20 арестувани за порно с деца от 2 до 11 години

20 мъже на възраст между 20 и 40 години бяха задържани при безпрецедентна полицейска операция срещу организирана престъпна група, разпространявала в мрежата видеофайлове със сцени на сексуално насилие и гавра с деца на възраст от 2 до 11 години.

Мъжете са арестувани от антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост и хазарт” в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Плевен, Сливен, Свищов и в София-област, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извършени са и обиски на 20 адреса в страната и са иззети над 30 компютърни конфигурации, таблет, 14 харддиска - 9 преносими външни, 1 вътрешен и 14 стандартни, 16 флаш-памети, един сървър, 3 рутера, 3 Wi-Fi модема. Сред намереното и иззетото са и 1456 оптични носителя, един МР4 плеър, мобилен телефон и джобен тефтер.

При първоначалния оглед на част от тях са открити десетки терабайта клипове със средна продължителност около 50 минути, показващи изключително отблъскващи сексуални гаври с невръстни деца. Открити са и видеоклипове, създадени чрез онлайн-комуникатора Скайп, в които малките деца са принуждавани да изпълняват сексуалните перверзни желания на възрастни мъже.

Двайсетте задържани са в ареста за 24 часа. По информация на БНР един от тях е главен асистент Юлиан Велчев от Техническия университет в София, който е преподавател в Катедра "Радиотехнологии".

"Лицата в момента са задържани. Предстои да бъдат приведени при колегите от досъдебно производство, където да им бъдат повдигнати обвинения за притежание и разпространение на материали, съдържащи детска порнография, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години. Тези лица се наблюдават от началото на септември", заяви шефът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Тепърва антимафиотите ще установяват дали сред файловете има и такива с български деца.

34-годишен учител бе задържан през май т.г. в Пловдив за разпространение на детско порно. Красимир Памуков, който е преподавател в училището в село Катуница, бе задържан при спецоперация на антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления”, докато разглеждал филми с детска порнография на личния си компютър. Ако бъде признат за виновен, го чакат затвор до 6 г. и глоба до 8000 лева.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини