Вотът бута дербито. Преглед на националния печат

„Стандарт": Вотът бута дербито

Политиката би шута на родния футбол. Вечното дерби ЦСКА - "Левски" ще бъде преместено заради изборите. По програма мачът трябваше да се играе на 29 октомври, но тогава е денят за размисъл преди балотажите на вота за президент и кметове. Шефът на Централната избирателна комисия Красимира Медарова вчера препоръча БФС да премести всички срещи от 22, 23, 29 и 30 октомври. Това са дните за размисъл и гласуване. Опасенията на избирателната комисия са за евентуални сблъсъци между агитките и заиграване на кандидатите с феновете. Сериозен проблем е също охраната на мачовете, защото полицията трябва да бди край урните. БНТ, която ще излъчва вечното дерби, вече го вкара в програмата си за 28 октомври от 14,30 часа.

„Дума": Тошо Тошев подаде оставка от пресгрупата

Дългогодишният главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев е подал оставка като вицепрезидент на издателския борд на "Медийна група България-Холдинг" ООД. Заявлението си за напускане той е внесъл в понеделник вечерта, съобщи сайтът "Всеки ден".

Основен мотив за решението му е "несъгласие със стила на ръководство на пресгрупата". Пред медията Тошев бил категоричен, че няма да промени позицията си и да се върне отново.

Новината за оставката му отново поднови слуховете, че опитният журналист се готви да издава нов вестник. Според в. "Галерия" новият партньор на Тошев ще е Делян Пеевски. Бившият главен редактор нито отрече, нито потвърди тези слухове. Пред "Всеки ден" той заяви: "Засега нямам точно изяснени медийни намерения".

ДУМА припомня, че през януари главните редактори на "Труд" и "24 часа" Тошо Тошев и Венелина Гочева бяха отстранени от постовете си и назначени за вицепрезиденти в Издателския борд на "Медийна група България-Холдинг" ООД. Президент стана новият собственик на вестникарската компания Любомир Павлов.

„Труд": МВР получило 236 опела като дарение

Вътрешното министерство е получило 236 автомобила "Опел Астра" като дарение от фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), която е 100-процента собственост на МВР. Това съобщи в сряда сайтът "Медиапул", получил справка от ведомството по Закона за достъп до обществената информация.

Договорът за дарение е бил сключен на 20 юли т. г. Колите са осчетоводени в МВР на обща застрахователна стойност 2,02 млн. лв., или по 8860 лв. на автомобил. Реалната цена, на която са договорени обаче, не се съобщава. Опелите са купени с пряко договаряне между БМВ и фирма вносител за България. Според сайта "Медиапул" по този начин е избягнат Законът за обществените поръчки.

"Автомобилите са за ползване от РПУ-тата. При закупуването им не са използвани бюджетни средства, затова не е необходима обществена поръчка", уточни управителят на БМВ Симеон Делисивков.

„Труд": Държавата дава 8 млн. лв. за лечение на деца в чужбина

"Бюджетът на фонда за лечение на деца тази година ще е 8 млн. лв., докато миналата беше над 5 млн лв.", съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов след редовното заседание на кабинета.

Според него това ще даде възможност да се помага на все повече деца. Здравният шеф обясни, че докато през 2006 г. от фонда е финансирано лечението на 39 малчугани, през 2010 г. те са били 276, а очакванията за тази година са да се помогне на над 300 боледуващи деца.

Министрите премахнаха и ограничението в постановлението за създаване на Център "Фонд за лечение на деца", според което парите, отпускани за една детска трансплантация в чужбина, не трябва да надвишават трикратната стойност на операцията у нас. Сега децата, които се нуждаят от присаждания, ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за една календарна година - 180 хил. лв.

„24 Часа": Солидна глоба за несвързана с НАП аптека до 31-ви август

Половината от аптеките у нас нямат нито един регистриран касов апарат с дистанционна връзка със сървърите на НАП, а до изтичането на крайния срок остават броени дни, съобщиха от НАП.

Срокът изтича на 31 август 2011 г. Той важи за регистрираните по ЗДДС търговци на дребно с лекарствени продукти в аптеки и дрогерии, съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това означава, че в оставащите 5 работни дни, на час с приходното ведомство ще трябва да се свързват по минимум 50 аптеки.

До този момент в НАП са регистрирани 3 642 касови апарата на близо 2000 аптеки и дрогерии.

От НАП предупреждават, че от 1 септември започват масови проверки на аптеките. Глобата за аптеки, които не са регистрирали касовите си апарати с дистанционна връзка със сървърите на НАП е до 10 000 лв. Едновременно с това обектът може да бъде и запечатан.

„Новинар": Двама души са загинали при катастрофа на самолет на летище Приморско

Двама души са загинали при катастрофа на самолет на летище Приморско, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По първоначална информация на борда на самолета е имало двама души - пилот и пътник, които са били с българска националност. При удара машината се е запалила, а хората в нея са загинали.

Катастрофиралият самолет е чешко производство и е от типа SR22.

Сформирана е комисия, която започва разследване на произшествието.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини