Почина Димитър Паница

На 80-годишна възраст след продължително боледуване в Париж почина публицистът и общественик Димитър (Дими) Паница, съобщиха близки на семейството, цитирани от Медиапул. Дими Паница е роден на 2 ноември 1930 г. в София. Напуска България през 1948 г. и прекарва по-голямата част от живота си между Западна Европа и САЩ.

Бившият политически емигрант се връща у нас веднага след падането на комунизма, за да основе и подкрепя финансово десетки граждански инициативи.
През 1991 г. той и съпругата му Ивон основават фондация “Свободна и демократична България” в София, чиято цел е да допринася за демократизацията на българското общество.

Дими Паница е член на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), Англоамериканската прес асоциация (Париж), френската фондация "Бъдеще”, Института за пазарна икономика в София, както и на Института за демокрация в Източна Европа (Вашингтон). Той е основател и председател на Junior Achievement в България, член на съвещателния съвет за годишната награда за Граждански доблест в Ню Йорк, член е на настоятелството на Фондация за младежите на Балканите.

През декември 2000 г. е удостоен с най-високото гражданско отличие - орден “Стара планина”, първа степен, а през май 2001 г. става носител на наградата Доктор хонорис кауза на Американския университет в България. Той е “Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република”, освен това е отличен с медала "За заслуги” (Pro Merito), връчван от Съвета на Европа.

Димитър Паница бе почетен член на Българската академия на науките до март 2010 г., когато реши да се оттегли след разкритията "за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност".
"Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени", написа тогава Дими Паница в писмото си до председателя на БАН.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини