Youtube и Vbox влизат в уроците. Вестниците в неделя

„24 часа": Градове и села още пазят култа към комунизма

Наименованието Димитровград е един от най-фрапиращите продукти на култа към личността. Решението градът да бъде наречен така е взето още докато Георги Димитров е жив. Това става на 2 септември 1947 г. с постановление на Министерският съвет, чийто председател е самият той. Решението гласи: "Селата Раковски и Марийно, Хасковска околия, и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град под името Димитровград."

Въпросът за ново име на Димитровград е на косъм да бъде решен в полза на ново име в първите години след 10 ноември 1989 г., когато новосформираните опозиция и граждански сдружения са хиперактивни в искането.

При броженията първо е демонтиран паметникът на Георги Димитров на централния градски площад, а операцията е съпроводена със стълкновения на политическа основа. След монумента на патрона на града от сградата на съда след това е свалена и масивната пластика на петолъчка.

 

„24 часа": Всички се крият зад убития делфин. Защо?

В края на май тази година председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа обяви пред медиите, че с колегите му са нападнати от делфини. Нямало какво да занесат на внучетата си за вечеря - морските бозайници разкъсвали мрежите и изяждали целия улов.

Кинтажа сравни делфините с вреден дивеч, който, ако не се отстрелва, ще изяде и рибарите, и лодките им. И че вече не само не са застрашен вид, но са и най-хищните животни, които поради липса на естествен враг в Черно море са станали над 1,5 млн.

Много се впечатлих от изказването на г-н Димитров. Думите му ми напомниха за скорошните случаи на нападения от мечки, след които квотата за отстрела на защитените животни премина в ръцете на министерството на земеделието. А сега май е започнал отстрел и на делфини.

Преди два дни концесионерът на къмпинг „Корал" Атанас Русев и още 20 човека попадат на грозна гледка на плажа. Морето е довлякло на брега труп на двуметров делфин. По тялото на животното има дупки от куршуми - 15 см дълбоки.

Правата линия на дупките напомня за откос от автоматично оръжие. Такова, чието притежание е забранено със закон, освен в случаите, когато ти е необходимо по служба. Използването му се контролира строго - след стрелба гилзите се събират и отчитат.

Концесионерът на „Корал" се свързва с три институции - Регионалната инспекция по околната среда в Бургас (РИОСВ), дирекция „Екология" в Царево и полицията.

 

„Труд": Борисов: Първо ще оправим инфраструктурата, после армията

Модернизация на Българската армия ще има, но когато оправим инфраструктурата и повишим доходите. Това заяви в авиобаза Крумово премиерът Бойко Борисов. Той присъства на авиошоуто „Небе за всички".

Премиерът добави, че нови самолети за членството в НАТО ще бъдат закупени едва когато стане крайно необходимо, тъй като са твърде скъпи.

Борисов е разгледал авиобазата в Крумово и му били разяснени плюсовете и минусите на новите самолети, показани на авиофеста от чужди компании. Според него нашите налични самолети не са малко.

Осигурили сме и повече летателни часове и самите летци сега са много по-доволни. Начинът, по който сме осигурили, да идват и да тренират на авиобазата в Граф Игнатиево чужди въоръжени сили, както и на Шабла, дават възможност и на нашите летци да правят повече нальоти като разходите и горивата се поемат от чужди военновъздушни сили, заяви Бойко Борисов.

 

„Труд": Станишев приема с чувство за хумор критиката на Първанов

Лидерът на БСП Сергей Станишев публично заяви във Велико Търново, че не е обиден на президента Георги Първанов заради думите му, че соцводачът не може да взема решения бързо като премиера Бойко Борисов.

"Имам чувство за хумор. И съм доказал, че първо премислям, след това решавам и не се отмятам от думата си", каза бившият министър-председател. Станишев обясни и защо не е приел предложението на Първанов след приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. тройната коалиция да се разпусне. "Страната бележеше икономически растеж, но социалната реформа не беше реализирана. БСП щеше да се окаже ненадежден партньор, а предстояха евроизбори. Ако се бе стигнало до предсрочен парламентарен вот, в Народното събрание щяха да се озоват БСП, ГЕРБ, НДСВ, "Синя коалиция", ДПС и "Атака". Това означава миш-маш, от който нямаше да може да се сформира надеждно правителство", каза той. Станишев повтори тезата си, че ГЕРБ "краде" червени кметове.

 

„Стандарт": Нов хит - диаманти вместо дрога

Нов хит се появи сред контрабандистите. Вместо на дрога, някои от тях вече залагат на незаконен внос на диаманти. Митничарите вече разкриха пратка със скъпоценни камъни на аерогара София. Четири диаманта били скрити в пакет, чието съдържание било декларирано като документи от Израел. Камъните били залепени между страниците на търговски каталог, който бил в пакета. Експертиза установила, че става въпрос за естествени диаманти с общо тегло 2,1 карата и приблизителна стойност 3400 щатски долара. Оказва се, че малките камъчета с тегло под или около карат са най-предпочитани от българските купувачи. Контрабандистите очевидно следят тенденциите на международните пазари, тъй като умело се ориентират от кои стоки биха могли да спечелят най-много, пошегуваха се експерти. Диамантите излязоха на преден план като интересна инвестиция след отлива на спекулантите от акциите и срива в цените на недвижимите имоти.

„Стандарт": БСП стреля с Лечева за "Дондуков" 2

 БСП вече има свой фаворит за вицепрезидент и това е стрелецът на XX век Весела Лечева. Ключови фигури от "Позитано" 20 са се обединили около дамата, тъй като освен популярно име Лечева е с опит в политиката и има държавническо мислене, коментираха членове на червеното ВС на БСП. Явно засега съм само между спряганите имена, защото нямам официално предложение, коментира лаконично от Гърция Весела Лечева. В кулоарите на парламента червени депутати обсъждат и колежката си Меглена Плугчиева, която е сред силните номинации за вице на Ивайло Калфин заедно с бившия депутат Петър Кънев. Като част от тандема за кандидатпрезидентската надпревара се спряга и Янаки Стоилов. Името на кандидат-президента на червените ще се съобщи официално на 11 септември, но в стратегическите анализи социалистите са заложили на сребърната медалистка от две олимпиади.

 

„Монитор": Продадоха „Булгартабак Холдинг"

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри продажбата на 79,83% от „Булгартабак холдинг" на базираната в Австрия „БТ Инвест".

„За" гласуваха всички парламентарно представени партии (ГЕРБ, ДПС, „Атака" и ДСБ) в Надзорния съвет на приватизационната агенция, против беше само БСП. Позицията на червените обаче никак не е изненада, защото по време на тяхното управление холдингът беше разтърсван от корупционни схеми. За замесени в тях се спрягаха Румен Овчаров и дясната му ръка Корнелия Нинова, която по-късно застана начело на „Булгартабак холдинг"  В резултат на това пазарният дял на тютюневия холдинг се срина от 70% на 34 на сто. С одобрението на сделката вчера секнаха корупционните схеми на Овчаров и Нинова.

„Монитор": Искаме си дълга от Либия

България ще си поиска от Либия дълга, който беше опростен със споразумението за връщането на българските медицински сестри. Бойко Борисов е настоял да бъде преразгледано споразумението по време на срещата на лидерите в Европейския съюз, която се проведе в Париж в четвъртък.  Според Борисов условията на споразумението са рекет. Става въпрос за 56,6 млн. долара, които се вляха във фонда за компенсации на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази. „Българската държава ще настоява този дълг, който е за десетки милиони, да ни бъде върнат, тъй като България по никакъв начин не трябва да загуби тези пари.

„Монитор": Youtube и Vbox влизат в уроците

Учителите ще пускат любимите на тинейджърите видеоклипчета от интернет, докато преподават. Уроците ще протичат с филмчета от сайтове като youtube.com и vbox7.com. Това ще стане възможно още от 15 септември с въвеждането на първите електронни учебници в България.

„Учителите ще прожектират уроците пред целия клас на виртуална дъска. Освен стандартните текстове от учебниците, редакторите са добавили и препратки към интернет сайтове", обясни Милена Константинова, завеждащ редакцията "Електронно книгоиздаване" в издателство „Просвета". В учебника по музика за шести клас в урока за танците авторите са добавили клип от култовия сайт youtube.com.

 

„Капитал": King size тайна

ГЕРБ правят най-трудната сделка в приватизационната история по най-рисковия начин - скоростно и без дълбоко проучване на кого точно продават. Така "Булгартабак" е само на часове разстояние от новия си, но неизвестен частен собственик. Хазартният елемент е, че купувачът BT Invest е регистриран в няколко държави с офшорния бонус на анонимни акционери. Така инвестиционното поделение на руската банка VTB бързо и лесно може да се изпари и мястото да бъде заето от всеки друг. И тук идва големият риск - сега над 3% от данъчните приходи в бюджета идват от цигарения холдинг, а за бъдещето нищо не се знае.

Продажбата е с порок още от началото. Състезанието между кандидатите се водеше не по предложена цена, а по бъдещи обещания за изкупуване на тютюн. Това отказа и малкото заинтересувани световни цигарени производители. Стигна се до ситуация на единствена оферта и логично дойде цената от 100 млн. евро, която е дъното на очакванията.

 

„Сега": Премиерът нареди до 6 месеца електронното правителство да заработи

Премиерът Бойко Борисов най-накрая откликна на многобройните призиви на бизнеса и експертите да обяви война на бумащината и да заложи на онлайн услугите. В сряда Борисов е дал ултиматум до 6 месеца да се изгради ефективно електронно правителство, като е предупредил министрите си, че ако някой саботира работата, ще бъде уволнен. Премиерът смята да се възползва от опита на Естония. "Това е държава от нашата черга, а много бързо го въведоха и го направиха и работи перфектно", става ясно от стенограмата от заседанието на МС.

От години Българска стопанска камара (БСК) неизменно изтъква важността и ползите от въвеждането на модерно онлайн общуване между администрацията и гражданите и фирмите. Икономисти и финансисти също често отбелязват, че за страни като България - отворени и зависими от външните фактори икономики, най-доброто, което правителството може да направи за бизнеса и гражданите, е да ги освободи от диктатурата на чиновника, като замени хартията и гишетата с онлайн обслужване. Най-успешен пример в това отношение в световен мащаб е Естония.

 

„Дума": Общини скочиха срещу лъжите на Дянков

Лавинообразно възмущение предизвикаха обвиненията, които финасовият министър Симеон Дянков хвърли върху "недисциплинирани" според него кметове. От общините в Смолян и Перник веднага разгромиха всички тези на министъра.

Кметицата на Смолян Дора Янкова се възмути от изказванията на Дянков, които според нея целят да омаловажат постиженията на местната администрация. ДУМА припомня, че финасовият министър се оплака пред гербаджии, че тя не спазвала обещанията, които направила пред него преди година. Янкова е категорична, че не се е срещала с него и никога не му е представяла проекта за пътя Горна Арда-Гърция. Заканата на Дянков да отреже милиони за инфраструктурното съоръжение, които били предвидени в бюджета, се оказаха празни думи. Той нямало как да спре финансирането, тъй като парите идват от програма на ЕС. Янкова се похвали, че до началото на 2012 г. се очаква проектът окончателно да бъде одобрен, тъй като в момента е в процес на оценка.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини