Обърна се цистерна с опасен химикал, евакуираха хиляди

Турска цистерна с химикали се обърна тази нощ в Дебелец. Получил се е теч на опасно вещество. В района на инцидента работят екипи на Противопожарна безопасност и защита на населението и на полицията, над 2200 души са евакуирани.

В 20-тонната цистерна има стирен*. Веществото дразни очите, дихателните пътища и е лесно запалимо.
Достъпът до мястото на инцидента е ограничен в радиус 150-200 м и е спряно движението на МПС.
 
Измервания са показали превишаване на пределно допустимите концентрации за вредни емисии в атмосферата.

Към 08.30 ч. бе съобщено, че получилият се отровен облак е преминал над Дебелец и концентрацията на веществото във въздуха е започнала да спада. А час по-късно от Гражданска защита обявиха, че вредните емисии във въздуха в Дебелец вече са под нормата. Правят се непрекъснати замервания във всички краища на града и е установено, че навсякъде те са под нормата.

Между 2200 и 2300 жители на Дебелец са евакуирани, каза за "Фокус" кметът Димитър Димитров. До 5 часа тази сутрин са евакуирани 350 души от къщите в близост до река Белица. След това поетапно е евакуиран почти целия град. Останали са хората по високите части, където няма обгазяване.

Първо са евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, като 20 от тях са бебета.

Евакуираните са настанени в обществени сгради във Велико Търново и Килифарево. 

Цистерната е натоварена с химическо вещество, което е изключително отровно, обясни по-рано за „Фокус” директорът на Областната дирекция на МВР Велико Търново комисар Живко Коцев. По думите му към 3.30- 4.00 часа тази нощ в полицията е получен сигнал за обърната ТИР-цистерна с турска регистрация, управлявана от турски водач.
„Предполагаме, че турският водач е заспал. Предизвикал е катастрофата, в резултат на което е излязъл от пътя и може би 30-40 метра се е влачил по тревната площ. В резултат на катастрофата е предизвикано изтичането на веществото. Това наложи да вземем спешни мерки и с колегите от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, с областния управител, с кмета на града взехме решение да евакуираме най-близкия град Дебелец, за да не настъпят човешки жертви”, каза комисар Коцев.

На мястото на произшествието работят 3 пожарни автомобила, 1 аварийно спасителен автомобил и 1 автомобил за химическа защита със 17 служители и 10 автомобила с 42 полицейски служители. При необходимост ще се включат и дежурни екипи. Изпратена е оперативна група от ГД ПБЗН от София.

Цистерната обляна с пяна. От пресцентъра на МВР съобщиха, че в момента вече няма и теч от нея. Предстои изваждане на автомобила и преливане на веществото. От Пожарна безопасност уверяват, че при преливането на отровното вещество от цистерната ще бъдат взети всички необходими мерки.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини