Фирми и граждани с равна такса смет? Преглед на националния печат

„24 часа": Съдят Шулева за издаване на държавна тайна

Бившият вицепремиер и министър на икономиката от правителството на НДСВ Лидия Шулева е подсъдима за издаване на държавна тайна.

По делото срещу нея вече са проведени две заседания, без да има съобщение за медиите, научи "24 часа". Процесът тече в Софийския градски съд и е секретен, потвърдиха от прокуратурата.

Според запознати с разследването Шулева е изправена пред Темида заради скандалното назначаване на Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство.

Обвинението твърди, че тя го поставила на отговорната длъжност, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация. На тази позиция той на практика имал достъп до всички секретни материали на ведомството.

"Пълни глупости. Не очаквайте от мен да ги коментирам", каза вчера Лидия Шулева.

 

„24 часа": Скандал в новата банка на Цветелина Бориславова

Комисията за защита на конкуренцията проверява за свързаност и съгласувани действия трима от акционерите в Българо-американската кредитна банка. Производството е образувано на 30 юни след самосезиране и сигнал от инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова "Сиесайеф", което купи 49,9% от банката.

Проверката е за евентуално нарушение от американските "Грамърси имърджинг маркет фънд", "Грамърси селект мастер фънд" и "Дейтън инвестмънтс холдинг" на изискването за уведомяване на комисията преди придобиване на контрол.

От "Сиесайеф" алармират КЗК на 24 юни. В писмото им е посочено, че на последното общо събрание на банката на 1 юни трите дружества са действали съгласувано при решението за освобождаване на един от членовете на надзора.

Освен това те блокирали предложените промени в устава на банката и в плана за капитализацията й. Дружествата притежавали общо над 33% от капитала. Това означавало, че имат блокираща квота, тъй като според действащия устав стратегическите решения се вземат с мнозинство от 2/3. От "Сиесайеф" са поискали КЗК да провери дали трите дружества упражняват контрол и да им забрани "извършването на всякакви фактически и правни действия".

 

„Труд": Фирми и граждани с равна такса смет?

Такса смет  в София се определя дискриминационно. Това е решила на 21 юни т. г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). Тя е жалбоподател срещу наредба на Столичния общински съвет от 2009 г. С нея изчисляването на такса смет се прави за две групи - физически и юридически лица.

Според комисията обаче това противоречи на Закона за местните данъци и такси, който не дели потребителите на фирми и граждани. Оттам настояват София да приеме нова наредба. Според юристи това вероятно ще наложи промени в цялата страна, защото в по-голямата част от градовете таксите за смет са различни.

 

„Труд": Лекарствата без ДДС - с 9% по-евтини

С 9% ще поевтинеят лекарствата, ако се премахне данък добавена стойност върху тях. Това е изчислил Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на чуждите производители на лекарства. Намаляването на цената няма да е с 20%, защото ДДС се налага върху разликата между покупната и продажната цена.

"Една диференцирана ставка в нашия сектор би облекчила както здравната каса, така и самите пациенти", добави Денев. И напомни, че тази година касата разполага с 390 млн. лева за медикаменти за домашно лечение, но 1/5 от тях връща в републиканския бюджет под формата на ДДС. Т.е. дават се по-малко средства за лекарства. Докато в държавите с нулева ставка това не се случва. Денев предложи и друг вариант - държавата да връща на здравната каса платения от нея ДДС върху медикаментите.

 

„Стандарт": Без българи за Булгартабак

Българи няма да участват в наддаването за "Булгартабак". Само трима чужди кандидати отговарят на условията за участие в конкурса, съобщиха от Агенцията за приватизация. Това са тютюневият гигант "Бритиш Американ Табако" и двама финансови инвеститори, регистрирани в Австрия - "Си Би Фемили Офис Сървис" и "БТ Инвест". От надпреварата отпаднаха родната "Кингс табако", собственик на цигарената фабрика в Пловдив, както и две адвокатски кантори, които купиха документи за скрити играчи. Едната е "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", която представляваше "Табако Кепитъл партнърс" при опита им да вземат холдинга през 2002 г. Другата кантора е "Камбуров и съдружници", кандидат за консултант по приватизацията на "Булгартабак".

От състезанието се отказаха "Филип Морис", "Джапан табако" и корейската "Кей Ти енд Джи Корпорейшън".

„Стандарт": И Доган зад Кирил Йорданов

Хората на Бойко Борисов и Ахмед Доган преговарят едновременно за кандидатурата на Кирил Йорданов за кмет на Варна. Преди седмица премиерът обяви, че с градоначалника са приятели от 15 години и заради добрата му работа е възложил на областния координатор на ГЕРБ Павел Димитров да резговаря и с него за предстоящите избори. Вчера обаче общинският лидер на ДПС в града д-р Янко Станев също съобщи, че Кирил Йорданов може да получи подкрепата на Ахмед Доган за вота през октомври. Станев не изключи и възможността движението да предложи собствена кметска номинация. "Преди кандидатурата на Йорданов да бъде обявена официално, няма как ние да му дадем подкрепата си", обясни местният лидер на ДПС и допълни: "Но коалиция с никой няма да правим". Станев коментира още, че е възможно движението да даде рамо и на Борислав Гуцанов за кмет на Варна.

Междувременно областният координатор на ГЕРБ съобщи, че преговорите с кмета на Варна за четвърти мандат не са приключили и окончателни резултати ще има в края на седмицата. Павел Димитров допълни, че освен с Кирил Йорданов управляващите разговарят и със сегашния кмет на Девня Атанас Кузев за издигането на неговата кандидатура. Предният мандат Кузев спечели като независим кандидат с подкрепата на БСП и широка коалиция. Неотдавна обаче самият Кузев заяви, че ще се кандидатира на предстоящите избори, но няма да обърне гръб на БСП, защото е генетично свързан с партията столетница и дядо му бил убит от фашистите.

„Монитор": Режат до живот педофилите от работа с деца

Педофилите да загубят завинаги право да упражняват професията си, ако тя е свързана с деца. Това предложение ще влезе в новия проект за Наказателния кодекс, реши работна група, в която участват експерти на Центъра за безопасен интернет, Агенцията за закрила на детето, правосъдното и просветното министерство. Науката е доказала, че педофилията е нелечимо състояние, а с времето възрастта на жертвите непрекъснато намалява. Освен това перверзниците обикновено упражняват професии, свързани тъкмо с деца - учители, треньори, дори продавачи на детски стоки, коментираха експерти.

„Монитор": Бойко: Строим църкви въпреки кризата

Въпреки кризата в България продължаваме да строим нови храмове, да реновираме църкви и манастири. Това каза вчера премиерът Бойко Борисов на среща с архиепископи и други висши сановници от православните църкви от цял свят в Министерския съвет. Отците са у нас по повод църковното честване на 40-годишнината от избирането на Максим за български патриарх. Въпреки че опозицията упреква правителството, че за църквата се дават много пари, според Борисов са малко, защото в църквата българските граждани ставали по-добри и вярата им и моралът им се увеличавали.

„Монитор": 84 на сто притеснени от отрови в храната

Остатъците от пестициди в плодовете, зеленчуците и зърнените храни притесняват 84 на сто от българите, а нашата страна е сред първите пет държави в общността, чиито граждани са изключително обезпокоени от натрупването на отрови в храната ни. Това сочат резултатите от проучване на „Евробарометър", което е проведено по поръчка на европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

„Дневник": "Булгартабак" - последен шанс за стратегически инвеститор

Само трима инвеститори заявиха по-категоричен интерес за приватизацията на "Булгартабак холдинг", като вчера подадоха документи, за да докажат, че отговорят на условията. Само един от тях е стратегически - "Бритиш американ табако" (БАТ). Другите двама кандидати са регистрирани в Австрия - консултантската компания "Си Би фемили офис сървис" и фондът "БТ Инвест".

Според източник на "Дневник" "Филип Морис" също са заявили, че ще участват в този етап, и тяхната оферта се е чакала. До редакционното приключване на броя не беше потвърдено дали са успели да се включат в последния момент. В някаква степен БАТ са изненада, защото предварителните коментари бяха, че големите компании ще се откажат заради условията към бъдещия купувач.

Още повече че концернът вече има опит с развален предварителен договор за приватизацията на "Булгатабак" отпреди 7 години под натиска на ДПС. Снощи от тютюневия концерн не бяха открити за коментар какви са намеренията им. Възможно е те да влизат в този етап само за да имат възможност да проучат държавната компания. Ако интересът им се запази и подадат окончателна оферта, това може би е последният шанс на "Булгартабак" за продажба на стратегически инвеститор.

 

„Сега": Общините определят несправедливо такса смет

Такса смет в София е дискриминационна и методиката на определянето й трябва изцяло да се промени. Това постанови комисията за защита от дискриминация (КЗД) по жалба на Българската стопанска камара. В момента таксата се определя при различни ставки и върху различна основа за фирмите и гражданите, въпреки че е за една и съща услуга.

Решението идва след дългогодишни оплаквания от бизнеса и може да доведе до законова промяна, която да засегне всички общини. Сега гражданите в София плащат 1.6 промила такса смет върху данъчната оценка на имота си, а фирмите - 12 промила върху отчетната стойност на нежилищните имоти. Така според КЗД се получава пряка дискриминация по имуществен признак, като за една и съща услуга се плащат две различни ставки върху две различни основи. Двойният аршин официално е позволен в Закона за местните данъци и такси, който дава право на общините да решат как да облагат фирми - върху отчетна или данъчна оценка на имотите. Начисляването на таксата на база количество отпадък остана само пожелание в закона, което не бе приложено никъде.

Логиката на закона определя като основен начин за начисляване на таксата именно количеството произведен отпадък, напомня комисията. Ползването на данъчна и отчетна стойност на имотите са само алтернатива и Столичната община е следвало да посочи причини, поради които не може да използва по-справедливия принцип.

 

„Дума": Консулка търгува частно с китайски стоки

Новоназначената генерална консулка на България в Шанхай ръководи няколко фирми за търговия с Китай. Ирина Белева бе изпратена в Шанхай през май от министър Николай Младенов. Към момента на назначаването й данните на Агенцията по вписванията обаче сочат, че тя и съпругът й заедно търгуват именно с китайски стоки. Ясно прозират тесни икономически интереси и дори конфликт на интереси, обяви вчера Димитър Костов, председател на Българското дипломатическо дружество. Той и колегите му разполагат с пълната документация за фирмите на Белева и ще сезират парламентарната комисия за борба с конфликт на интереси.

Дипломатите остро разкритикуваха промените в Закона за дипломатическата служба, прокарани от Николай Младенов. Скритата цел на текстовете е приватизация и разпродажба на огромните имоти на българската държава зад граница. Финансовият министър цели да получи свеж ресурс, с който да запълни бюджета, предупреди Димитър Костов. Имотите на България в чужбина се оценяват на милиарди лева.

Категорична закана към Николай Младенов отправи лидерът на БСП Сергей Станишев. Всеки опит да бъде продаден български имот зад граница ще бъде съобщаван на обществото. Младенов няма да се спаси, дори и да си намери работа извън България след мандата. Защото има европейска заповед за арест и други механизми, отсече бившият премиер

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини