Световно известният художник Никола Манев с "Небесни магистрали" в Пловдив

Световно известният художник Никола Манев ще открие своя изложба в Пловдив. Експозиция "Небесни магистрали" ще може да бъде видяна от понеделник в Дома на художниците. В нея са включени над 50 творби като голяма част от тях са рисувани специално за тазгодишното му представяне в България. По традиция Манев, който от 49 години живее и работи в Париж, всяко лято се завръща в родината си, за да направи изложби.

Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в повече от 30 страни по света. Сега пловдивчани ще могат да видят някои от емблематичните му платна в най-новия артцентър в града, който бе създаден от Международния панаир.

Като правя картини, имам желание да нарисувам светлината, която извира от тях“. Така Никола Манев сам определя същността на своя стил. А според изкуствоведи в творбите му се смесват материя, пространство, светлина и впечатляващ колорит, за да изпратят послания за любов и жизнерадост. Специфичният похват на прочутия художник идва от традициите на българската и френската култури.

Изложбата "Небесни магистрали", включваща маслени картини, акварел и рисунки, ще остане в Дома на художниците в продължение на един месец.

Източник: plovdiv24.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини