ЦИК oще не сa готови с резултатите от изборите. Скандал?

Централната избирателна комисия (ЦИК) още приема протоколите от Софийската общинска избирателна комисия и затова не е готова с окончателните резултати от вота.

48-часовият законов срок за обявяването им изтече снощи.

"Приемат се секционните протоколи от изборите за президент и за местна власт. ЦИК ще направи всичко възможно преброяването на данните да стане час по скоро. Трябва да приемем всички протоколи – това изисква време. След това те ще бъдат въведени повторно от фирмата-преброител. Едва след окончателното им въвеждане можем да определим изборните резултати", каза за „Фокус” говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В отговор на въпрос той обясни, че забавянето е заради по-бавното преброяване на гласовете, по-бавното въвеждане на протоколите от секционните избирателни комисии и от там - закъснението с пристигането на тези протоколи от общинските избирателни комисии в ЦИК.

Троянов не се ангажира със срок за оповестяване на окончателните данни от изборите, но заяви, че се надява да е днес. Данните ще бъдат публикувани на сайта на ЦИК.

Заради хаоса с обработката на изборните бюлетини от БСП обявиха, че ще поискат касиране на изборите в София. От ДСБ също обмислят дали да поискат касиране, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи да се броят отново една по една бюлетините - пред чуждестранни наблюдатели.

За Йорданка Фандъкова са гласували 53,31% от софиянци, сочат окончателните резултати от изборите, съобщи междувременно ОИК.

Още няма отговор от ОИК какво са правили двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов при преброителите в зала "Универсиада" в нощта на изборите, коментира Бисер Троянов, цитиран от БГНЕС.

"Всичко все още е само в сферата на догадките. Когато получим от ОИК обяснение, ще вземем отношение", увери той. Все пак Троянов поясни, че в изчислителните пунктове имат място само членовете на ОИК и СИК.
Двамата депутати се оправдаха вече, че помагали за пренасяне на бюлетини, а също и с храна и вода. Те са били в ОИК с пълномощно като координатори на район.

Троянов пренасочи въпросите за присъствието на двамата депутати в залата към столичната комисия.
Запитана за коментар, нейният председател Марина Белчева отказа да даде изявление пред медиите, докато не приключи работата по протоколите. Троянов обаче подчерта, че недоволните партии могат да оспорят изборните резултати.

"Отмяната на изборен резултат зависи само от решението на Върховния административен съд, който разглежда оспорването и то конкретно по общини, конкретно за даден вид избори... Всичко това, което се говори в последните три дни за по-бавно въвеждане, за недобра организация - това може само да се прецени от Административния съд - дали е повлияло върху гласуването", обясни Бисер Троянов.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини