Вкараха Трактора в съда. Преглед на националния печат

„24 Часа": От 24 ноември влакът спира за 8 часа!

От 24 ноември влаковете спират от 8 до 16 ч безсрочно. Това обявиха вчера синдикатите на КНСБ и на "Подкрепа" в железницата. Това е реакцията на обявените в петък от мениджърите на БДЖ реформи. И най-вече на поканата към 2000 работници да напуснат доброволно срещу 6 заплати.
Ефективната и безсрочна стачка в железницата означава, че на ден спират 500 пътнически влака. А между 70 и 90 000 пътници, пак на ден, няма да могат да ползват този вид превоз и ще търсят как да стигнат до работа, до училище или до далечна дестинация с друг вид транспорт. Вероятно с автобус.
Колкото и да се смята, че с БДЖ пътуват малко хора, на месечна база това са 2,5 млн. души.

„Труд": Уорлик: Правителството вече не може да се извинява с предишното управление

Правителството вече не може да се извинява с наследеното от предишното управление. Изборите дадоха нов мандат на премиера Бойко Борисов и управляващите трябва да започнат да решават проблемите в страната. Това каза американският посланик Джеймс Уорлик пред БНТ.
„Управляващите трябва да вземат здраво юздите, защото всички искат да видят прогрес в страната", смята посланикът на САЩ. „Меденият месец свърши", добави той.
Според дипломата обаче, за тази цел опозицията също трябва да действа конструктивно. Социалистическата партия, която също демонстрира, че има доста поддръжници, трябва да работи за прогреса и за реформи в различни области, коментира Уорлик. Според него на всички в страната е омръзнало да се говори все за едни и същи нерешени с години проблеми.

„Стандарт": Делото на Алексей влезе в съда

Делото "Октопод" влeзe в съда, научи "Стандарт". Обвинителният акт срещу групата на Алексей Петров е готов и внесен в наказателното отделение на Софийския градски съд. Така отпадна версията, че подсъдимите по "Октопод" ще се изправят пред Темида в специализирания съд "Антимафия". Шестимата обвиняеми по делото ще отговарят за изнудване, участие в организирана престъпна група и рекет. В групата на Алексей Петров са Антон Петров - Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и прокурорът Цеко Йорданов.
Според запознати по-голямата част от обвинението е било готово и преди изборите, но прокурорите изчаквали да мине вотът за президент, където кандидатурата си беше обявил и соченият за глава на "Октопод"-а Петров.

„Новинар": Пенгезов отново начeло на Софийския апелативен съд

Веселин Пенгезов ще оглави отново Софийския апелативен съд. Това става възможно, след като Върховният административен съд го възстанови отново на длъжност.
В началото на годината Пенгезов бе отстранен от шефското място заради скандала в Приморско. Тогава се разбра, че дъщеря му се е сдобила с апетитен имот край морето на ниски цени като крайно нуждаеща се. Покарай случая обаче се появиха и имената на други родни магистрати, възползвали се от същата схема. Именно тогава ВСС освободи от поста Пенгезов и започна производства срещу всички замени.


„Стандарт": Дянков няма да пипа годините за пенсия

"Кабинетът няма намерение да вдига възрастта за пенсиониране още от следващата година". В това финансовия министър Симеон Дянков е уверил тристранката вчера. Същият ден се появи информация, че първата стъпка за вдигане на годините за пенсия може да е още през 2012 г., вместо да се чака до 2021 г. През миналата година правителството и парламентът след дебати със синдикати и работодатели взеха решение възрастта за пенсиониране в България да започне плавно да се покачва от 2021 г., докато стигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете.
"Министър Дянков заяви, че такава идея никога не е пласирал в общественото пространство", коментира след заседанието шефът на БСК Божидар Данев. Единствената промяна според него, която твърдо е внесъл Дянков, е вдигане с 2 години на пенсионната възраст на работещите в системата на сигурността.

„Дума": Около половината от фирмите са фамилни

Повече от 42 на сто от компаниите в страната са фамилни. Това съобщи Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България, на пресконференция вчера. Средно за Европа 74 на сто от компаниите са фамилни, в Румъния са 68 на сто, Франция - 83 на сто, Финландия - 91 на сто, съобщи БТА.
Илиев цитира данни от експериментално проучване на Националния статистически институт за семейния бизнес в България през 2010 г. Проучването е по поръчка на Сдружението на фамилния бизнес в България. Данните са получени от годишните отчети за дейността на фирмите през миналата година.
На въпрос - "Фамилен бизнес ли е дейността на вашето предприятие?", над 156 000 от общо 370 000 икономически активни фирми, представили годишен отчет за дейността си в НСИ, са отговорили, че са семейна собственост.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини