Режат болничните менте в школата

Новата организация на свободното време, с която се въвеждат повече ваканции за учениците, ще сложи край на школската мания с издаване на фалшиви бележки за отсъствие по болест.

Това стана ясно вчера, след като зам.-просветният министър Милена Дамянова потвърди, че в окончателния вариант на заповедта за ваканциите учебните дни ще са абсолютно същият брой, както и миналата година.

Експертите от просветното министерство са пресметнали как да се оптимизира времето покрай националните изпити след 7-и и 12-и клас. Ще бъдат премахнати и единичните, позволени от МОМН, неучебни дни, които минаваха под рубриката "спортен празник". Точно тогава учениците масово си вземаха фалшиви бележки от личните лекари, за да свържат почивния делничен ден на празника и изпита с идващата събота и неделя.

Покрай манията с фалшивите болнични избухна и скандал в Асеновград, след като прокуратурата разкри схема за търговия с извинителни бележки. Това принуди регионалния инспекторат в Пловдив да иска за следващата година болнични листове от всеки отсъстващ ученик и така да се прекъсне порочната практика. Тежкият документ от лекарите обаче става излишен, защото с новата заповед за учебното време от септември ще се отворят повече пълни седмици за учене и по-трудно някой личен лекар ще се осмелява да търси бележка за 5 работни дни.

Източник: Монитор

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини