Ретро снимки от преди половин век за рождения ден на Смолян

Част от пешеходната зона на днешен Смолян

За първи път тази година, Смолян официално ще чества 18 юни като рожден ден и празник на града. Датата е символична за родопчани, защото на този ден през 1960г. трите села Смолян, Райково и Устово се сливат и се създава обединения днешен град.

Проявите за празника започват в петък - 17 юни с изложба от снимки, която ще се открие в 16ч. в Регионалната библиотека „Николай Вранчев”.

Публиката ще може да види уникални кадри от миналото на родопския град от 1960 г.

В изложбата са включени и професионални снимки, показващи  съвременния облика на  града.

Час  по-късно от 17.00 часа    в   Галерия „Васил Бояджиев” –  Офис-центъра на бул. „България” 1Е (бивш руски пазар), ще се открие художествената изложба „Настроения” от живописни платна на инж. Нина Пишинова.

В 18.00 часа в  зала 1 на  Сцена „Н. Хайтов” е тържественото събрание  „Ние обичаме Смолян”. Спектакълът „Забравени” на Трупата на Нешка Робева и Джуни Александрова по творчеството на Христо Ботев и Иван Вазов, е подарък за смолянчани по случай рождения ден на града.

На 18 юни в събота, тържествата продължават на площад Свобода, където от 10.30ч. започва детския празник и народно веселие „Ние обичаме Смолян”, информират още от общинската администрация в родопския град. В 11 часа е стартът на Фестивала на бойните изкуства в зала на Обединен детски комплекс в Младежкия дом.

А това е същата улица, известна днес на смолянчани като "Старата главна", преди повече от 5 десетилетия.

С решение на местния парламент през май 2010г. 18 юни е утвърден като празник на града, като продължава и традицията за честване на 21 октомври – денят на освобождението на Родопите от османска власт, като празник на община Смолян.


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини