Фалшив първи концерт от "X factor"

Българското издание на музикалното състезание "X factor" навлезе в своя финален етап. След като кастингите минаха за десетина дни и от стотиците кандидати за слава останаха 12, пардон – 13 (защото сме българи и трябва задължително да направим някаква промяна в правилата), дойде време за големите концерти.

Първият ни изненада най-вече с грандиозната си сцена. Ако досега в шоуто липсваше типичния за британската продукция блясък, то продуцентите наистина се постараха да ни спечелят с пищни декори, ярки светлини, многоцветни видеостени. Съвсем не са за подценяване и танцовите формации, които се погрижиха да допълнят визуално всяко едно от изпълненията на участниците.

Дотук с добрите попадения във формата. Огромният проблем на нашето издание е липсата на основния елемент на шоуто – X фактора. Финалистите не само са безлични, нямат никакво сценични присъствие, а и пеят фалшиво. На практика единствено дуетът Ангел и Моисей, 14-годишният Богомил, Стела, Рафи, Александра и Jeason Brad Lewis се справиха прилично с първите си песните. Останалите излизаха от тоналност, скимтяха във височините и положиха голямо усилие, за да се преборят с някои от актуалните световни хитове.

Разбира се, изброените отличници също имаха редица проблеми с първото си представяне на голямата сцена, макар те да не бяха от вокално естество. Стела и Богомил нямат нужното самочувствие под прожекторите, което по-скоро предизвиква съжаление, отколкото възхищение у зрителите. Рафи и Александра се опитват да бъдат раздвижени в изпълненията си, но липсата на опит все още е видима. Единствено чудакът Jeason Brad Lewis успя да представи добър микс от вокални възможности и заучена хореография.

Що се отнася до съдиите, то забрави за всякаква критика. Всички изпълнения бяха похвалени от Мага, Васко, Поли и Мария въпреки видимите им дефекти. Участниците трябва да бъдат поощрявани, за да повярват в себе си, но надали от това ще спечели развитието на шоуто.

След първия зрителски вот на елиминации останаха двама от най-симпатичните участници – Владимир и Маргарита. Съдиите отсвириха момчето заради нестабилното му представяне на живо. Решението минава за справедливо, въпреки че Владимир може би беше един от малкото участници със силна артистична индивидуалност, която действително би могла да го превърне в звезда на по-късен етап.

И ако "X factor" тепърва прохожда в големите си концерти, то конкурентното "Гласът на България" отдавна е нагазило в тях, което обаче не прави положението му розово. Журито на шоуто по БТВ изпусна тотално нервите си по време на последното предаване и си позволи да обвинява зрителите в субективен вот. Мариана Попова и Миро отправиха сериозна критика към хората пред екраните, което никак не им прави чест, защото все пак същите са превърнали въпросните изпълнители в звездите, които днес решават съдбите на младите си колеги.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини