Вписват новородените в електронен регистър

Всяко новородено у нас ще бъде вписвано в електронен регистър от Нова година, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, цитиран от АСН. Целта била да се завиши контролът над болниците.

Ще се въвеждат броят на ражданията, часът и датата, пол, ръст и килограми, данни за майките и дали те ще оставят детето си за осиновяване. Ще се вписва и информация за това кой лекар е водил раждането и как е протекло то.

Вписването ще се извършва до 24 часа след раждането от оторизиран специалист, който ще носи персонална отговорност за нанесените данни. Регистърът е задължителен за всички АГ-болници или такива с АГ-отделение. Личните данни, вписани в регистъра, са надеждно защитени, увери министър Константинов. Персоналът, работещ в една болница, няма да може да вижда какво се вписва от друга болница. Въвеждането ще става чрез електронен подпис.

Идеята за създаването на подобен регистър е възникнала след трагичен случай в провинциална болница, обясни Константинов. Министерството на здравеопазването създаде неотдавна и електронен регистър по инвазивна кардиология.

Министърът допълни, че реформата в спешната помощ би трябвало да приключи следващата есен. Основните притеснения на лекарите са какви са гаранциите, че парите от държавата ще отидат за спешна помощ, но министърът уточни, че в договорите с болниците ясно ще се вписва за какво точно се дават средствата.

"Няма да се закриват филиалите в спешната помощ. В София-град тя е организирана по различен начин, но и това ще бъде изяснено допълнително. За начало ще се промени Законът за лечебните заведения", каза още Константинов.

Припомняме ви, че днес лекари, работещи в "Спешна помощ, обявиха готовност за стачни действия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини