Зъл работодател плати с 18 кила стотинки. Вестниците в събота

„24 часа": Зъл работодател плати с 18 кила стотинки

18 кг жълти стотинки получи за заплата шуменката Силвия Великова. Монетите от 1, 2 и 5 ст. са в 6 найлонови плика с щампа на българска банка и са на стойност 230 лв.

Жената е получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от работодателя си. Управителят на фирмата, в която работела, я поканил в офиса на фирмата си на 7 юли от 17 до 17,15 ч, за да й изплати заплатата за май.

"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказа пред "24 часа" Великова.

Жената тежи 50 кг. За да прибере парите, извикала мъжа си с кола. Двамата приемат случая като унижение и тормоз. Силвия е работила там 6 г. като организатор по транспорта. Последните 4 от тях е била по майчинство с 2 от трите си дъщери.

Повод за конфликта са 2 проверки, които Великова предизвикала във фирмата. Тя търсила съдействието на НОИ и на Инспекцията по труда заради непреведени от шефа й пари.

 

„24 часа": Активист на БСП закла майка и баща, скочи от високо

34-годишен мъж уби майка си и баща си с кухненски нож, а след това скочи от 7-ия етаж и умря на място. Трагедията потресе Перник вчера.

Сигналът бил подаден в полицията около 11 ч от съседи. Те заявили, че пред бл. 32 на ул. "Благой Гебрев" в кв. Изток е паднал от тераса мъж. По гърдите му имало кръв.

"Майка ми е инвалид и по цял ден стои на прозореца. Въпреки това не е чула нищо. Видяла е само тялото на мъжа, когато вече е лежало в тревата пред блока", обясни жена от кооперацията.

Странните кървави рани породиха слухове.

В квартала се заговори за жестоко пребит и изхвърлен от терасата мъж. Плъзнаха и слухове за масово клане в апартамента му.

Истината обаче стана ясна следобед. Когато пристигнали на мястото, органите на реда установили, че по тялото на 34-годишния Атанас Тодоров Иванов има наранявания. Извикали ключар и влезли в семейното жилище на 7-ия етаж. Там гледката била ужасяваща.

 

„Труд": Падна законът за конфискация

Парламентът отхвърли закона за гражданската конфискация, внесен от правителството, и записа прецедент в най-новата си история.

С 95 гласа "против", 71 "за" и 1 "въздържал се" депутатите не приеха на първо четене един от най-оспорваните проекти, който предвиждаше имущество да се отнема без присъда и даже без конкретна връзка с престъпление. Той бе изработен в правосъдното министерство, а Маргарита Попова неизменно го отчита като успех и "ефективен инструмент" срещу организираната престъпност.

Но в пленарната зала в петък правосъдният министър бе единственият пламенен защитник на закона, заложил конфискация по "предположение", че имотът ти - твой и на родата до девето коляно, е нечист. Даваше се зелена светлина за конфискация и от добросъвестни купувачи - хора и фирми, които "можели" или "трябвало" да предполагат, че имотът е подозрителен. При това с 15-годишна давност.

Макар от ГЕРБ формално да подкрепиха проекта (70 от гласовете "за" бяха техни), с мълчанието си в пленарната зала депутатите от мнозинството дадоха ясен знак че хич не са във възторг. От обикновено дисциплинираните 117 ГЕРБ-ери 47 не участваха в гласуването.

 

„Труд": ГЕРБ-ери плашат Дянков, че ще бламират бюджета

"Ние сме му работодатели, как не го е срам Дянков да говори, че не заслужаваме заплатите си и че министрите работели повече от нас! Ще види той, като внесе бюджета в края на годината и го бламираме, на колене ще ни се моли."

Така депутати от ГЕРБ коментираха нахъсано помежду си изказването на министъра на финансите Симеон Дянков преди дни в Бургас, че няма логика депутатите да получават по-високи заплати от самия премиер Бойко Борисов и че трябва да се обложи с данък тяхната т. нар. черна каса.

Първи срещу изказванията на Дянков в четвъртък скочи шефът на депутатите на ГЕРБ Красимир Велчев, който го призова да си коригира мнението, защото е бил подведен от Яне Янев. Именно лидерът на РЗС размята пред медиите плик с около безотчетни 1500 лв., които депутатите прибират над заплатите си за представителни.

Ако обаче ГЕРБ бламира приемането на държавния бюджет, това би било равнозначно да обяви война на цялото правителство. При отхвърляне на бюджета кабинетът пада.

 

„Стандарт": Шип касичка

Тарикати вадят лесни пари, като залагат капани на пътя. Дупка с шипове изпразва джобовете на мераклиите да се попекат на родното Черноморие. Парите им отиват в касата на фирма за пътна помощ. Първи от ямата на столичния бул. "Европа" се оплакали полски туристи. Те спукали двете десни гуми на колата си. След тях още пет автомобила, два от които с турски гурбетчии, подали сигнал в полицията за опасната дупка. Проверка на униформените установила, че в ямата са скрити шипове. Оказало се, че всички пострадали автомобили са откарани от една и съща фирма за пътна помощ, която дебнела наблизо. Има съмнения, че тя работи нелегално. Освен че пукат гуми, нейни хора тарашат и багажниците на закъсалите коли.

„Стандарт": Всички Vs. ГЕРБ за незаконните палати

Всички срещу ГЕРБ заради закона "Попова". Това бе резултатът от двучасовите дебати върху новите правила за отнемане на незаконно натрупано имущество. Парламентът за пръв път отхвърли проект на правителството, тъй като масово депутатите го разкритикуваха. Само 70 от герберите, които отидоха на работа в петък, подкрепиха текстовете. Срещу тях с опозицията гласуваха атакистите и независимите. Хората на Волен Сидеров и отлюспилите се от националистите и РЗС досега подкрепяха предложенията на управляващите.

Причината за неочаквания обрат бе текст в закона, който въвежда понятието "вероятност" за водене на престъпен живот и бърза конфискация на имущество още преди съдебно решение.

"Според вас всеки български гражданин води потенциално криминален начин на живот. Този закон е един Франкенщайн, който накрая ще се обърне и срещу своите създатели", нападна документа Мая Манолова от БСП.

„Монитор": „Пътна помощ" менте жили закъсали шофьори

Мошеници с нелегална „Пътна помощ" жилят закъсали шофьори с двойни цени, пукат нарочно гумите, а после обират ценни неща от повредените коли. Това са само малка част от установените измами по пътищата на страната. Само за няколко часа на околовръстния път при моста между булевардите „Сливница" и „Ломско шосе" 9 автомобила с чужда регистрация са спукали гума. При проверка се установило, че на мястото има забит метален шип, който дори униформените не успели да извадят, а само да изкривят. Полицаите предполагат, че най-вероятно някоя нелегална „Пътна помощ" е забила шиша, за да може после да извозва колите на пострадалите и да им прибира парите. След този случай ченгетата провериха 135 репатриращи автомобила и съставиха два акта за техническа неизправност, седем  за нередовни документи и три фиша за неизползване на обезопасителни колани. До изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация" - София, са изготвени 11 докладни записки.

„Монитор": С излишъка на Станишев бих асфалтирал лунната пътека

Ще асфалтираме и лунната пътека на морето, ако имахме 3 милиарда излишък като предишното правителство. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на последното правителствено заседание в сряда, става ясно от стенограмата. Според министър-председателя въпреки отчетения излишък правителството на Станишев не може да посочи какво е направило. „3 милиарда къде са ги изхарчили - не знам. Царят направи поне чешмички", възмутил се министър-председателят. Той можел да изброи за своя мандат поне 30-40 детски градини, южната дъга, спортни зали, магистрали.

Премиерът заръчал на министрите да изпратят на Станишев апликационната форма за столичния завод за боклук, чието строителство трябва да стартира до края на месеца.

„Монитор": 60-килограмов пес обезобрази дете

Над 60-килограмова кръстоска между чао-чао и овчарка в сряда вечерта нахапа 8 годишно момченце в Асеновград. Домашният пес скъсал за пореден път синджира си и се нахвърлил върху нищо неподозиращия Теди и неговите приятелчета. Липсата на ограда между двора, в който отглеждали кучето, и улицата позволила на песа да нападне хлапетата. Пострадалото момченце било спасено от възрастен съсед, който успял да отърве детето, но също бил нахапан от агресивното животно.

8-годишният Теодор Желязков и стопаните на огромния пес били съседи на ул. „Марин Дринов" в Асеновград.

 

„Капитал": На полувремето

На 30 юли ще бъде прерязана лентата на новата спортна зала в София. Сякаш по поръчка, две години и три дни след като правителството на ГЕРБ беше гласувано от Народното събрание и  Бойко Борисов

Залата е физическия образ на успеха на ГЕРБ, но колкото и да се хвали премиерът, това едва ли е достатъчно. През 2009 г. това правителство беше изпратено във властта с повече надежда.

Две години по-късно някои от очакванията се оправдаха, други само отчасти, а в някои области положението дори се влоши.

България изглежда по-малко корумпирана и усвоява повече еврофондове; ще има магистрали-спортна-зала-метро- южна-дъга-на-околовръстното. Под натиска на обстоятелствата обаче сериозните реформи бяха отложени и надеждата за рязка промяна към по-добро днес е бледа като слънцето през януари. Вместо основен ремонт на държавата получихме тук-там смяна на настилките и една ръка латекс за освежаване. Под тях обаче продължава да работи ръждата на нерешените проблеми. Отвъд любимите мантри на премиера въпросът е дали направеното досега ще доведе до по-различно бъдеще, или през следващите години ще сме обречени на същото.

Малко по-надолу ще намерите анализ на няколкото области, в които ГЕРБ смята, че е постигнал най-големи успехи. Избрахме тях, за да ви предложим оценка доколко адекватна е гордостта на кабинета и да ви помогнем да си съставите мнение какво да очаквате през идващите месеци и вероятно години.

Причината да направим тази равносметка е средата на мандата. Според политическото клише първите две години от едно управление са времето за непопулярните реформи, които да дадат резултати през следващите, и като се добави популизъм на вкус, да се спечелят новите избори. С управлението на ГЕРБ нещата тръгнаха наобратно - първо дойде липсата на реформи заедно с няколко кофи популизъм. Остава да се надяваме, че добрите неща понякога се случват наобратно. Че втората половина от мандата на ГЕРБ ще бъде посветена на смислени и дълбоки промени. Защото първото полувреме беше малко "полу" и повече изпуснато време. Вярно, можеше да бъде много по-лошо. Но, по дяволите, можеше и много по-добре.

„Сега": Насред кризата Борисов ще налее над 30 млн. лв. за летището в Балчик

Въпреки обещанията, че ще спазва строга финансова дисциплина, за да намали дефицита в бюджета, правителството продължава с лека ръка да харчи милиони за спорни начинания. По нареждане на премиера Бойко Борисов ще се инвестират спешно между 30 и 50 млн. лева за превръщането на военното летище в Балчик в гражданско. Решението е взето на същото заседание, на което кабинетът въведе лимит на парите, които отпуска за лечение на деца, тъй като там се очаква да има недостиг от 3 млн. лв.

Парите ще бъдат налети без никакви проучвания за очакваната възвращаемост на инвестицията, става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 7 юли. "Летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през летище Варна. Местните оператори, собственици, хотелиери и бизнес - с всички съм се срещал, всички казват - никой нямаше кураж да го направи това, затова не е и правено. Така че считайте, че това е политическо решение", казва Борисов на министрите. Според него към пистата гарантирано ще има интерес от инвеститори.

 

„Дума": Биха Борисов с 95 на 71 гласа

За първи път мнозинството не успя да приеме закон на ГЕРБ заради отстъствието на свои депутати. С 95 гласа "против" и 71 "за" бе отхвърлен на първо четене законопроектът за конфискация на имущество от престъпна дейност. Едва 70 души от групата на ГЕРБ бяха в залата при гласуването, а депутатите от всички останали партии се обединиха срещу документа. Дори и независимите този път бяха против.

Вносител на законпроекта е правосъдното министерство. Идеята е да се създаде комисия, подобна на така наречената "Кушлев", която да прибира в полза на държавата имоти и доходи, за които има съмнения, че са придобити от престъпна дейност или чрез административно нарушение. Опозицията възрази срещу прекалените правомощия на комисията, която ще може да отнема имоти дори само по подозрение в престъпление.

Заради многото спорни моменти в ГЕРБ взели решение всеки да гласува по съвест. След провала на проекта в кулоарите се носеха коментари, че голяма част от гербаджиите предпочели да избягат, отколкото да гласуват.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини