Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент. Преглед на националния печат

Водеща тема на вестниците в понеделник е огласяването на кандидатите  за президент и вицепрезидент на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент. Претендентът за поста вицепрезидент е правосъдният министър Маргарита Попова. Те бяха представени от премиера Бойко Борисов днес.

"Всеки започна да гадае защо на 4 септември обявяваме нашите кандидати - точно преди 10 години на тази дата се запознах с премиера Бойко Борисов, тогава вече главен секретар на МВР", обясни шефът на предизборния щаб и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той накратко описа кариерата на Борисов и историята на създаването на ГЕРБ. Всичко това, което се направи е благодарение на авторитета на Борисов, обясни Цветанов. Припомни, че Борисов е заявил, че няма да се кандидатира за президент." - пише „Дневник".

В. „Сега" цитира коментар на премиера Борисов:

"Когато ги избирахме, имахме предвид къде в правителството не може да се образува вакуум. В регионалното министерство има много силен екип и излизането на Плевнелиев няма да наруши работата. Маргарита Попова пък доказа, че може да работи надпартийно за съдебната реформа", обясни Борисов. Той обяви, че ще се кандидатира за президент за следващите избори, и призова журналистите да питат всеки ден и другите партии кои ще са техните кандидати, за да има равнопоставеност."

„Плевнелиев и Попова не са членове на ГЕРБ, но в партията ги обичат. Те са най-независимите кандидати. Плевнелиев е човекът на България в Брюксел. Но най-важното - на страната й е нужен модерен човек, който да й даде модерна визия на средноевропейска държава. Което пък изисква дългосрочни приоритети на всички власти в инфраструктурата, икономиката, туризма, енергетиката, образованието, здравеопазването, спорт. Попова пък Борисов избрал, защото надпартийно ще помогне много на реформата на съдебната система, която фокусирала цялата критика на евродоклада." - се казва в статия на в. „24 часа".

„Стандарт" също отразява темата в публикация, озаглавена „Борисов: След мен, логичният кандидат беше Цветанов, в която  е цитирано изказване на премиера:

„Няма нищо по-нормално лидерът на една партия да се кандидатира за президент, беше нормално аз да се кандидатирам. Не се кандидатирах аз, защото имам голям ангажимент с правителството. Това заяви премиерът Борисов по Нова ТВ.

Другия логичен вариант бил Цветанов. „Възхитен съм от Цветанов, защото на два пъти това момче проявява лоялност, която истински ме радва. Първият път - той имаше всички документи на партията, когато стана председател. Той можеше да я вземе цялата."

Вестникът допълва, че премиерът е избрал Плевнелиев, защото Цветанов му е нужен в кабинета.

В. „Труд" информира, че в сряда ще бъде обявено кои ще са приемниците на Плевнелиев и Попова като министри

"В сряда на заседание на Министерския съвет двамата министри (б.р. номинираните за кандидат-президентска двойка от ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова) подават оставки, за да могат да бъдат назначени на техни места новите министри."

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че няма намерение да губи време." - пише всекидневникът.

Всекидневниците отделят място и за прогнозите за предстоящия президентски вот.

„Росен Плевнелиев от ГЕРБ би събрал 32.7 на сто от гласувалите, ако изборите за президент бяха днес. Това сочат рeзултатите от социологическо проучване на агенция МБМД.

Меглена Кунева /независим/ би взела 15.7 на сто от гласовете, а Ивайло Калфин от БСП - 12.3 на сто. Изследването е проведено в София и областните градове в периода 29 август - 1 септември 2011 г., съобщи БТА.

Ако на втори тур се явят Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, за Плевнелиев биха гласували 41.3 на сто, а за Калфин - 14.2 на сто.

При вариант Меглена Кунева - Росен Плевнелиев на втори тур, за Кунева биха гласували 22 на сто, а за Плевнелиев - 33.6 на сто." - пише „Стандарт".

В. „Труд" публикува интервю по темата с Боряна Димитрова, управител на "Алфа рисърч", която коментира, че шансовете на Румен Христов да обедини десните избиратели силно са намалели след решението на СДС да не го регистрира като кандидат на Синята коалиция и създаде друг съюз от партии.  По думите й, „шансът десните избиратели да бъдат консолидирани зад обща кандидатура започва да изглежда като мираж".

По отношение на кметските избори в София Боряна Димитрова коментира, че сегашният кмет Йорданка Фандъкова не може да бъде сочена като безспорен фаворит.

„Силен кандидат е, със силна подкрепа, но безспорен победител е малко пресилено. В столицата има не само много археологически, но и много социални пластове и те могат да поднесат изненади." - цитира вестникът управителката на "Алфа рисърч".

„Доган очаква фалшификации на изборите" - гласи публикация във в. „Сега".

Цитирано е изказване на лидера на ДПС:

„На изборите на 23 октомври очакваме от ГЕРБ фалшификации, манипулации и привличане на полицейски структури. Резултатите от тях ще бъдат индикация за началото на края на това управление."

„Той (Доган - б. р.) смята, че сблъсъците между отделни привърженици на ГЕРБ и ДПС, които станаха в две кърджалийски села, са били провокации от страна на управляващата партия." - продължава всекидневникът.

„За приватизацията на "Булгартабак" Доган каза, че не е много навътре в темата, но по нея предстои да се произнесе парламентът и в ДПС ще бъдат подготвени. Той призна, че партията му на няколко пъти е попречила на раздържавяването на голямата компания, но всичко това е ставало единствено в интерес на тютюнопроизводителите. "Сега ние ще се запознаем с ангажиментите, със сроковете и с големия въпрос за субсидиите, не бива да клекнем ей така", уточни той. Защото с този екип страната продължава да потъва, само с лентички нищо не се получава, каза Доган. Според него спасение за България са едни предсрочни избори." - се казва още в статията.

Темата за „Булгартабак" е застъпена и в „Дневник", където е цитирано изявление на премиера, че Милен Велчев е искал да го срещне с купувача на холдинга.

„Бившият финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев е консултирал купувача по сделката за "Булгартабак". Това съобщи премиерът Бойко Борисов в предаването "На четири очи" по Нова телевизия...
Борисов каза, че Велчев му е предложил среща с купувача, но той отказал с мотива да не го обвинят след това, че има някакъв интерес. "много се пазя", обясни премиерът и определи приватизацията на тютюневия холдинг като възможно най-добрата." - пише вестникът.

„24 часа" обръща поглед към цените на хранителните продукти.

„Почти двойно е поскъпнала захарта за последната година, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През август 2010 г. цената на едро е била 1,32 лв./кг, докато сега е 2,26 лв. Увеличението е с точно 71,2 на сто.

Второто място сред най-поскъпналите храни у нас пък държи кашкавалът. При него цената е скочила за година от 8,24 лв. на 10,62 лв. за килограм, или увеличението е с 28,9%.

Със значително поскъпване от около 26 на сто са още брашното и олиото. При месните продукти увеличението е между 2 и 10 на сто. Например пилето е поскъпнало с 14,7% през август спрямо същия месец на миналата година.
По-високи са цените на всички хранителни стоки, които се наблюдават от комисията по стоковите борси и тържищата. Оттам отчитат, че все пак поскъпването вече се е успокоило и пазарът се стабилизира. През август спрямо юли движението на цените на основните храни е в диапазона от 1 до 3 на сто." - се казва в статията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини