Самолетите на резервно гориво. Вестниците в неделя

Снабдяването с горива след спирането на "Лукойл Нефтохим" е след основните теми на неделните вестници.

„Летищата в България ще получат авиационно гориво за една седмица от Държавния резерв. Нареждането за освобождаването на запасите вече е подписано от министъра на икономиката Трайчо Трайков след решение на Министерския съвет, взето вчера." - пише Дневник.

Вестникът посочва, че до момента няма отменени полети заради липса на керосин, а към летището в Бургас, където запасите се изчерпват най-бързо, е насочено гориво от аерогарата в Пловдив.

„За една седмица летищата в София, Бургас и Варна ще трябва да организират доставки от други фирми. Две рафинерии в Гърция и една в Румъния произвеждат авиационно гориво в региона." - се казва още в публикацията.

В. „Труд" цитира икономическия министър Трайчо Трайков за ситуацията в „Лукойл":

"Основното за мен сега е възможно най-бързо това огромно предприятие "Лукойл Нефтохим" да се върне към нормалното си функциониране. Това е отговорност на мениджмънта на компанията

Вестникът се позовава и на финансовия министър Дянков, според когото има индикации, че компанията ще се опита да ускори поставянето на измервателни уреди, заради чиято липса бе отнет лицензът й.

„Кабинетът се кълне, че криза за горива няма, но спешно отваря резерва" - гласи заглавие на в. „Сега" по същата тема.

Вестникът отбелязва, че след като авиокомпаниите първи поискаха спешна помощ, не е ясно колко ще издържат БДЖ и пристанищата.

„На третия ден след отнемането на лицензите на "ЛУКойл Нефтохим", се оказа, че управляващите не са наясно как спирането на рафинерията ще се отрази на икономиката и нямат план за безболезнено осигуряване на нови доставчици на всички видове горива." - констатира всекидневникът.

Конгресът на БСП на Бузлуджа също намира място в неделния печат.

"Искаме си социализма обратно",  „Капитализъм=фашизъм" и знамена с лика на първия тоталитарен вожд на Съветска Русия Владимир Ленин бяха част от лозунгите на традиционния национален събор на БСП на Бузлуджа, който тази година беше посветен на 120-та годишнина на партията." - информира в. „Дневник".

„По време на концерта на естрадната певица Петя Буюклиева възрастните хора седнаха на калната поляна. "Ще търсим ние бай Тошо", коментираше разпалено баба. Друга й отвърна, че не се интересува кой управлява, стига да й увеличи пенсията." - се разказва в репортажа на „Дневник".

В. „24 часа" цитира задочен упрек на лидера на БСП Сергей Станишев към управляващите:

"Ало, световната криза приключи. Страни като Германия, Полша, Естония имат ръст за 2010 г. по 3-4%, къде е България и кой носи отговорност за това?"

„Сергей предупреди своите, че наесен ги чакат най-тежките избори, в които управляващите ще хвърлят върху БСП целия ресурс на държавата." - се казва още в репортажа.

Всекидневникът цитира и призив на червения кандидат-президент Ивайло Калфин за ляво обединение с „всички, които милеят за социалната и националната идея".

„Той не назова комунистите, които изсипаха от делтапланер на поляната позиви обръщение. В тях комунистите не признават резултатите от прехода и обвиняват "Позитано" 20, че "брутално избягаха от идеали, морал, дълг и отговорност". - пише „Сега"

„Звездата на паметника Бузлуджа бе запалена, въпреки всички забрани... Организаторите на Националния събор на левицата увериха, че са взети всички мерки за безопасност." - допълва картината в. „Труд".

Друга широко отразена тема са кандидатурите на ГЕРБ за местните избори.

„ГЕРБ представи още 79 кандидати за кметове Сред тях са двама депутати, седем областни и зам.-областни управители и 31 сегашни кметове." - пише в. „Стандарт".

„С вуйчото на финансовия министър Симеон Дянков ГЕРБ атакува кметското място в Априлци. Обяви го шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов, който лично представи нови 79 кандидати." - информира „24 часа".

„Вицепремиерът обърна специално внимание на вуйчото Бенко Вълев. Роднинството не е порок, а по-скоро допълнителен мотив за по-добро представяне на изборите, каза Цветанов.

Вълев е доктор по икономика, преподава микро- и макроикономика в Техническия университет в София. От 2009 г. е управител на хотел "1876 Априлци". 49% от собствеността са на вицето Дянков, а останалите 51% - на Бенко Вълев и Румянка Вълева." - допълва всекидневникът.

Шефът на щаба на ГЕРБ присъства и на страниците на в. „Сега", в друг сюжет - даренията, получавани от МВР.

„Цветанов ще ликвидира даренията към МВР поетапно" - е озаглавена публикация по темата.

„Само за първите три месеца на тази година МВР е събрало от частни дарители над 6.5 млн. лв. Сред дарителите има разследвани и осъждани лица, фалирали компании и фирми, към които по-късно властта се отблагодарява и т.н." - припомня всекидневникът.

В. „Стандарт" публикува статия за големите суми, укривани от чалга бизнеса в ущърб на държавата.

„Изнасяли пари с чували от чалготеките. 50 млн. лева за 3 години са укрили три заведения, касовите апарати били пипнати и изтривали от паметта реалната печалба." - констатира всекидневникът.

„1 милион лева са укрили от хонорари фолкпевиците за последните 5 години. Това сочат данни от черното счетоводство на трите затворени от данъчните дискотеки в София... Трите дискотеки са спестили плащането на 10 милиона лева данъци към държавата, твърдят данъчните." - казва още н статията.

Вестникът уточнява, че чалга певците, чиито имена фигурират в черното счетоводство, ще бъдат викани на разпит по започналото дело за укриване на данъци в особено големи размери, а „дали срещу тях ще бъде повдигнато обвинение, ще реши прокуратурата."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини