача всеки път, че не можах да уча още


Евангелия Кефелова днес стана на сто години и продължава да чете Библията

На 11 юни един век живот отбеляза Евангелия Кафелова от Смолян, която посрещна гости заедно с дъщеря си Мария и зет си Ганчо Керечеви.

Родопчанката е родена  в смолянското село Левочево и е третата жена в общината, която от началото на годината празнува  достолепния  стотен рожден ден.

„Много преживях и всичко понасях, и хубаво и лошо, най-много обичах да пея, а „Върви народе възродени” ме въздига всеки път като я чуя”, развълнувано сподели дребничката столетница. Съпругът й Тодор Кафелов бил основател преди 1944г. и диригент на църковен хор в селото, в който пеела и тя. Той починал през 1995г., а

преди дни от живота си отишла и едната й дъщеря.

Но непрежалим за цялата фамилия на баба Евангелия е внукът й - алпинистът Христо Христов, който остана завинаги на Еверест. Цялата стая, в която тя и дъщеря й Мария посрещаха гостите на празника, е пропита от присъствието му - снимки и картини. По рафтовете на семейната библиотека са авторските скулптури и пластики на талантливия творец, който обичаше живота, но предпочиташе риска на алпинизма и покоряването на върховете във всичко.

Малките пластики на алпиниста Христо Христов, който остана на Еверест преди да успее да завърши Художествената академия.

Книгите в дома са на особена почит от цялото семейство, но днес заради операцията на очите и 14 - те диоптъра очила, столетната жена може да чете само изданието на детската Библия с едър шрифт. Макар и на сто лета, тя няма здравна книжка и не познава други лекарства, освен аспирин и аналгин, казва дъщеря й Мария, която се грижи за нея.

Възрастната жена живее в гарсониерката до апартамента на дъщеря си, но от години вече не може да излиза извън стените на дома си, трудно се движи, а понякога паметта й изневерява. На въпроса какво й липсва, баба Евангелия простичко отговаря:

”Сега вече имам липса на ум”, но пък без особени усилия си спомня за младините, съучениците си, хората от селото. Още ги назовава по име и разказва спомени от миналото на бунтовното родно Левочево, на което тя е първата столетница.

Баба Евангелия също е от род на дълголетници, но остава сираче на крехките 18 години, майка й починала след падане, докато перяла чергите на реката.

Отраснала  без братя и сестри, под грижите на леля си Дора, която също подминала стоте.

 Днес рожденичката се радва на 6 внуци, а през август очаква и 6-то правнуче.

Евангелия и дъщеря й Мария, която загуби преди 5 години сина си Христо, но продължава да се грижи за всички и скоро ще се радва на внуче.

„Най-голямата ми мъка е, че не можах да уча след 6 клас, защото закриха училището в село, всеки път плача като се сетя. Няма как да кажа колко съм плакала, колко сълзи излях, аз обичах образованието”, с треперещ глас разказва столетницата, възпитала децата и внуците си в християнски добродетели, вяра в Бога и любов към знанието и книгите. Дори по комунистическо време не се страхувала и ходела в църквата, а най-силното й призвание, освен книгите, било църковното пеене.

Днес по-възрастните смолянчани още помнят магазинчето, в което Евангелия продавала истинско квасено мляко и хляб, а всички го наричали ”сладкарничката на леля Кефелова”.

По традиция кметът на Смолян Дора Янкова поздрави юбилярката за вековния рожден ден и й подари телевизор, както и безплатни лекарства и ежемесечна помощ от 50 лв.,осигурени от общината за всеки столетник.

Баба Евангелия пък й върна жеста с подарък, икона на Света Богородица с посвещение да надмине нейната възраст.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини