Разкриват истината за Левски с ДНК анализ

Мистерията с тленните останки на Апостола е на път да бъде разкрита. Фондация "Помощ за борба с престъпността" се е обърнала с молба до Върховния съд за ДНК анализ. Смята се, че останките под църквата "Св. Петка Самарджийска" срещу ЦУМ са именно на Васил Левски. От организацията предприеха тази крайна стъпка, след като българските съдилища до този момент им отказват съдействие, предаде АСН.

Постановлението е внесено официално на 4 май. Председателят на фондацията Богдан Кръстев заяви, че продължава делото на покойния писател Николай Хайтов, който близо 20 г. събираше доказателства за гроба на Апостола. "След смъртта му през 2002 г. беше направена експертиза, която по безспорен начин доказва, че под споменатата църква се намират останките на българския революционер", обясни той.

Фактите доказват, че през 1982 г. скелетът на Левски е бил преместен, защото в близост се е предвиждало издигане на паметник на Ленин. Управляващите тогава са се боели, че българският народ ще оказва повече почит на Апостола, отколкото на соцлидера.

След преместването на скелета остават подколенниците на Левски, които от организацията използват като доказателство за установяване на истината.

От фондацията обвиниха управляващите за несериозното отношение по проблема. Според тях се нарушават основните човешки права, защитавани от Европейското право. Tе дори не изключват възможността да сезират международния съд в Страсбург.

На 18 юли се навършват 174 години от рождението на Апостола. Това е още един повод да си припомним националните ценности и да запазим родолюбието си, заявиха обществениците.

Интересна е историята на съхранените коси на Апостола. Грижливо пазени от майка му, кичурите са запазени след нейната смърт от дъщеря й Яна. По-късно, през 1907 г., са предадени на министъра на просвещението и след известно митарство из музеите през 1942 г. са предадени на тогавашния Главен военен музей, днес Национален военноисторически музей.

През 1973 г. експерти от Института по криминалистика правят анализ, който сочи, че кръвната група на Левски е нулева. От 2000 г. част от косите на Левски се съхраняват в параклиса към музея в Карлово в специална урна. По-голямата част от кичурите обаче се съхраняват във Военноисторическия музей в София. Малък кичур има и в църквата "Света София" в центъра на София.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини