Ол инклузив BG – пиле трета употреба. Вестниците в събота

„24 часа": Премиерът: Кадри на БСП се хранеха от контрабанда на гориво

„Веднъж завинаги ще се прекрати контрабандата на гориво. Станишев години наред не го правеше, но много от кадрите му се хранеха от това, нека попита някои от своите депутати, които са хващани с пари по границата по тази тема", каза премиерът Бойко Борисов по bTV.

„Няма война между кабинета и рафинерията „Лукойл", отсече той. И бе категоричен: „Държавата няма да отмени санкциите. Българските граждани трябва да ни подкрепят, че трябва да си изпълним задълженията по закона. Никой премиер не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става дума за закон, той трябва да се изпълни".

Той обясни, че още преди година и половина с „Лукойл" е коментирана темата за наличието на контрабандно гориво. „Затова задължихме на всички места, където тече гориво, да бъдат поставени фискални устройства, които да отиват в митниците и данъчните служби. Така веднъж завинаги ще се прекрати контрабандата на гориво", каза Борисов.

„Този български манталитет да чакаме последния момент, не искам повече да продължава. Има закон, той е изпълнен. Те са чакали умишлено последния момент, защото 22 години не са монтирали - от революцията досега. Ако е нещо хубаво, щяха да си ги монтират, нали? Не подозирам никого, но най-добрия начин да не подозираш никого, е да контролираме целия процес на внасяне на петрол - до колонката на бензиностанция", заяви премиерът.

 

„24 часа": 12% по-малко паста за зъби продадена в България

Лошият дъх на кризата вече е по-осезаем. Заради депресията продажбата на паста за зъби е спаднала със 7% през 2010 г. спрямо 2009-а, а с натрупване спадът към 2008-а е почти 12%, сочат данните на маркетинговата агенция Niеlsen, която наблюдава пазара на най-продаваните стоки у нас.

Данните означават, че заради недостига на средства населението в България започва да се ограничава от стоки, които се приемат за първа необходимост, казват пазарни анализатори. Това се потвърждава и от данните за спада в продажбата на кисело мляко. За него се смята, че е стоката, от която българският потребител се отказва последно.

Потреблението на паста у нас е под средните нива за региона. Словенците например купуват почти два пъти повече паста от нас.

През 2009 г. имаше повишение на цените. Неголямо, но сравнени с тези от 2008 г. скочиха с 6,3%. От втората половина на годината тогава продажбите намаляха и индустрията се видя в чудо. Така че през 2010 г. се наложи намаляване. От 35,11 лв за литър средна цена стигна 34,38 лв. Тоест около 2,12% надолу.

1,13 млн. лв. по-малко приходи имат компаниите от търговията с пасти за зъби за 2009-а (данните са на Niеlsen).

 

„Труд": КАТ заля пътя към морето

Хиляди коли с отпускари тръгват към морските курорти в почивните дни.

Катаджиите в цялата страна са вдигнати на крак. В опасните участъци са пуснати в действие всички годни радари и камери. Патрули на КАТ и ДАИ спират и проверяват леки коли, камиони и автобуси.

Вълната от автомобили се надигна още в петък, но се очаква да стигне връх в събота и неделя, тъй като повечето отпуски започват от понеделник - 1 август.

Не изпреварвайте на риск, в колона спазвайте скорост и дистанция, на дълъг път спирайте за почивка, шофьори с малък стаж и опит по-добре да не сядат зад волана, съветва КАТ.

Най-интензивното е движението от столицата към Варна и Бургас и по пътя към Гърция (София - ГКПП-Кулата). Натоварена е и отсечката Русе - Бяла, която поема потока от румънски и руски туристи, част от които поемат към Гърция и Турция, а други - към нашите курорти. Големи автоколони се образуват на места по целия път по протежение на бреговата ивица - от Дуранкулак до Малко Търново.

 

„Труд": Правят кризисен щаб за ситуацията с „Лукойл"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще оглави кризисен щаб, създаден да следи ситуацията след спиране на рафинерията на „Лукойл" в Бургас. Това съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

В този щаб ще участват още министърът на транспорта Ивайло Московски, шефът на митниците Ваньо Танов, един зам.-министър на вътрешните работи, един зам.-министър на финансите и шефът на Държавния резерв.

Те ще наблюдават процесите на пазара на горива след отнемането на лиценза на рафинерията. „Надявам се, че рафинерията като най-голямо българско предприятие няма да се опита да направи някой номер с държавата. Не ги съветвам. Просто не ги съветвам най-приятелски", каза Бойко Борисов.

Борисов заяви, че ще приеме синдикати, работещи в „Лукойл Нефтохим", ако първо направят протест срещу ръководството на предприятието, затова че година и половина не е изпълнило ангажиментите си по наредбата. След това те могат да се срещнат и със социалния министър Тотю Младенов и да разговарят с него за проблемите си, посочи Борисов.

 

„Стандарт": 200 шампиони в новата зала

Над 200 родни шампиони първи ще прекрачат прага на новата спортна зала днес. Те ще влязат в българското бижу "Арена Армеец". Спортните ни звезди ще седнат в една ложа с премиера Бойко Борисов, за да гледат мегашоуто по откриването на красавицата. Спортният празник ще мине с песни, танци и мач между отборите по волейбол на България и Сърбия.

Първия съдийски сигнал на двубоя ще даде лично Борисов. 11 000 гърла ще викат в един глас, за да дават кураж на юнаците ни пред мрежата. Спектакълът ще завърши с уникална 15-минутна заря.

Дядо Йоан освети новата зала вчера. Борисов, Симеон Дянков, Христо Стоичков, Стефка Костадинова и олимпийски шампиони разгледаха "Арена Армеец". Боян Радев предложил да се направят скулптури на всичките ни 52-ма олимпийски шампиони. "Тази идея и на мен, и на Дянков много ни хареса. Ще им намерим място около залата", заяви Борисов.

„Стандарт": Ол инклузивът- пиле и броколи

Ол инклузивът в българските курорти почти достигна мистериозните висоти на алхимията. Родните готвачи спокойно могат да кандидатстват за патент върху стотина гозби, сътворени от нищото. Изобретателният български майстор в кухнята е способен да превърне неизяденото пиле на грил във вкусна яхния с картофи. "За вечеря например сервираме печено пиле на порции. Всичко, което остане и се върне в кухнята, се съхранява през нощта в хладилник, а след това го приготвяме за основно обедно ястие с ориз или картофи. Мръвките минават повторна термична обработка, годни са за консумация и не създават риск за здравето на туристите. Това се прави навсякъде, където се работи по системата "ол инклузив", обясняват без притеснение готвачите. И допълват, че на третия ден от яхнията излиза пилешка супа. "По този начин правим икономии, защото иначе сметките не излизат", доверява още от тайните в бранша готвач, пожелал анонимност. Тънкостите при изхранването на летовниците са многобройни. Прилагат се всевъзможни хватки с единствената цел от манджата да не се хвърли нищо. Останалите кюфтета на скара, сервирани за обед, пък се появяват на вечеря отново, но вече залети със сос по чирпански.

„Монитор": Караш в насрещното, отиваш на проверочен

Шофьорите, които са били засечени да навлизат в насрещното платно, да се явяват на проверочен изпит, независимо дали талонът им е чист и от годините стаж зад волана. Това е едно от предложенията, които се обсъждат да залегнат с изменение за Закона за движение по пътищата като мярка срещу пътнотранспортните инциденти, съобщи секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков вчера по време на откриване на кампанията на Министерството на здравеопазването, БЧК и КАТ .

Ако водачът си е позволил да кара пил, независимо дали е предизвикал инцидент или не, да бъде изпращан на пробация като санитар поне за един месец в травматологията на някоя болница. За това пък настояват лекари травматолози, ортопеди и спешни доктори, които са привлечени в кампанията като консултанти. От Асоциацията на пострадалите на пътя пък настояват книжката да се отнема за определен период на всеки, блъснал пешеходец независимо от степента на травмите, които му е нанесъл.

„Монитор": Безработни на опашка при депутатите

Опашка от безработни се трупа всеки понеделник пред приемните на депутатите, когато те отварят врати за гражданите в избирателните си райони, показа проверка на „Монитор". Висшисти или хора без всякаква квалификация ходят при народните избраници с надеждата, че ще им осигурят препитание. Повечето парламентаристи пресмятат, че над 60% от хората, които влизат при тях, очакват, че ще си тръгнат с нова служба.

Един от най-куриозните случаи се разиграл пред депутата от ГЕРБ Емил Караниколов. При него пристигнал бивш военен, който настоявал парламентаристът да го направи кмет.

Човекът обяснил, че е с висше образование и има оръжие и затова би бил перфектен селски наместник.

„Гласувал съм за вас, намерете ми работа", бил основният аргумент, с който посетителите очаквали да им се реши въпросът. „За мен са гласували хиляди хора, на всички ли трябва сега да намеря работа? И цялата администрация да подменя, пак няма как да стане", възмути се Караниколов, като посочи, че дори за собствената си дъщеря не си е позволил да търси работно място. Точно за „някоя службичка в министерствата" се надявали немалка част от отчаяните посетители в приемните на депутатите.

„Монитор": Приемат всички кандидат-студенти

Софийският университет „Св. Климент Охридски" въвежда мерки за прием на възможно най-много кандидат-студенти тази година. Мераклиите за висше изобщо вече не трябва да се притесняват за мястото си в най-престижния университет, сочат правилата след излязлото вчера първо класиране.

Ръководството на Алма матер прави реверанс към момичетата, пренебрегвайки квотите по полове в хода на класирането. „Незаетите места за мъже в хода на класирането се трансформират за жени и обратно", гарантираха от Софийския университет.

Висшето училище си е осигурило и антикризисна мярка срещу възникващите нулеви специалности, към които няма никакъв интерес.

„Капитал": Игра на всичко коз

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" имаше имидж подобен на гигантска инвестиционна банка - твърде голяма, за да затвори. Практически недосегаема. До тази седмица.

Само за часове след обявяването на новината интерпретациите започнаха да набират скорост. Първото впечатление беше на изненада - никой не беше очаквал, че правителството ще изпълни заканите си към най-голямата компания в България, чийто шеф е дългогодишен и много добър приятел на премиера. Следващите опити за обяснение на този ход бяха сложни политически интерпретации на ръба с конспиративните теории. Те варираха от това, че държавата започва война срещу "Лукойл" и респективно руските интереси в България, до опити за обяснение със сложни пазарлъци с Москва за строежа на "Белене".

Почти никой не прие официалните изявления, че спирането е само заради неизпълнението на законовите изисквания.

 

„Сега": Спестяванията на българите достигнаха рекордните 64 млрд. лв.

Въпреки призивите на финансовия министър Симеон Дянков българите предпочитат да спестяват, а не да харчат парите си, за да подпомогнат икономиката. За последните три месеца привлечените средства в банковата система са нараснали с 1.5% и в края на юни в трезорите са влезли внушителните 64.304 млрд. лв., сочи статистиката на БНБ. Основен ресурс са депозитите на гражданите, чийто дял е 45.6%.

Банкерите обясняват ръста с необходимостта на кредитните институции от свежи пари - повечето трезори в момента са в активна кампания за привличане на нови средства. Резултатът от техните усилия е, че през последните три месеца влоговете са нараснали с 2.1%. Интересна подробност е, че за вторите три месеца от годината по-осезаемият ръст е при евровите депозити.

За първите 6 месеца родните финансови институции са успели да натрупат доход от основната си дейност, който според експерти е достатъчен да неутрализира основните рискове, свързани с проблемните кредити. Статистиката показва, че 315 млн. лв. е печалбата на сектора към 30 юни. Но това е с 37 млн. лв. по-малко отпреди година. Анализатори обясняват тази тенденция с факта, че заради нарастващия брой проблемни заеми банките трупат повече резерви и буфери. Според статистиката на БНБ лошите кредити са прескочили фаталните 13%, което е пореден рекорд. За второто тримесечие на годината те са вече 13.53%, докато към 31 май делът им бе 12.93%. Преди дни "Сега" цитира сборната месечна статистика на БНБ, според която лошите (просрочени повече от 90 дни) и преструктурираните заеми са надминали 20%.

 

„Дума": Отново скандал с парите за здраве

Скандал около парите на НЗОК се заформи в парламента вчера, след като Симеон Дянков заяви, че резервът на касата по принцип бил част от фискалния резерв. Така финансовият министър за пореден път опита да оправдае защо иззе през миналата година от резерва на НЗОК 1,4 млрд. лева.

Мая Манолова атакува в парламента Дянков с въпроса какво се случва с парите и защо се използват за "пълнене на дупки в бюджета", при положение че общински болници трупат дългове, пациенти не получават лечение заради липса на пари и се слага таван за лечението на деца в чужбина. "И днес не сме се примирили с тази безцеремонност парите на гражданите за здраве да играят като спасителна сламка за бюджета", каза депутатката от БСП. По думите й прехвърлянето на средствата демотивира хората да внасят здравните си вноски. Социалистката допълни, че година по-късно здравноосигурените лица наистина са намалели и са само 2 млн. души.

"Банковите сметки, чиито салда са включени във фискалния резерв, са всички сметки, включени в единната държавна сметка, както и останалите, обслужвани от БНБ сметки на бюджетни предприятия. Тук попадат и средствата, депозирани по сметки на здравната каса и на централния бюджет в БНБ", изрецитира Дянков. Той отказа да коментира обаче какво се случва с болничните заведения, които фалират заради липса на средства, докато парите от фискалния резерв стоят "непокътнати".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини