Империята на Ковачки рухва. Преглед на националния печат

Сред водещите теми на вестниците във вторник е отрицателното развитие по приемането на страната ни в Шенген и реакциите на страните по случая.

„България може да изпадне в изолация в ЕС" - пише в. „Сега" на първата си страница.

„Ако България изпълни заканата на външния си министър Николай Младенов да блокира чрез вето промените в шенгенското законодателство, ще изпадне в тежка изолация в ЕС, съобщи дипломатически източник в Хага пред "Сега". "Погрешно е очакването, че на 22 септември Холандия ще се окаже в изолация на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, когато ще наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Хага има подкрепата на няколко държави, които обаче предпочитат тя да играе водеща роля. Ако България отвърне с вето на промените в шенгенското законодателство, ще засегне интересите не само на Холандия, но и на останалите държави в ЕС и така сама ще се изолира", обясни дипломатът...

В София пък кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев направи сериозен дипломатически гаф, като в присъствието на холандския посланик Карел ван Керстен се опита да му припише твърдение, което дипломатът не е изричал. След среща с посланици от Евросъюза Плевнелиев обяви, че единствената причина Холандия да наложи вето за членството ни в Шенген е предишното правителство и това е станало ясно от думите на Ван Керстен. Посланикът обаче веднага се намеси и обясни, че "това е оценка за България, не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента". След което дипломатично допълни, че постигнатото от нашата страна е много, но не е достатъчно." - се казва в публикацията.

Вестник „Дневник" отделя място на същата тема:

„Ултиматумът на София за Шенген е контрапродуктивен и не води доникъде. Българското правителство просто трябва да си напише домашното. Това заяви Клаус Франке, заместник-председател на Германо-българския форум, цитиран от "Дойче веле".

"Бих препоръчал на българското правителство да не използва подобни закани към държавите членки на ЕС. Най-малкото защото това не е издържано в духа на Общността и второ, защото проблемите по границата с един от съседите си България може да реши само с помощта, която тя получава и ще продължи да получава именно от страните от Шенген", заяви експертът.

Според него вместо да отправя ултиматум към Брюксел българското правителство трябва да работи по изпълнението на "всички условия за приемането в Шенген". Франке смята, че изискванията отвъд техническите критерии са оправдани, "защото шенгенското пространство е една обща територия, която не може да се дели на съставни части".

"Навсякъде, където съществува корупция, тя представлява проблем, с който трябва да се борим. България трябва да приеме, че има сериозен проблем с корупцията, което се казва във всеки доклад на Еврокомисията", каза германският експерт. Той подчерта, че докато София не предприеме решителни мерки за решаване на този проблем, България няма да бъде част от Шенген."

„В края на миналата седмица холандското правителство обяви, че ще наложи вето на българското и румънското членство в шенгенското пространство. Причината е, че двете страни не са постигнали задоволителни резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, следени от Еврокомисията чрез механизма за сътрудничество и проверка." - припомня всекидневникът.

„Хландия ни реже за Шенген и заради сегашния кабинет" - гласи заглавието на публикация във в. „Труд"

„Посланикът на Холандия у нас Карел ван Керстен потвърди, че страната му е против приемането на България в Шенген. Аргументът му е, че направеното от страната ни по механизма за контрол и проверка не е достатъчно...

"Казах и на г-н Плевнелиев, и на г-жа Попова - това е оценка за България, не само за настоящето, не само за миналото правителство, за работата на парламента и прочие", каза дипломат № 1 на Холандия."

Проверката на имущественото състояние на енергийния бос Христо Ковачки също е отразена във всекидневниците.

„НАП откри 100 млн. лева неплатени данъци от Ковачки" - пише „Труд".

„Проверка на Националната агенция за приходите (НАП) в 37 дружества на условно осъдения за укриване на ДДС крупен енергиен бос Христо Ковачки е открила укрити и неплатени данъци и осигуровки за близо 100 млн. лв." - информира всекидневникът.

В. „Дневник" цитира говорителя на НАП Росен Бъчваров:

"Да, наистина има такова нещо, приблизително за такава сума се говори, но това е данъчно задължение и не може да се обсъжда публично", заяви пред "Дневник" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той посочи, че проверката е започнала преди три месеца, но не може да каже какъв е бил поводът за нея. Бъчваров увери, че утре (вторник) НАП ще излезе с позиция и ще даде повече информация по случая.
Според източник на "Дневник" стоте милиона са основно декларирани, но неплатени осигуровки и преки данъци." - допълва всекидневникът.

„Ковачки фалира" - обявява в заглавие на своя публикация в. „Стандарт".

„Империята на бизнесмена Христо Ковачки фалира. На тезгяха вероятно ще бъдат сложени повечето ТЕЦ-ове и мини на енергийния бизнесмен, научи "Стандарт".

Иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Охрана и минна сигурност", свързана с бизнеса на Ковачки, в понеделник беше внесен в деловодството на Софийския градски съд от юриста на Националната агенция за приходи, научи "Стандарт". Причината за това са дългове към държавната хазна.

През последните 1-2 години данъчните са събрали и обезпечили дългове на 37 компании, свързани с Ковачки, на обща стойност 54 млн. лв. Наложени са запори върху имоти, блокирани са банкови сметки на затъналите в дългове компании.

Оказва се, че така данъчните събират част от старите задължения, но фирмите от орбитата на Ковачки трупат нови борчове. В резултат тези 37 фирми вече имат общи задължения към държавната хазна от близо 100 млн. лв." - допълва вестникът.

В. „24 часа" публикува статия за друг случай на закононарушения, свързани с имущество за милиони.

„Имоти за 2 млн. лева отнемат на фараона Гаич" - информира вестникът.

„Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, придобила известност като комисията "Кушлев" е отнела имоти за 2 милиона лева. Това съобщи председателят й Тодор Коларов пред Би Ти Ви.

Без имотите си е останала известната в средата на 90-те години Живка Гаич от Варна. Тя и съпругът и Миролюб Гаич, бяха в основата на финансова пирамида, която чрез фирмата си "Югоагент", източи милиони левове и заблуди хиляди свои клиенти с нереални лихви и условия. Твърди се, че потърпевши са 80 хиляди души." - се казва в публикацията.

Купуването на гласове за предстоящите избори също присъства на страниците на вестниците.

„Учителка е осигурила срещу заплащане личните данни на 11-класници без знанието им. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ той участва вчера в национална конференция срещу купуването на гласове. Форума организираха сдружение "Българион" на журналистите Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев и фондация "Америка за България".

Цветанов обаче отказа подробности за учителката, за да не влияе върху проверката.

Действащ депутат от ГЕРБ пък е заплашвал кметицата на едно от селата в община Разлог, загатна журналистът от bTV Иван Георгиев."  - пише „24 часа".

„Партии крадат детски ЕГН-та Спипаха учителка да продава личните данни на абитуриенти за регистрация на формация " - пише по същата тема „Стандарт".

„МВР залови учителка, която е продала личните данни на цял клас абитуриенти за регистрация на партия. Срещу услугата е взела 4-цифрена сума. Личните данни са били използвани за събиране на подписка за регистрация на политическа партия за предстоящите избори. Случаят се разследва от МВР. Още 6 разследвания срещу купуването на лични данни текат в момента, съобщиха от вътрешното министерство."

Раззялата на националния отбор но футбол с треньора Лотар Матеус е сред най-щироко отразените теми във вторник.

„България изгони Матеус" - пише „Труд".

„Раздялата бе узаконена с решение на изпълкома на БФС, което досегашният селекционер научи в Мюнхен с натежала глава от откриването на големия бирен празник "Октоберфест" през уикенда. Оттам развежданият 4 пъти Матеус заяви пред "Труд" за продължилата само 11 месеца негова връзка с националния: "Желая ви късмет, няма да гледам българите сърдито..."

Лотар Матеус се раздели с поста селекционер на България и 2 месечни заплати по 30 000 евро, които няма да получи. Договорът на германския треньор изтича на 30 ноември и той се съгласил да не взема пари за октомври и ноември, тъй като на практика няма да ги изработи. Световният и европейски шампион явно скъсва с усмивка отношенията си с българския футбол, както го направи и с последната си съпруга Лилияна." - пише всекидневникът.

„Германецът и БФС се разделят по взаимно съгласие, като Матеус няма да получи никакви неустойки. "Разделихме се по европейски", каза президентът на БФС Борислав Михайлов.

Михаил Мадански ще е временно изпълняващ длъжността. Треньорът на младежите ни ще води първия ни тим в контролата с Украйна на 7 октомври, както и в последната евроквалификация с Уелс на 11 октомври.

Борислав Михайлов призна, че причините за това решение на Изпълнителния комитет на централата са доста. "Причините са отстраняването на Матеус са много, не само слабите резултати в последните мачове. В отбора се насъбра много напрежение и негативизъм, така че промяната беше нужна. Матеус знае за това решение и няма да му бъде плащана неустойка", разкри Михайлов. Той не пожела да коментира кой ще замени немеца за постоянно начело на тима, но намекна, че ще бъде някой от спряганите от медиите имена, като тези на Любослав Пенев и Красимир Балъков." - се казва в публикация на в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини