България за първи път се опълчи на ЕС за пари. Преглед на националния печат

Вестниците в четвъртък информират за първия израз на несъгласие от страна на България с предложение на ЕС, свързано с европейските фондове.

„България официално оспори привилегии за недисциплинираните в ЕС" - пише „Дневник".

В официална декларация, изпратена в Брюксел, България заявява, че не подкрепя предложението за временно увеличение на съфинансирането от европейските фондове за държавите-членки на Европейския съюз, които прилагат програми за финансова подкрепа...

Според правителството такава промяна би довела до неравностойно отношение към държавите-членки, които в условията на финансова и икономическа криза са водили благоразумна фискална политика и не са изпаднали в ликвидно затруднение.

Принципната позиция, която България вече изрази и ще продължи да отстоява е, че въвеждането на такава промяна ще има демотивиращ ефект за страните-членки при спазването на Пакта за стабилност и растеж..." - се казва в публикацията.

В „Сега" публикува на първата си страница материал по същата тема, озаглавен „България за първи път се опълчи на ЕС за пари":

„България за първи път дръзна да се опълчи на Брюксел, и то по най-горещата тема - мерките за изваждане на 27 страни членки от кризата. Кабинетът "Борисов" излезе вчера с остра декларация, която подчертава, че подходът на ЕС е дискриминационен, като преференции ще се дават само на държавите прахосници, харчещи най-много и имащи бюджетен дефицит далеч над летвата на ЕС за 3% от БВП...

Идеята е държавите прахосници в ЕС от догодина да доплащат само до 5% от стойността на европроекти, които ще реализират. За държави като България, отличаващи се с добра финансова дисциплина, и занапред ще важи правилото за задължително доплащане от цели 15-20%. "Такава промяна би довела до неравностойно отношение към държавите членки, които в условията на финансова и икономическа криза са водили благоразумна фискална политика и не са изпаднали в ликвидно затруднение", пише в декларацията на правителството."

Изборите продължават да са сред горещите теми в печата.

„ЦИК наруши закона, забави изборните резултати" - констатира в. „Труд".

„Три дни след края на вота ЦИК още не е оповестила официалните резултати от изборите за президент, въпреки че по закон трябва да направи това в срок от 48 часа от края на изборния ден. Според решение на ЦИК изборите в страната са завършили в 21 ч на 23 октомври. Излиза, че резултатите от вота за президент би трябвало да са оповестени до 21 ч във вторник. Но това не стана.

Причината за забавянето според ЦИК е, че в сряда по обяд все още продължаваше приемането на протоколи от ОИК-София.

До полунощ били обработени документите на 261 от общо 264 общини в страната. Последни останали документите на София, Сливен и Петрич...

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов бе категоричен, че вторият тур ще бъде на 30 октомври, а няма да бъде преместван на друга дата. Троянов смята, че ЦИК не е нарушила закона, бавейки резултатите, защото единственото изискване в Изборния кодекс е балотажът да е седем дни след първия тур. А то ще бъде изпълнено." - се казва в статията.

„Деветима наблюдатели за изборите от Германия са установили нарушения, които според тях, налагат касиране на изборите в България и провеждането на нови. Това се казва в съобщение от Българския център за зелена икономика, по чиято покана са пристигнали наблюдателите. Те са изпратили и сигнал до ЦИК за установените пропуски в изборния процес.

Наблюдатели от Дания също вече констатираха сериозни проблеми на вота в неделя...

Наблюдателите установили, че в почти всички посетени от тях секции - около 50, се използвали бюлетини, достатъчно прозрачни, за да може позицията на кръстчето да бъде  разпозната, дори и бюлетината да е прилежно сгъната. Изводът им е, че тайната на вота е нарушена в цялата страна. Затова според всички демократични норми тези избори следва да бъдат анулирани, каза Кристиян Гайзелман от Българския център за зелена икономика." - пише „Дневник".

„Групата на социалистите и демократите в Европарламента е недоволна от провеждането на изборите в България, съобщиха от пресцентъра на БСП. Зам.-шефът на групата Ханес Свобода е изпратил писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу, в което призовава Еврокомисията да предприеме нужните мерки за всички сигнали за нарушения. "Огромен натиск беше оказан върху всички държавни структури и български медии. Има много сигнали за купуване на гласове, а организацията на изборите е хаотична", пише Свобода. Според него голяма част от членовете на групата в ЕП са силно изненадани от проведеното изнесено заседание на бюрото на групата на ЕНП в София няколко дни преди вота, което на практика се е превърнало в подкрепа на кандидатите на управляващата партия ГЕРБ.

Ханес Свобода пита председателя на ЕК както за мнението му за начина, по който бяха организирани изборите в България, така и дали е поискал независим доклад за провеждането на първия тур на президентския вот. Според Свобода, ако европейските институции не реагират адекватно и навреме, ситуацията в страната ще се влоши.

Евтин популизъм, омаскаряване на противника, зависими медии, липса на плурализъм и никакъв политически баланс във властта - така изглежда България в анализ на германската фондация "Фридрих Науман". Анализът поставя под въпрос свободата на словото в България. В него се твърди, че отявленият натиск на управляващата партия върху медиите е бил една от особеностите на предизборната кампания." - пише в. „Сега".

„Алармират Барозу за изборите у нас" - информира „Стандарт", като също цитира мнението на Свобода.

„От своя страна социалист №1 в България Сергей Станишев предупреди, че честността и законността на вота са поставени под въпрос...
Според Станишев има сериозна възможност изборите да бъдат касирани и даде пример със София, където градската организация на БСП е събрала десетки сигнали с драстични нарушения." - продължава всекидневникът.

В. „Дневник" също информира за вероятно касиране на изборите в София:

„БСП ще поиска касиране на изборите в София заради хаоса с предаването на изборните книжа в Общинската избирателна комисия и присъствието на двама депутати от ГЕРБ. Това се разбра от думите на депутата от БСП Антон Кутев. От столичната организация на БСП потвърдиха пред "Дневник", че е решено да се иска касиране на вота, след като бъдат обявени резултатите, а утре ще представят мотивите си за искането.

Депутати нямат право да бъдат в Общинската избирателна комисия в изборната нощ, каза Кутев. Според него е ясно, че колегата му Иванов е бил в избирателната комисия, за да се опита да й въздейства, а ГЕРБ се опитва да прикрие целите на присъствието на двамата депутати..."

В. „24 часа" пише за представянето на ДПС на местния вот:

„ДПС загуби една от крепостите си в Родопите и любим град на лидера - Девин.

Кандидатът на партията на Доган Здравко Василев остана трети на изборите за кмет на общината и не отива на балотаж.

Девинци ще избират между кандидата на ГЕРБ Юлиан Семчев, който спечели 28,61%, и коалиция "Обединени за общината" (БСП и Обединена социалдемокрация) с 30,51%.

Василев от ДПС взе 26,55% от гласовете, което е близо 3 пъти по-малко в сравнение с предишните местни избори...

И Единната народна партия (ЕНП), с която Дал и Корман Исмаилов участваха в изборите, спечели 3 съветнически места в крепостите на Доган в Добричка област. 2 мандата от общо 13 взе ЕНП в община Крушари. Там 10,97% от избирателите са отишли при Дал. В Тервел ЕНП получава 1 мандат. В тази община обаче гласовете на Сокола са паднали сериозно и ДПС е загубило 5 мандата. От предишните 12 сега хората на Доган получават 7."

Вестниците в четвъртък информират и за ареста на олимпийския шампион Гълъбин Боевски в бразилския град Сао Паулу.

„Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин, натъпкан в три куфара, съобщи специално за "24 часа" източник от Бразилия вчера.

От Министерството на външните работи в София заявиха, че имат такава информация, но тя все още не е официално потвърдена от бразилските власти.

Щангистът заминал преди около седмица за Бразилия заедно с дъщеря си Сара, която участвала в тенис турнир за купата "Санта Катерина" в град Итажаи...

Мобилният телефон на Гълъбин Боевски вчера бе изключен. Според източници на "24 часа" в Бразилия олимпийският шампион от Сидни 2000 бил арестуван в понеделник - 24 октомври, на летище "Гуарульос" в Сао Паулу." - пише в. „24 часа".

„Срещу Боевски вече са повдигнати обвинения, а Сара се е качила на самолета за София. Обикновено с такива количества залавят така наречените "мулета" коментира новината бТВ. За подобно деяние Боевски го грозят до 15 години затвор. Десетки са българите, които излежават подобни присъди заради трафик на дрога в затворите на Бразилия и в други страни на Латинска Америка." - информира „Стандарт".

„От МВнР в София потвърдиха за задържането на Боевски. Бразилските власти обаче още не са потвърдили причината за ареста.

Боевски се прибирал към България с дъщеря си, която участвала в международен тенис турнир. На летището у българина били намерени 2 кг кокаин. Боевски е арестуван, а дъщеря му Сара продължила пътуването си към София. На Боевски вече са повдигнати обвинения, твърди Би Ти Ви. Информацията все още не е потвърдена официално от българските власти. От Софийската градска прокуратура казали за телевизията, че до момента нямат информация по случая.

Това не е първият скандал около бившия спортист. През 2003 г. Боевски бе наказан за употреба на допинг. Тогава световната федерация го извади от състезания за 8 години и на практика това прекрати кариерата му.

През 2008 г. семейството му отново влезе в новините. Тогава синът му Пол се самонарани с газов пистолет в училищния двор. По това време Боевски бе общински съветник от ГЕРБ в София." - припомня в. „Труд".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини